Parasport Danmark logo hvid.png

Modigt DM-koncept vakte jubel

Vanetænkning og nemme løsninger var gemt væk, da thansen ARENA i Fredericia lagde gulv til det hidtil største og mest ambitiøse DM i kørestolsrugby.

Foto: Jaroslaw Knapek
Foto: Jaroslaw Knapek

Tekst: Jannik Lund Andersen, Foto: Jaroslaw Knapek

 

Kan man sælge billetter og lokke tilskuere til et dansk mesterskab i parasporten?

Sikre tætte og medrivende kampe i en idræt, med stor afstand mellem eliten og bredden?

Involvere lokale medier, sponsorer og politikere?

Selv de mest optimistiske ildsjæle i parasporten er formentlig – og ikke uden grund – i tvivl. Men i kølvandet på den spektakulære VM-slutrunde i kørestolsrugby, der sidste efterår samlede 10.000 tilskuere i DGI Huset i Vejle, mens endnu flere så med på DR 2, syntes tiden moden til at løfte overliggeren for det hjemlige mesterskab. Et DM, der ellers har haft stadigt sværere ved at samle og engagere de danske spillere.

Det blev Torben Nygaard, der tog teten. Han er tidligere landstræner og nu spillende træner i Bredballe Bucks. Sideløbende med sin ansættelse som idrætskonsulent i Parasport Danmark med ansvar for events er han også den frivillige drivkraft i dansk kørestolsrugby.

En måned efter VM, der blev stemplet som historiens bedste af det internationale forbund, skulle sporten samles igen for at spille om DM-guld. Hvis dansk kørestolsrugby fortsat svævede på en lyserød VM-sky, nødlandede den til DM, hvor det kun med hiv og sving lykkedes at skrabe tre hold sammen på tværs af landets seks klubber.  For Torben Nygaard var det et bevis på, at landsholdets succes ikke uden videre skabte  sammenhæng og gejst i idrætten. Der måtte ske noget nyt.

- Jeg følte, at der var brug for fornyet entusiasme omkring det at mødes i dansk kørestolsrugby, spille nogle gode, tætte kampe og drive sporten fremad i fællesskab, konstaterer Torben Nygaard.

Han samlede et eventhold bestående af frivillige ildsjæle, der i mange tilfælde havde erfaring fra både EM i kørestolsrugby i 2019 og VM i 2022, og gik i gang med at skitsere et nyt DM-koncept med tre klare mål:

DM skal øge motivationen og gejsten i klubberne og give spillerne noget at glæde sig til og træne op til.

DM skal vise sporten flot frem og skabe respekt og anerkendelse af udøverne.

DM skal fastholde og engagere de gode frivillige ressourcer i dansk kørestolsrugby.


Mere motivation og gejst
I takt med at det danske landshold har etableret sig i verdenselite, er afstanden til næste niveau i Danmark blev markant større. Resultatet er, at DM – afhængig af landsholdsspillernes falmende interesse i at deltage – ofte har været afgjort på forhånd. Det problem skulle et nyt DM-koncept løse.

- Det er selvfølgelig sjovt ikke for bredden at blive kørt over af de bedste i verden. For landsholdsspillerne tjener det jo heller ikke rigtig noget formål. Så ideen var at splitte det op og lave to jævnbyrdige rækker med fire hold i hver, siger Torben Nygaard.

Det medførte straks nye udfordringer: Dels at få samlet nok spillere, dels at undgå en devaluering af den næstbedste række.

- Hvis de danske klubber alle stillede op uden afbud, ville det stadig knibe. Så vi valgte at invitere enkelte spillere ind fra udlandet. Da Ballerup så pludselig trak sig, fik vi i stedet samlet et nordisk hold til at tage deres plads i turneringen, siger han.

Den nye række blev døbt ’Murderball Cup’ – en turnering, som skulle afvikles simultant med DM, men for spillere på breddeniveau, der tæller motionister, nybegyndere og en håndfuld af sportens koryfæer.

