Parasport Danmark logo hvid.png

Sportsnyheder

Nyheder i blandt andet kørestolsrugby, boccia, fodbold og goalball.

FOTO: BEN EVANS/HUW EVANS AGENCY
FOTO: BEN EVANS/HUW EVANS AGENCY

Kørestolsrugby: EM-bronze og paralympisk kvalifikation

Ved maj måneds EM i kørestolsrugby i Cardiff sikrede Danmark sig medaljer efter en gyser af en bronzekamp mod Tyskland.

Det endte med en dansk sejr på 53-50, og dermed har landsholdet sikret sig direkte kvalifikation til næste års Paralympiske Lege i Paris.

De danske spillere kom godt fra start i de ikonske rammer på Principality Stadium og førte med to scoringer efter både første og anden periode. I tredje periode fik tyskerne indhentet den danske føring i en intens atmosfære, og nerverne begyndte at indfinde sig. Kampen var uhyre tæt i fjerde periode, hvor det lykkedes tyskerne at bryde det danske angreb og bringe sig foran få minutter før tid. Men Danmark kæmpede med alt, hvad de havde, og med et flot comeback af blandt andre Mark Peters fik Danmark presset tyskerne til at lave flere fejl og fik vendt stillingen til ny dansk føring. Den nervepirrende kamp endte med en dansk sejr på 53-50, og forløsningen var enorm.

– Det holdt hårdt i perioder, men hele holdet beholdt troen hele vejen igennem, og dét, samt hårdt arbejde, bar frugt til sidst, lød det fra en lettet Mark Peters efter kampen.

Klar til Paris
Landstræner Jason Regier var naturligvis også både glad og stolt af sine spillere efter kampen og kunne se tilbage på et EM, der blev en svær opgave for det danske hold:

– Vi nåede et af vores helt store mål, nemlig at kvalificere os til vores andet Paralympiske Lege. Vi har ikke spillet op til vores bedste i denne turnering og formåede ikke at komme i finalen og spille med om EM-titlen, men vi lærer af modgang og kommer endnu stærkere tilbage frem mod legene i Paris.

FOTO: BEN EVANS/HUW EVANS AGENCY
FOTO: BEN EVANS/HUW EVANS AGENCY

Elitechef i Parasport Danmark, Michael Møllgaard, så kampen på tribunen i Cardiff og glæder sig meget over, at Danmark er med i kørestolsrugbyturneringen, når det går løs i Paris i august 2024:

– Det var en nervepirrende bronzematch, hvor vi formåede at steppe op, da det virkelig gjaldt, mod et rigtigt godt og velspillende tysk landshold. Glæden og lettelsen er enorm over at være klar til Paris allerede nu. Det giver holdet arbejdsro.

De forsvarende mestre fra Frankrig genvandt EM-titlen med en sejr på 55-49 over de paralympiske mestre fra Storbritannien.

Kørestolscurling: Svært dansk VM


Det blev et kort visit i A-gruppen for det danske kørestolscurlinglandshold. Ved marts måneds VM i Canada blev det til ni nederlag og kun to sejre i 11 kampe, og det betød, at de danske curlingspillere, anført af veteranskipperen Kenneth Ørbæk, må tilbage i B-gruppen.  

Danmark var også repræsenteret i mixed double ved Helle Christiansen og Jack Brendle. Her blev det til syv nederlag i otte kampe. 

Goalball: 100 spillere til ’Super Goalball Event’ i Odense

Højbyhallerne i Odense dannede rammen om Danmarks største goalbalturnering, da ’Super Goalball Event’ i weekenden 14.-16. april blev afviklet for tredje gang.

Turneringen vil samle Europas bedste spillere til skarp konkurrence og samtidig rekruttere børn og unge til sporten, og med knapt 100 deltagere fra Danmark, Tyskland, England, Sverige og Norge kom man godt i vej. 

Der var deltagelse af både landshold, klubhold og ungdomshold, der konkurrerede i tre divisioner. I 1. division løb tyske Rostock med sejren, mens det danske herrelandshold blev nummer tre, og kvindelandsholdet fik en flot fjerdeplads i konkurrence med herrerne.

I 2. division blev bedste danske hold Goalball Klub Odense på en flot tredjeplads, og i 3. division, som hovedsageligt var for børn og unge, vandt københavnerne fra BSI, mens Aalborg tog 2. pladsen.

– Det er fantastisk, at vi igen har børnehold i dansk goalball, og vi håber, at vi kan tiltrække endnu flere synshandicappede børn og unge til denne fantastiske holdsport, siger Ricky Nielsen, der er idrætskonsulent i Parasport Danmark.

Super Goalball Event afvikles af idrætsforeningen Goalball Danmark.

