Parasport Danmark logo hvid.png

Sportsnyheder

Danske VM-medaljer i cykling, svømning og atletik og mere til.

Svømning: Boy Wonder  

Stortalentet Alexander Hillhouse vendte hjem fra VM i svømning med to medaljer om halsen og en billet til Paris i baglommen.
Med sølv i 100 meter butterfly og bronze i 100 meter ryg satte den unge svømmekomet Alexander Hillhouse ved VM i Manchester en tyk streg under, at han nu er fast inventar på parasvømningens stjernehimmel.    

– At vinde medaljer to år i træk til VM viser, at Alexander har etableret sig som en verdensklassesvømmer, lød det fra landstræner Brian Marshall.

Med de flotte resultater først i august fortsatte KVIK Kastrup-svømmeren takterne fra gennembrudsåret 2022, hvor han vandt to bronzemedaljer i sin VM-debut og blev nomineret til Årets Fund i dansk idræt.

I bassinet i Manchester Aquatics Centre svømmede han for første gang nogensinde 100 m ryg på under et minut og satte ny dansk rekord i tiden 59,86 sekund. Det rakte til en bronzemedalje efter australske Benjamin Hance (guld) og brasilianske Gabriel Bandeira (sølv).

På VM’s sidstedag den 6. august sikrede dansk svømnings vidunderdreng sig så sølv i 100 m butterfly efter et forrygende finaleløb, hvor han kappede 73 hundrededele af sin egen danske rekord.

I et tæt løb vendte den 19-årige dansker i bassinet som nummer tre og satte derefter en forrygende slutspurt ind, hvor han hentede Benjamin Hance og sluttede på andenpladsen i tiden 55,48 sekunder, efter brasilianske Gabriel Bandeira. Med sølvet sikrede han også Danmark en kvoteplads til de Paralympiske Lege i Paris næste år.


Tom for ord
Det er første gang, at en dansk svømmer kvalificerer sig til de Paralympiske Lege i S14-klassen for svømmere med udviklingshandicap, og det var naturligvis en meget glad svømmer, der kom op af bassinet:

– Jeg er meget glad for, at jeg kunne afslutte VM med en sølvmedalje, og at jeg svømmede på 55 sekunder, lød det fra Danmarks nyeste svømmestjerne.

Også landstræner Brian Marshall var stolt og glad på Alexanders vegne:

– Det var en fantastisk præstation og en flot afslutning på VM. Alexander skal have stor ros for at kunne holde fokus over så mange dage og så kunne præstere, når det gælder. Vi er næsten tomme for ord over denne her præstation. Et kæmpe tillykke til Alexander og hans klub, KVIK Kastrup, lyder det fra den danske landstræner.


Cykling: Emma i regnbuetrikoten

FOTO: ED SYKES
FOTO: ED SYKES

Den danske trike-rytter Emma Lund vandt både guld og bronze ved VM.
Emma Lund skal det kommende år køre i UCI's ikoniske regnbuetrikot. Det blev en kendsgerning, da den danske trike-rytter den 11. august krydsede målstregen i Dumfries, Skotland, foran storfavoritten Celine van Till fra Schweiz i kvindernes linjeløb i T2-klassen. De to kom alene til målstregen efter at have distanceret konkurrenterne undervejs på den 31,2 km lange rute.

Sejren er den suverænt største i Emma Lunds korte karriere.

– Det er det vildeste og største nogensinde. Jeg kan slet ikke forstå det. Det er helt utroligt, at jeg slår hende, for hun er bare så god. Men jeg var bare rigtig god til at læse løbet i dag, og til sidst kunne jeg godt mærke, at jeg var den, der havde flest kræfter tilbage, lød det fra københavneren.

Det er kun et år siden, at den 26-årige dansker fik sit internationale gennembrud med en bronzemedalje i sin VM-debut. Siden har hun intensiveret og professionaliseret sin træning, og med Team Danmark-støtte i ryggen var VM-forventningerne høje. De blev i dén grad indfriet. Ifølge landstræner Jesper Hvalsøe kørte Emma Lund et perfekt løb.

– Emma tænker løbet helt rigtigt i dag og følger taktikken til perfektion. Hun kører de andre trætte og tager de chancer, der skal tages undervejs på ruten. Fysisk er Emma utrolig stærk, men hun har manglet lidt erfaring. I dag går det hele op i en højere enhed, og så ligger hun altså, der hvor hun ligger, sagde Jesper Hvalsøe.

