Parasport Danmark logo hvid.png

Nyt fællesskab for små stjerneskud

Parasport Danmark har åbnet et nyt idrætstilbud for børn med forskellige fysiske handicap i alderen 3-7 år. En af dem er 6-årige Ellis, der har fundet fællesskab og tro på egne ever i et miljø med plads til forskellighed. Parasport tog til træning med ’Tumbling Stars’.

Foto: Signe Sjølund
Foto: Signe Sjølund

Humøret og gensynsbegejstringen er stor hos de 12 fremmødte børn, der lystigt tumler rundt i salen i ensfarvede turkisblå-bluser. Imens er Marielle Nielsen, træner for det nye initiativ ’Tumbling Stars’, i gang med de sidste forberedelser, inden dagens træning i Idrættens Hus i Roskilde kan gå i gang. Hun briefer sine fire medtrænere om lørdagens program, hvor leg og sportslig kreativitet er omdrejningspunktet.

For Ellis Kolbak, der er født med cerebral parese, er træningen et højdepunkt. Han er kommet hver gang, siden idrætstilbuddet startede i marts.

- Jeg kan allerbedst lide rebstigen og ballonminton, men det fedeste er at få nye venner, fortæller en lettere forpustet Ellis, der ikke har megen tid til at snakke med Parasport Bladet, før han hurtigt sætter i løb igen.

Men for hans mor Sine Kolbak er der tid til refleksion. I træningssalen, der er dækket af spejle på alle vægge, er det netop behovet for at kunne spejle sig i andre, der er vigtigt for børnene, mener hun.

- Ellis er kommet i en alder, hvor han godt kan se, at han ikke er og kan lige så meget som alle andre på hans alder. Men i ’Tumbling Stars’ tumler alle med udfordringer på hver deres måde. Han har fundet et fællesskab, og ved at møde andre ligesindede får han nogle nye perspektiver på sig selv. Han hviler mere i sig selv og virker mindre bekymret for at være anderledes, siger hun og fortsætter:

- Det er utrolig rørende og vigtigt, at fællesskabet i ’Tumbling Stars’ giver en ro, fordi der er plads til forskellighed. Her oplever børnene, at presset for at præstere og leve op til andre er fjernet. Det er helt unikt og tiltrængt.

Behovet er der
Ved første træning i marts var otte børn tilmeldt – i dag er antallet fordoblet. Det Spørger man Marielle Nielsen, er hun ikke overrasket.  

- Efterspørgslen viser, at der er et stort behov for træningstilbud til denne målgruppe, og at vi har fat i noget rigtigt her. Det handler rigtig meget om tryghed, fællesskab og glæden ved at bevæge sig og være sammen, siger hun og fortsætter_

- Vi har mest af alt fokus på, hvad den enkelte kan, og så griber vi den derfra med stille motorik, hvor vi bygger på. Alle skal føle, når de går ud ad døren, at de er blevet bedre til det, de kan, for der er stor spredning på børnene og deres udgangspunkt.

’Tumbling Stars’ træner foreløbigt kun hver anden uge i Roskilde som det eneste sted i landet. Men ambitionerne er langt større, forklarer rekrutteringsansvarlig Peter Rosenmeier.

”Der er en enorm efterspørgsel på idrætstilbud til den her målgruppe. Vi arbejder ihærdigt på at udvide konceptet, så det tilbydes flere steder i landet. For selvfølgelig skal flere børn have mulighed for at starte deres foreningsliv i trygge ramme omgivet af kompetente mennesker med viden om den begrænsning, men også muligheder der er, når man har et fysisk handicap.”

Fællesskab på sidelinjen
Vender man blikket mod sidelinjen i hallen i Roskilde, har forældre taget plads på en række på en blå højmadras i hjørnet. Her udveksles der både smil, ord og viden. For selvom det er børnene, der er i fokus ved dagens træning, er der også opstået et fællesskab mellem forældrene. En bonus, der ifølge Martin Braae, far til 6-årige Mathilde, er en stor gevinst for hele familien.

- Der er en god og vigtig sparring med de andre forældre. Selvom der er flere børn med cerebral parese som Mathilde, er der ikke nogen tilbud eller behandlingsmåder, der er rigtige eller ens. Det varierer fra barn til barn, og her er vi et forum med viden, der er helt unik, siger Martin Braae og fortsætter

- Ligesom det for børnene at have hinanden at spejle sig i, gælder det også for os voksne. Det er en stor gevinst for alle i familien.

Inde på banen er tiden ved at rinde ud for dagens træning. De sidste redskaber er ved at blive sat på plads og pakket sammen, mens knitrende balloner flyver rundt omkring. Og for Ellis, der stadigvæk har fart i fødderne, lyder det ud til hans mor:­

- Må jeg lige tage en sidste tur rundt i salen?

Tumbling Stars

’Tumbling Stars’ giver idrætsoplevelser og sportsfællesskaber til børn med fysisk handicap i alderen 3-7 år og hjælper børnene ud i det almene foreningsliv eller videre i aktiviteter i Paraspprt Danmark. Med træning hver anden lørdag, kompetente trænere og sport med ligesindede, tilbyder ’Tumbling Stars’ et unikt fællesskab, hvor personlig udvikling er i fokus i et trygt træningsmiljø.

’Tumbling Stars’ er en videreudvikling af det succesfulde og prisvindende initiativ ’Rising Stars’, der siden 2018 har skabt et aktivt idrætsliv for mere end 125 børn med fysiske handicaps i alderen 7-15 år.

Hvor og hvordan?

Indtil videre finder idrætstilbuddet sted hver anden lørdag – næste gang den 19. august 2023 – i Idrættens Hus i Roskilde. Der er åbent for tilgang, og hvis du vil høre mere om initiativet eller mulighederne, kan du række ud til:

Peter Rosenmeier, Rekrutteringsansvarlig for Tumbling Stars og Rising Stars
Tlf. 24 48 83 18
E-mail: pro@parasport.dk

Christoffer Petersen, projektleder på Tumbling Stars og Rising Stars
Tlf. 51 59 72 91
E-mail: cpe@parasport.dk