Endelig på græs
Paragolf i Danmark er i rivende udvikling og oplever en stor tilgang af atleter. Mød nyhandicappede Flemming Enemark og Danmarks bedste kvindelige spiller, Mette Lynggaard, til årets første golfturnering.
Tekst: Ann Sofie Hald og Mette Oscar Pedersen
Foto: Joachim Rode
En blæsende forårsdag sidst i april samles 44 paragolfspillere fra hele Danmark i Trelleborg Golfklub til den første af fire runder i Paragolf Tour 2023. Banen er iklædt flotte lysegrønne farver og klar til at byde spillerne velkommen efter en lang vinterpause.
Spillerne går sammen i firemandsgrupper rundt på banen, og der tales med dæmpede stemmer, når de vurderer vind- og baneforhold inden et slag. Men kombinationen af vind og vinterpause gør det svært at være helt præcis, og flere bolde ender i sandgraven eller busken.
Humør og energi
Mette Lynggaard er en erfaren para-atlet. Hun har tidligere svømmet og dyrket dressur, men siden 2012 har hun været dedikeret til golfsporten. Og med et golfhandicap på 2 har hun gjort det godt. Hun er tidligere europamester og ligger lige nu nummer 2 på verdensranglisten.
Hele vinterhalvåret har hun trænet i en golfsimulator og stået i træningscenteret hver dag fra kl. 5 om morgenen, så hun er glad for endelig at være tilbage på en rigtig golfbane.
- Normalt spiller jeg ikke så tidligt på året, fordi min krop er dårlig til kulde, men på grund af det gode vejr kan jeg være med i dag, fortæller Mette Lynggaard.
- Det er fantastisk at gå rundt her på Trelleborg Golfbane i høj solskin, og banen er bare rigtig god. Man kommer i rigtig godt humør, og det giver mig super meget energi.
I golf har alle et handicap
Mette Lynggaards modstandere på denne vindomsuste aprildag er Lisbeth Ebbesen, Flemming Rasmussen og Flemming Enemark. De fire spillere har vidt forskellige handicaps både på og uden for banen. Deres golfhandicap spænder fra Mette Lynggards på 2 til Flemming Enemarks på 39 - det betyder, at sidstnævnte har 39 ekstra slag på en 18 hullers bane, mens Mette Lynggaard kun har to.
De har også vidt forskellige fysiske handicap, og én af dem, Lisbeth Ebbesen har faktisk slet ikke noget. Hendes søn har en autismediagnose og deltager i konkurrencen i en anden gruppe. Selvom turneringen primært er for paragolfspillere, må ikke-handicappede godt deltage, da sportens handicapsystem gør, at alle kan deltage på lige fod.
Flemming Rasmussen fandt golfsporten i 2009, da han som benamputeret prøvede kræfter med forskellige sportsgrene, mens hans navnebror Flemming Enemark i dag spiller sin første turnering som blind. Han har ellers spillet golf i næsten 25 år, men det er første gang, han stiller op til en turnering, efter at han mistede synet under en operation i 2021.
Forskellen fra tidligere er, at Flemming Enemark nu har brug for hjælp til sit spil. Derfor følger hans gamle golfkammerat Finn Petersen ham rundt på banen og hjælper ham med at retningsbestemme og placere bolden.
– Billedet for mig er rart at have. Jeg kan være med i dialogen om, hvilken kølle og jern der er bedst at spille med. Skal vi spille sikkert eller skal vi tage en chance i næste slag. Jeg er 100% afhængig af samspillet med Finn. Hvis ikke han var med, ville jeg ikke kunne spille, fortæller Flemming Enemark.
Mettes sidste EM-chance
Selv om Mette Lynggaard er den dygtigste af de fire spillere, synes hun det er inspirerende at spille med atleter, der har et langt højere handicap end hende selv.
– Det skønne ved golf er, at selv om vi har meget forskellige handicaps, så betyder golfens indbyggede handicapsystem, at vi spiller ret lige op.
Hendes mål er at stå øverst på sejrsskamlen til dette års Europamesterskab, og det bliver sandsynligvis sidste chance for at genvinde trofæet.
– Min krop er ved at være slidt, så mit absolutte hovedfokus er Europamesterskaberne her i juli. De afholdes kun hvert andet år, og jeg ved ikke, om min krop kan holde to år endnu på det her niveau, fortæller hun.
For Mette Lynggaard er det vigtigt, at der er gode muligheder for at spille med andre paragolfspillere. Det giver hende mulighed for at slappe af og koncentrere sig fuldt ud om sit spil på en helt anden måde, end hvis hun spillede almen-golf.