Superstolt
Den nykårede verdensmester vandt tidligere i VM-ugen bronze i enkeltstart. Her var Celine van Till stærkest på dagen, da hun kørte den 10,8 km lange rute i tiden 20.14,23. Det var godt ét minut og ti sekunder hurtigere end danskeren, der til gengæld kun var syv sekund fra tyske Angelika Droeck-Kaser på andenpladsen.

– Jeg startede egentlig med at være lidt skuffet over bronze, da jeg var så tæt på sølvet, men efter lidt tid er jeg superstolt, lød det fra Emma Lund.

Danmarks anden deltager i paracykling, Martin Heggelund fra Roskilde, blev nummer 15 i både enkeltstart og linjeløbet i T2-klassen. Det var godkendt ifølge landstræneren.   

– Martin fik testet nogle af de forbedringer, vi har lavet på hans cykel, og det. sammen med al hans træning, ser ud til at give resultat. Han har skåret en god del af de sekunder, der var mellem ham og frontgruppen, lyder vurderingen fra Jesper Hvalsøe.  


Atletik: Veteranen Wagner vinder VM-sølv

FOTO: KARL NILSSO
FOTO: KARL NILSSO

Daniel Wagner var den store danske oplevelse ved VM i atletik.
7,03 meter.

Så langt sprang Daniel Wagner, da han den 10. juli vandt sølv i længdespring på Stade Sébastien Charléty i Paris ved VM i atletik.

Den præstation var dansk para-atletiks største navn godt tilfreds med.

– Efter en hård sæson med tvivl og skader er jeg superglad og stolt over VM-sølvet. Jeg vil altid helst stå øverst på skamlen, men med forberedelserne in mente er jeg virkelig glad for min præstation og kvoteplads til de Paralympiske Lege, lød det fra den 30-årige vejlenser.

VM-guldet gik til tyske Leon Schäffer, der med sit spring på 7,25 m samtidig satte verdensrekord i T63-klassen.

Ugen efter sprintede Daniel Wagner sig til en fjerdeplads i 100 m-finalen. Tiden 12,26 sek. var en forbedring af hans personlige bedste med en hundrededel af et sekund, men det rakte lige netop ikke til en plads på medaljeskamlen i det tætte løb.

– Det har ikke været en nem sæson for mig, og jeg har ikke løbet en 100 m-konkurrence før i dag. Jeg vidste, at det ville blive ekstremt tæt, og jeg er egentlig meget tilfreds med min præstation. Jeg kunne ikke have gjort det bedre i dag, men jeg lugter blod, og det kan blive rigtig godt til PL næste år, lød det fra den underbensamputerede atlet.

Ny verdensmester blev Hollands Joel de Jong i tiden 12,09 sek.  

Værdifuld erfaring
Danmark deltog ved VM med 12 atleter, og landstræner Anders Dehlholm havde sat næsten op efter tre til fire kvotepladser til næste års Paralympiske Lege i Paris. Det blev dog kun til de to, som Daniel Wagner hentede hjem i længdespring og 100 meter. Alligevel var resultaterne overordnet tilfredsstillende, vurderer Parasport Danmarks elitechef Michael Møllgaard Nielsen.

– VM er en bekræftelse af, at Daniel Wagner fortsat udvikler og forbedrer sig. Selv om konkurrencen er meget tæt i hans klasse, lover det godt for fremtiden og Daniels muligheder ved PL. 

FOTO: KARL NILSSO
FOTO: KARL NILSSO

Den øvrige trup lever op til forventningerne. Der er flere, der præsterer flotte personlige rekorder, og samtidig henter særligt vores fem VM-debutanter værdifuld mesterskabserfaring. Jeg håber, at det kan være med til, at en eller flere kan tage de næste skridt op og kæmpe med om medaljerne i fremtiden, siger Michael Møllgaard Nielsen.


Virtus Global Games: Danske svømmere dominerede

Maria Kjer Rasmussen (i midten) vandt otte guldmedaljer ved Global Games.
Maria Kjer Rasmussen (i midten) vandt otte guldmedaljer ved Global Games.

