Parasport Danmark logo hvid.png

Ung og stolt: Lille statur, store ambitioner

15-årige Gregers Meldhede fra Mols måler 125 cm. Nu sigter han mod stjernerne med store ambitioner for fremtiden

Foto: Signe Sjølund Torp
Foto: Signe Sjølund Torp

Tekst og foto: Signe Sjølund Torp


Til lyden af fjerbolde, der rammer hårdt-opstrengede ketsjere og indendørssko, der studser mod gulvet, møder 15-årige Gregers Meldhede ind til dagens træning i Rønde Badmintonklub. Det er første gang efter sommerferien, at ung-senior-holdet samles, og der er nok at fortælle om for den hjemvendte Molbo.

– Jeg er lige kommet hjem fra World Dwarf Games i Köln, hvor mennesker med dværgvækst fra hele verden var samlet. Det var virkelig specielt og helt vildt fedt at møde så mange, der alle har dværgvækst. Jeg vandt også fem guldmedaljer – blandt andet to i badminton, fortæller den stolte medaljetager.

– Det var kæmpestort at komme i rødt og hvidt, gå indmarch og repræsentere Danmark. Vi havde et helt unikt fællesskab, og jeg fik prøvet mig selv af i forskellige sportsgrene. Det var virkelig motiverende at dyste mod andre i min klasse. Det har jeg ikke prøvet før, men det har helt sikkert givet mig mod på mere og større sportslige oplevelser.


Muligheder frem for begrænsninger
Gregers Meldhede er født med dværgvæksten SMITH-syndrom og er den eneste i Danmark med den sjældne form for dværgvækst. Derfor er der heller ingen, der med sikkerhed ved, hvilken højde han ender med at måle, eller hvordan syndromet vil påvirke ham i fremtiden. En uvished, der fyldte meget for hans forældre, da de fandt ud af, deres søn havde et handicap.

– Gregers var otte måneder, da vi ved en rutineundersøgelse ved sundhedsplejersken fandt ud af, at han havde dværgvækst. Det var lidt af en overraskelse at stå med sådan en besked som førstegangsforældre. På daværende tidspunkt kendte vi ikke andre med dværgvækst og vidste heller ikke, hvilken betydning og indvirkning det ville få på Gregers' liv fortæller Jakob Meldhede, far til Gregers, og fortsætter:

– Gregers har altid været utrolig sportsinteresseret, og han er i rigtig god fysisk form. Det tror jeg bestemt har en betydning for, hvor godt fungerende han er. Det har det nok for alle, men særligt for folk med dværgvækst, for led og krop bliver hurtigere mere belastet.

Da Gregers Meldhede var tre år, gennemgik han en stor operation, der blandt andet skulle rette hans ben mere ud. Operationerne har, sammen med hans viljestyrke, allerede i en ung alder ført ham langt.

– Jeg oplever ikke begrænsninger. Jeg har altid vidst, at jeg var anderledes, og jeg er klart den mindste i min klasse. Der er heller ikke andre i min familie med dværgvækst. Jeg ved, at jeg har et handicap, men det er ikke noget, jeg lægger særligt mærke til. Jeg er god til at se muligheder frem for begrænsninger. Jeg er som alle andre – bare lidt lavere, siger Gregers Meldhede.


Solgt til fjer og ketcher
Den mentalitet har han også taget med sig ind på badmintonbanen. Siden han var syv år, har han spillet badminton i den lokale klub. Denne onsdag er der fuld gang i træningen i hallen, hvor der er fokus på benarbejde og teknik på forbanen.

Han står side om side med sine jævnaldrende klubkammerater, og selvom der er synlig forskel på højden, er der ingen forskel på træningsøvelserne og lysten til at drømme stort.

– Jeg er bidt af badminton og har været det, siden jeg startede i en tidlig alder. Jeg har altid dyrket sport i en almenklub, og jeg stiller også op i almenturneringer. Det har altid været helt naturligt for mig. I forhold til badminton kan min højde være en udfordring, når det kommer til benarbejdet og kraft i slagene. Det er et vilkår, men det gør ikke noget for min glæde ved sporten, siger han.

– Men det er klart, at jeg også drømmer stort, og jeg vil gerne konkurrere mod andre på min egen højde. Jeg vil gerne ud i verden og spille badminton og vise mig frem på de højeste niveauer. De Paralympiske Lege er det største, man kan opnå, og det vil være kæmpestort at repræsentere Danmark ved PL, afslutter Gregers, før dagens sidste fjerbolde skal ud at flyve.

Ny i parasporten

Leder du efter sociale fællesskaber med sport i fokus, og har du brug for hjælp til at finde det rette idrætstilbud? Parasport Danmarks initiativ ’Ny i parasporten’ står klar til at hjælpe med dine ønsker og behov.

Læs mere om Ny i parasporten ved at klikke her.