– I den almindelige verden kan man opleve at blive taget på med fløjlshandsker, hvis man siger, at man har ondt. I paragolf er der ikke nogen, der tager særlige hensyn. Det passer rigtig godt til mit mindset, fortæller hun.
En sport i udvikling
Para-golf er en sport i vækst, og det skyldes ikke mindst et aktivt og ambitiøst golfudvalg, der er lykkedes med at rekruttere mange nye paragolfspillere ved at gøre sporten synlig. For eksempel har udvalget været med på konferencen “Ferie for alle” i Herning, ligesom det er aktivt til stede på de sociale medier og samarbejder tæt med Dansk Golfunion.
Golfudvalget har tillige genindført et forbundsmesterskab for para- og rehab-golfere, der ikke kan gå 18 huller, ligesom det stiller sig til rådighed og hjælper de lokale klubber, hvis de ønsker at integrere paragolf i klublivet.
Det betyder, at der i dag er knapt 200 paragolfspillere i Danmark og 15 klubber med særligt fokus på paragolf.
En af dem er dagens værtsklub, Trelleborg Golfklub, hvor Michael Brink er golfmanager. Han er desuden for nylig tiltrådt som breddelandstræner. Han vil gøre en forskel for paragolfen, både lokalt og på landsplan.
– Min ambition som breddelandstræner er at få endnu flere til at dyrke sporten og normalisere det at have en udfordring som golfspiller, fortæller han.
– Lokalt vil jeg gerne gøre Trelleborg Golfklub til et center på Sjælland for paraatleter, hvor man eksempelvis gratis kan låne en buggy og få billig eller gratis green fee. Jeg vil gerne have ekstra tilbygninger med træningsfaciliteter for paraatleter og at vores restaurant skal være let at komme rundt i som handicappet.
En stor para-familie
Dagen i Trelleborg afsluttes med præmieoverrækkelse til de bedste spillere. Det blev dog ikke til præmier til Mette Lynggaard, Flemming Enemark eller de andre i gruppen.
– I dag har været hård, siger Flemming Enemark,
– Nu går virkeligheden op for mig. Det er sværere, når man er ude på den rigtige bane frem for driving range.
Selvom Flemming Enemarks præstation ikke nærmer sig det gamle niveau, da han stadig havde sit syn, er han alligevel glad for, at han kom ud og spille golf i dag.
– Den sociale er den gode del, for det er den, der er vigtig. Jeg gik med spillere, der har et radikalt lavere handicap end jeg selv, men alligevel har vi kunnet spille sammen, tage os godt af hinanden og rose hinanden, når det er gået godt. Selvom jeg fik en af de sidste placeringer i min række, er det bestemt ikke sidste gang, jeg er til turnering, siger han.
– Det er et frirum at spille paragolf, og vi kalder os selv for en para-familie. For selv om vi ikke ses så ofte, så er det som om, at vi var sammen i går, fortæller Mette Lynggaard.
Paragolf Tour
Paragolf Tour er arrangeret af Dansk Golf Union og Paragolf-udvalget. Der er fire runder i turneringen.
De følgende tre runder i Paragolf Touren 2023 er:
- juli, Hillerød Golf Klub
- august, Norddjurs Golf klub
- september, Odense Golf Klub.
- 23.-24. september er der DM i Vejen, hvor der også vil blive afviklet et mesterskab over 9 huller.
PARAGOLF
Der findes mange muligheder for at dyrke golf med en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse.
Paragolf er for atleter, der har et fysisk eller mentalt handicap, og som kan gå 18 huller på en golfbane.
Rehab-golf er for de mennesker, der ikke kan gå 18 huller. De spiller det antal huller, de kan.
Regel 25 er et regelsæt, som klubber skal følge. Her står blandt andet, at ingen golfspillere må udelukkes fra spil eller turnering. Er en spiller under Regel 25 betyder det, at vedkommende bliver kompenseret for sit handicap med specielle tiltag – for eksempel kan en synshandicappet få lov til at føle på en bold og omgivelserne som en hjælp til at afstandsbedømme.
Samtidig gør reglen om golfhandicap, hvor en spiller får tildelt en række ekstra slag alt efter niveau, det muligt for spillere på forskellige niveauer at konkurrere på lige fod. Har man 0 i handicap, får man ingen ekstra slag. Har man handicap 11 så får man 11 ekstra slag på 18 huller.