- Det var vigtigt for os ikke at bare at lave en B-række, som vi har prøvet før, men en turnering med sin egen historie, værdi og pokal. Murderball er det oprindelige navn for kørestolsrugby, og det skal signalere, at vi alle kommer fra og er et produkt af breddeidrætten, siger Torben Nygaard.

DM i kørestolsrugby og Murderball Cup 2023

  • Antal deltagere: Ca. 60 spillere fra 8 hold (5 danske klubber)
  • Samlet budget: Ca. 280.000 kr.
  • Solgte billetter: Ca. 550
  • Antal frivillige: 60
  • Danmarksmester 2023: Parasport Frederiksberg Falcons Blue
  • Murderball Cup-mester 2023: Viborg Full-Pull

Samtlige resultater og spillerstatistik på Tournifyapp.com/live/wrugby2023

Et flot udstillingsvindue
Thansen ARENA og Fredericia Idrætscenter havde aldrig tidligere huset en turnering i kørestolsrugby, men potentialet var velkendt: der var god tilgængelig, en placering midt i kongeriget, samt hotel lige uden for døren. Og så var arrangørerne heldige, at DM blev mødt af stor imødekommenhed fra både idrætscentret og Fredericia Kommune.

- De var helt med på ideen og var fra starten åbne for, at vi kunne bruge opvisningshallen og virkelig sætte os på faciliteterne i denne her weekend. Da Fredericia Kommune efterfølgende blev involveret, var det også med stor gejst og en interesse i at skabe en tilbagevendende begivenhed, der kan være en drivkraft for den lokale parasport, siger Torben Nygaard.

Med sportsarenaen booket, startede arbejdet med at omsætte og overføre det flotte setup fra VM i Vejle.

- Under VM fik vi virkelig tændt op under spillere og publikum med høj musik, halspeaker, og holdpræsentationer i røg og damp. Det er der mange spillere, der gerne ville opleve, så det skulle vi selvfølgelig have med, siger Torben Nygaard, der var heldig igen at kunne arbejde med de samme eksperter fra dansk håndbold.

Aftalerne gav ham også produktet – og modet – til at gå til TV Syd og pitche en tv-produktion.

- Hvis ikke vi havde haft en flot arena og dygtige folk ombord til at vise kørestolsrugby rigtigt frem, havde jeg nok ikke bedt om det møde. Men vi havde en stor tro projektet, var velforberedte med gode optaktshistorier, og vi kunne vise, hvordan vi havde båret os ad til VM, siger han.

Udover optaktsindslag og artikler valgte TV Syd at sende hele 15 timer live fra mesterskaberne på egen Play-kanal og at distribuere signalet til Kosmopol, TV Midtvest, TV 2 Nord og TV 2 Bornholm.

Det er første gang, DM i kørestolsrugby er blevet sendt live til så stort et publikum.

Bag de relancerede danmarksmesterskaber sidder spiller, træner og arrangør Torben Nygaard.
Bag de relancerede danmarksmesterskaber sidder spiller, træner og arrangør Torben Nygaard.


Fastholde ildsjælene
En afledt effekt af, at Parasport Danmark siden 2005 har afholdt internationale slutrunder i kørestolsrugby er, at der er blevet engageret en kerne af frivillige i og omkring sporten.

- Jeg synes virkelig, vi har fået nogle fantastiske mennesker ind. Det er alt fra dommere, officials og tv-kommentatorer til folk, der har arbejdet med marketing og events til dagligt. Dem vil jeg meget gerne holde til ilden, siger Torben Nygaard.

Det handler dog ikke kun om at give dem noget at rive i.

- Det er vigtigt at afklare kompetencer og interesser og derefter fordele ansvaret ud. Nogle er mest til praktiske opgaver, mens andre foretrækker at spille en rolle i planlægningen. Det skal være muligt at udvikle sig og have det sjovt, når man bruger en weekend eller mere til på en event.

Der har været ca. 60 frivillige inde over DM i kørestolsrugby 2023 til at løse et væld af opgaver. Mange har selv budt sig til igen, men Torben Nygaard har også været opsøgende.