Med otte guldmedaljer og ti medaljer i alt var svømmeren Maria Kjer Rasmussen (klasse II3) det helt store danske navn ved juni måneds Virtus Global Games i Vichy i Frankrig.
Legene er verdens største elitesportsbegivenhed for atleter med en udviklingshandicap. Omkring tusind atleter fra 45 lande deltog i ti idrætsgrene, og Danmark var repræsenteret med fem atleter i svømning og fire i atletik.

Til sammen vandt de ni atleter ikke færre end 28 medaljer – 15 af guld, otte af sølv og fem af bronze. Det gav Danmark en samlet sjetteplads i nationskonkurrencen, på trods af at vi kun deltog i to idrætter. Ud over Maria Kjer Rasmussen blev de danske medaljer vundet af svømmerne Alexander Hillhouse (klasse II1), Nis Heide Pinderup (II2) Marius Kyllesbech Danielsen (II3) samt mellemdistanceløberen Alexander Nielsen (II3).

Imponerende niveau
Atletiklandstræner og delegationsleder Anders Dehlholm understregede det positive i, at danskerne på tværs af idrætter fik både metal og konkurrenceerfaring og vist højt niveau.

– Jeg er glad for, at vi leverer så godt over hele linjen. Vi har en god sammensætning af erfarne atleter og talenter. Mange af de sportslige præstationer er på meget højt niveau inden for deres klasse, og andre leverer på et niveau, hvor de kan gøre sig i den danske elite på almen-niveau. Det er imponerende, siger Anders Dehlholm.

Også elitechef i Parasport Danmark, Michael Møllgaard Nielsen, der selv var i Frankrig og opleve danskerne i konkurrence, var begejstret over de danske præstationer.

– Det var en fornøjelse at se vores atleter i aktion, og jeg er meget imponeret over deres fysiske og tekniske niveau. Vi har leveret rigtig stærke resultater, og det er tydeligt, at vi trods få års satsning på eliteidræt for mennesker med udviklingshandicap har rykket os markant, lød det fra elitechefen.

Medaljeoversigt

Atletik

Alexander Nielsen, Hvidovre Atletik og Motion (klasse II3) - 2 guld på 1500 m og 3000 m

Svømning

Alexander Hillhouse, KVIK Kastrup Svømmeklub (II1) – 2 guld, 3 sølv, 2 bronze

Nis Heide Pinderup, Viborg Svømmeklub (II2) - 1 guld, 2 sølv, 1 bronze

Maria Kjer Rasmussen, KVIK Kastrup Svømmeklub (II3) - 8 guld, 1 sølv og 1 bronze

Marius Kyllesbech Danielsen, Holbæk Svømmeklub (II3) - 2 guld, 2 sølv, 1 bronze


Badminton: EM-sølv Til Cathrine Rosengren

Danmarks bedste parasbadmintonspiller kunne tilføje en EM-sølvmedalje til samlingen ved august måneds European Para Championships.
Cathrine Rosengren havde håbet på guld, men Frankrigs Maud Lefort havde overtaget i finalen i kvindernes SU5-klasse og besejrede danskeren i to sæt med cifrene 21-15 og 21-14.

– Jeg er ret skuffet over min kamp i dag og generelt mit niveau i single i denne uge. Jeg synes ikke, jeg har ramt mit topniveau. Nogle gange vinder man, og andre gange lærer man, lød det fra Rosengren efter finalenederlaget i Rotterdam.

Tidligere på sommeren vandt danskeren 4 Nations Para Badminton International ved at slå netop Maud Lefort i finalen.


Skydning: Dansk EM-bronze

For anden gang i træk har Danmark vundet en medalje ved EM i skydning. I Rotterdam i august skød Martin Black Jørgensen sig til bronze i 10 m luftriffel fritstående. Jan Winther blev nummer fire. 
– At jeg havde vundet bronze, gik først op for mig da jeg var gået fra banen og så tilbage på de to sidste, der skulle kæmpe om guldet. Jeg er glad for medaljen, for det viser, at min intensive træning det sidste år har givet pote, lød det fra den 29-årige skytte. 

Martin Black Jørgensen viste stor kølighed i finalen, og det tilskriver han blandt andet sin træner i Næstved Skytteforening, den legendariske paraskytte Kazimier Mechula.

– Jeg har af Kazimier lært at zoome ud, slå alle tanker fra og kun lytte til de skydekommandoer, der kommer til os finalister. Når kommandoen LOAD lyder, går jeg i min mentale præstationszone, og der bliver jeg, til jeg har afgivet skuddet.