Parasport Danmark logo hvid.png

VERDENSLEGENE VENTER

68 danske atleter er udtaget til verdens største sportsbegivenhed i 2023 - Special Olympics World Summer Games i Berlin.

FOTO: ANNA SPINDELNDREIER
FOTO: ANNA SPINDELNDREIER

Berlin danner i perioden 17.-25. juni 2023 rammen om en gigantisk sportsfest, når Special Olympics World Summer Games afholdes for 17. gang. Legene forventes at få deltagelse af 7.000 deltagere fra 190 lande, og Parasport Danmark deltager i 10 idrætter med et stort hold på 68 atleter.

Legene, der er den største internationale sportsbegivenhed i verden i 2023, indledes med en storslået åbningsceremoni den 17. juni på Olympiastadion i Berlin med plads til næsten 75.000 tilskuere. Herefter venter syv dage med konkurrencer i 26 forskellige idrætsgrene. Det er første gang, at stævnet afvikles i Berlin.


Dansk deltagelse i ti idrætsgrene
Det er sjette gang, at Danmark deltager ved Special Olympics World Summer Games og hos Parasport Danmark glæder formand John Petersson sig til at følge de danske deltagere:

- Vi stiller med et stort dansk hold, og med deltagere i hele ti idrætter spænder vi vidt. Der er en fornøjelse at se det store engagement blandt både vores udøvere og trænere, og jeg håber først og fremmest, at de får en oplevelse for livet. Forberedelserne er godt i gang, og træningsintensiteten og -iveren er høj, så det bliver spændende at følge atleterne, når det først går løs. Jeg håber, at venner og familie vil udnytte den korte afstand til Berlin og tage ned og bakke de danske deltagere op.


De danske deltagere glæder sig

Eva Rosted, svømning
"Jeg glæder mig mega meget. At man kommer og forskellige mennesker, og er med i forskellige ceremonier som der foregår, og det spændende at se hvor mange lande der kommer. Det synes jeg bare er fedt. Jeg forbereder mig ved at træne meget mere end jeg plejer. F.eks. lige nu er jeg i gang med at tage idrætstøj på. Det er fordi jeg skal træne med min mor - det er noget vi har sammen. Men jeg træner også selv. Jeg skal holde formen, så jeg er klar til Special Olympics."

Frederik Lilienhoff Jagd, håndbold, unified partner
"Det bliver en kæmpe oplevelse. Også åbningsceremonien. Der er et eller andet i maven allerede, fordi vi har hørt så meget fra de andre, der har prøvet det. Det skulle være helt fantastisk. Det bliver også bare så fedt at være af sted 14 dage som et hold og hygge sig og spille håndbold – og i det hele taget at være af sted med hundrede andre danskere og komme rundt og se dem i aktion."

Christina Lynge, fodbold
"Jeg glæder mig meget. Alle pigerne er super flinke og vi er søde ved hinanden og hjælper hvis der er behov for det. Jeg var med i Abu Dhabi i 2019, og det var en megafed oplevelse at komme ud og se noget af det lokale, og så at gøre det vi er bedst til og elsker: at spille fodbold.

Jeg blev rigtig glad, da jeg fik at vide at jeg var udtaget, for lige nu er jeg knæskadet og genoptræner rigtig meget, så jeg var i tvivl om jeg ville komme med. Det gav motivation til at træne mere og blive ved. Jeg satser meget stærkt på at blive klar."

SOWSG 2023 i tal

  • 7.000 idrætsudøvere
  • 20.000 frivillige
  • 190 delegationer er repræsenteret
  • Danmark stiller op i ti idrætter: atletik, badminton, bordtennis, bowling, fodbold, golf, gymnastik, håndbold, ridning og svømning.

Læs mere på www.berlin2023.org

Følg det danske hold på www.facebook.com/sodanmark

Læs også mere på www.specialolympics.dk

Om udtagelsen til World Games

World Games er en breddeidrætsbegivenhed, og det er således ikke kun de bedste atleter der deltager. Deltagerne ved World Games skal have dyrket deres idræt i minimum et år, og derudover er der en række krav til træningsflid, kammeratskab mv. Det er vigtige principper i Special Olympics-sammenhæng og skal sikre, at det ikke kun er de sportsligt allerbedste, der udtages i de enkelte idrætter.

Unified Sport – med og uden handicap

I Unified Sport danner de udviklingshandicappede idrætsudøvere par eller hold med deltagere uden handicap. Holdene/parrene består af atleter på samme alder og samme idrætslige niveau, og formålet er at fremme social integration gennem fælles trænings- og konkurrenceoplevelser. Det er inspireret af et simpelt princip: at træne og lege sammen er en hurtig vej til venskab og forståelse. Danmark stiller op i Unified Sport i badminton, bordtennis, bowling, golf og håndbold.