- Jeg ved jo godt, at jeg ikke har en chance for at drive det her alene, så jeg kan ikke bare læne mig tilbage og vente på, at rollerne besætter sig selv, siger han.

Alle frivillige kunne tage hjem fra DM i kørestolsrugby med en ekstra tak i form af en kop påtrykt DM-logoet.


”Er det ikke for meget?”
Danmarksmesterskaberne i Fredericia var meget ambitiøse, men mindre kan også gøre det for mange andre parasportsgrene. For Torben Nygaard er det vigtigt at understrege, at det er de overordnede mål, der bør være styrende for, hvordan man afholder et DM.

- Det handler jo om at være afklaret om, hvad man vil have ud af det. Handler det fx om at hæve det sportslige niveau, den sociale sammenhængskraft eller kendskabsgraden? Det er slet ikke alle, der overhovedet har brug for at afholde et event som det, vi gør i kørestolsrugby. Vi har bare kun den ene årlige turnering, så derfor skal den også have værdi, siger han.

Han er flere gange op til DM blevet spurgt, om han ikke har skudt lidt over målet og gør for meget ud af det.

- Det gør mig nu bare mere overbevist om, at vi stadig har brug for at ændre vores selvopfattelse i dele af parasporten. Hvis vi altid gemmer os i den bagerste hal, så bekræfter vi det støvede billede, mange stadig har af parasporten. Men når vi gør os umage, kan vi skabe noget, der er flot og fascinerende, som kan være med til at ændre, hvordan folk ser på mennesker med handicap, siger Torben Nygaard.

Sådan tog de imod det nye DM

DM-debutant Gustav Kjeldsen, Parasport Frederiksberg Falcons Black

- Det er rigtig fedt at være med! Jeg har spillet et halvt år nu, og det er sådan en turnering som det her, der gør, at jeg overhovedet er begyndt til kørestolsrugby. Jeg bliver bedre af at være med, og det er sjovt at tackle og blive tacklet igennem på en måde, som man ikke gør til træning. Jeg er ikke blevet væltet endnu, men det kunne da være sjovt, hvis det skete første gang til DM.



8-årige Oliver fra Bredballe, flankeret af mormor Anne-Mette på tilskuerpladserne

- Mormor gav mig lov til at vælge, om jeg ville se Flying Superkids eller DM i kørestolsrugby. Det skulle være kørestolsrugby, for jeg synes, det er rigtig sjovt, når de kører hurtigt rundt på banen og ind i hinanden. Jeg er fra Bredballe, så jeg håber, Bucks vinder.

Redaktionen: Det gjorde de ikke, men Oliver fik efterfølgende lov til at overrække prisen ’Kampens spiller præsenteret af EWII’ til landsholdets Sebastian Frederiksen fra Falcons Black.



Landsholdsspiller Jesper Krüger, Aarhus Burnouts

- Det er rigtig fedt at se, at der bliver gjort noget særligt for bredden. For dansk kørestolsrugby håber jeg, at det kan fortsætte med at udvikle sig på denne her måde. Det er fantastisk, at der er spillere nok til to turneringer i år. Det er jo vildt sammenlignet med, hvad vi nogle gange har oplevet. Jeg håber, at det her koncept kan være med til, at vi får flere mennesker med handicap ud i hallerne for at spille.



Frivilligkoordinator Christian Ørum Shack

- Jeg synes, det er rigtig sjovt og givende at være frivillig, og så er det her et fedt sted at være det.
Det er en fantastisk sport, og så er det nogle mennesker, jeg rigtig godt kan lide at være sammen med.
Det er tredje gang nu, og det betyder, at det hele er mere smooth og
hyggeligt. Min rolle er at holde styrpå de frivillige og sørge for, at der er folk til alle de små, men vigtige opgaver, der opstår undervejs i DM.
De har været glade for oplevelsen og har nydt, at der også har været tid til at se nogle kampe undervejs.



Formand for Kultur- og Idrætsudvalget Peder Tind, Fredericia Kommune

- Det var et formidabelt arrangement, som blev afviklet på bedste måde. Det lægger vi gerne gulv til en anden gang.