Parasport Danmark logo hvid.png

Leder: Parasporten skal inkluderes - når det giver mening

Sommerens VM i cykling i Glasgow var et mønstereksempel på inklusion af parasporten. Desværre var VM-vinder Emma Lunds konkurrencer ikke en del af TV2's flittige dækning. Foto: Ed Sykes.
Sommerens VM i cykling i Glasgow var et mønstereksempel på inklusion af parasporten. Desværre var VM-vinder Emma Lunds konkurrencer ikke en del af TV2's flittige dækning. Foto: Ed Sykes.

Af Asger Lind Krebs, bestyrelsesmedlem og Michael Møllgaard Nielsen, elitechef

 

I august lagde Skotland veje og bane til VM i cykling. Den internationale cykelunion, UCI, valgte samtidig at afvikle VM i paracykling. Det betød blandt andet, at tv-seere verden over så atleter med og uden handicap konkurrere skiftevis og under samme vilkår ved VM-konkurrencerne på banen.

På TV så det ud til at fungere godt, også fordi der var et højt sportsligt niveau på paradelen, som gjorde, at almen og paracykling på banen klædte hinanden godt. Den flotte tv-dækning har da også medført en række henvendelser til Parasport Danmark om muligheden for at køre banecykling.

På landevejene var paradelen placeret lidt for sig selv i den lille by Dumfries. Sportsligt var der stor succes, hvor Emma Lund blev verdensmester. Hun var glad for at være inkluderet i almen-VM, men fandt alligevel plads til forbedring.

- Man føler sig som en enhed. Dumfries var lidt død. Alligevel føler man, at man er en del af noget. Når jeg sagde, at jeg skulle til VM i Glasgow, forstod folk - at det er et rigtigt VM, fortæller Emma Lund.

Hendes verdensmesterskab blev desværre ikke vist på dansk tv.

VM i cykling viste, ligesom VM i dressur i Herning sidste år, nogle af de muligheder, der er ved at inkludere para-VM i et alment VM. Det kan, gjort rigtigt, give ekstra opmærksomhed og en endnu større oplevelse for para-atleterne.

På den baggrund kunne det umiddelbart være fristende at inkludere para-mesterskaber i almene mesterskaber så ofte, som det overhovedet er muligt. Vi skal imidlertid kun godt et år tilbage, hvor Vejle lagde baner til VM i kørestolsrugby. Et stævne med kampe transmitteret på DR og haller fyldt med betalende tilskuere, og et stævne, der fik enorm ros fra deltagerne også. VM i almen rugby er en kæmpe begivenhed, hvor vi kan være i tvivl om, hvorvidt et inkluderet VM i kørestolsrugby ville drukne i den kæmpe event, som et VM i rugby er.

De danske mesterskaber i en række discipliner er de seneste år blevet samlet ved DM-ugen i Aalborg. Her er en række paradiscipliner naturligvis også med. Erfaringerne er indtil videre blandede. I Parasport Danmark bestræber vi os på at give vores elite-atleter bedst mulige vilkår ved stævner og sikre størst mulig opmærksomhed og omtale af deres præstationer. Vi ønsker, at parasport skal være en naturlig og inkluderet del af den almene idrætsverden, men inklusionen skal give mening og sikre bedst mulige vilkår for atleter og tilskuere.

Der er mindre end et år til OL og PL i Paris. De Paralympiske Lege har udviklet sig til en af verdens største idrætsbegivenheder og fungerer glimrende ved at være placeret i samme by og samme arenaer som OL, men i sit eget tidsrum, hvilket giver de bedste vilkår for atleterne uden, at de skal dele rampelyset med atleter fra OL.