Boccia is back

FOTO: MORTEN MARKUSSEN / MMFOTO.DK
FOTO: MORTEN MARKUSSEN / MMFOTO.DK

De nordiske boccia-mesterskaber i Vejen blev en stor oplevelse for de danske spillere, der i alt vandt 10 medaljer. Efter tre år med corona-aflysninger blev de relancerede mesterskaber en stor arrangementsmæssig succes.

De nordiske mesterskaber i boccia blev en rørende oplevelse for Anni Jørgensen. Ved sit første store internationale stævne vandt Parasport Fredericia-spilleren Danmarks eneste individuelle guldmedalje, i Nordisk klasse 3. 

– Det var en stor positiv overraskelse for mig. Jeg var meget rørt, da jeg kom op og stå ved flaget og fik min medalje. Der fik jeg da godt nok tårer i øjnene, siger Anni Jørgensen, der nød at være en del af den danske trup på hjemmebanen i Vejen.

– Det var meget oplevelsesrigt. Hele atmosfæren har gjort stort indtryk på mig. Alle var så positive og bakkede hinanden op på tværs af nationer, og jeg oplevede at få masser af ros og hjælp fra alle sider. Jeg tror, det er en stor del af forklaringen på, at boldene hovedsageligt lå der, hvor jeg gerne ville have dem, siger hun.

108 spillere, trænere og officials fra Sverige, Norge, Finland, Island, Færøerne og Danmark deltog i mesterskaberne, der blev afholdt i weekenden den 5. til 7. maj i Vejen Idrætscenter. Efter flere aflysninger og udsættelser relateret til coronapandemien vendte mesterskaberne tilbage i en relanceret udgave med et spritnyt turneringssystem, flotte ceremonier og et tættere samarbejde med den danske boldproducent Handi Life Sport. Resultatet var et professionelt afviklet stævne, der overkom enkelte børnesygdomme og fik sat dansk og nordisk boccia flot i spil. De 11 danske spillere hentede tilsammen 10 medaljer – fire individuelle og seks til par/hold.

Tilfredse arrangører
Bag afviklingen af NM 2023 stod Parasport Danmark med idrætskonsulent Jonathan Vaarst som eventansvarlig. Han ser tilbage på et vellykket arrangement, der har været med til at løfte nordisk boccia.

– Det er fem år siden det seneste NM i boccia, så både af lyst og nød har vi lidt været nødt til at opfinde den dybe tallerken igen. Der er ingen tvivl om, at det gav nogle udfordringer, at vi valgte at bruge det nye turneringssystem fra BISFed for første gang, men på sigt er det det rigtige at gøre, lyder det fra Jonathan Vaarst, der samtidig sender en tak til Parasport Danmarks bocciaudvalg for deres engagement i mesterskabet.

– Idrætsudvalget har gjort en kæmpe indsats. De er rygraden på rigtig meget af det lavpraktiske, der har været omkring NM, siger han. 

Mesterskabernes bedste nation blev Finland, der specielt dominerede i holdturneringen med guld i tre af de seks klasser.

Fodbold: Glostrup dominerede ved DM

Glostrup Special sparkede guldet hjem i både A- og C-rækken, da DM-finalestævnet i parafodbold blev afholdt den 13. maj.

BK Enghaven og Odense KFUM var værter for stævnet, der blev afholdt for første gang efter corona. Forud for finalestævnet i Odense var der spillet tre indledende runder i tre regioner. I alt havde 60 hold fra 36 klubber deltaget, og af dem havde 28 kvalificeret sig til finalestævnet.

De blev inddelt i fem rækker, og i alle blev der kæmpet intenst. I både A- og C-rækken løb Glostrup Special med guldmedaljerne, mens værterne fra BK Enghaven tog sejren i B-rækken. I D-rækken endte Greve-holdet Stjernedrys øverst på skamlen, og det samme gjorde Slangerup og Omegns IF i E-rækken.

Powerchair football: Aarhus Rolling Devils tog guldet

For fjerde år i træk vandt Aarhus Rolling Devils forbundsmesterskaberne, da Powerchair Football-sæsonen sidste runde blev afholdt midt i maj i Brabrand.

Seks hold fra tre klubber deltog i turneringen, der var delt op i et mesterskabsspil (Liga 1) og et slutspil (Liga 2). I kampen om FM-trofæet var førsteholdet fra Aarhus stærkest for fjerde år i streg, mens Aalborgs andethold sejrede i slutspillet. Resultaterne betyder, at Aarhus Rolling Devils og Aalborg Powerchair Football skal repræsentere Danmark i næste års Champions League.

Som noget særligt ved FM 2023 blev stævnet livestreamet af et lokalt TV-netværk, SPS-Spot på Sport. Alle kampe blev livestreamet med replays, highlights og livekommentatorer.

Se resultater og statistik fra årets turnering og læs mere om holdene og sporten på http://powerchairfootball.dk