Parasport Danmark logo hvid.png

#ungogstolt: Parasvømningen giver Asta selvtillid

13-årige Asta er en dygtig almen-svømmer, men hun er blevet endnu bedre, efter hun også er blevet en del af parasporten.

#ungogstolt: Parasvømningen giver Asta selvtillid

Tekst og foto: Kristian Bang Larsen

 

13-årige Asta Sejr Hansen elsker at svømme, men hun har altid været en smule anderledes. Hun har nemlig et ”svagt” venstreben, der ikke har lige så mange muskler som det højre. Men da hun for lidt over et år siden kom til træning med andre parasvømmere i Rising Stars-tilbuddet i KVIK Kastrup, opdagede hun, at hun for en gangs skyld ikke var anderledes. 

- Det har været fedt at møde de andre, og se at der er andre svømmere, der har noget. Nogle af dem har også noget med benene, så jeg er ikke den eneste, der har særregler og føler sig speciel, siger Asta.  

Selv om hun aldrig før havde svømmet med andre, der har et handicap, synes hun ikke, det var sært. I virkeligheden var det nok rart for en gang skyld ikke at se anderledes ud.

- Jeg synes, det var normalt. For så kunne man prøve at træne mod nogen, der er på lige fod med en, og det kunne være sjovt at prøve, siger hun.  


En svær samtale
Jeg møder Asta i svømmehallen i Nørre Alslev på Falster, hvor hun er til træning med kammeraterne fra Svømmeklubben SYD’s bedste konkurrencehold, K1 og K2. Her har hun det tydeligvis godt, og hun vinker flere gange grinende gennem ruden ned til veninderne i svømmehallen. Det er ikke hver dag, man bliver interviewet. 

De træner seks dage om ugen, i tre forskellige svømmehaller på Lolland og Falster. Det er ikke nemt at få nok tider. Asta har svømmet, siden hun var lille, og med årene er det blevet mere og mere seriøst. Hun fortæller, at hun føler sig mere fri i vand end på land.

- Jeg har altid godt kunne lide at svømme, og det er nemmere for mig med mit ben i forhold til at gå eller løbe. Når jeg svømmer, er det ikke anderledes andet, end at benet kan hænge lidt, fortæller hun.

Men når man som Asta svømmer konkurrencesvømning, er benet også en ulempe. Dels konkurrerer hun ikke på helt lige vilkår med andre uden et handicap, og dels blev hun ved stævner tidligere diskvalificeret i brystsvømning, fordi hun ikke kunne bevæge benet på den rigtige måde. Hun lavede ”fly-ben”.   

Derfor startede Asta med at deltage i parassvømning ved siden af sin ”almindelige” svømning. Det var en samtale både klubben og Astas forældre var lidt nervøse for, for ingen ønskede, at Asta skulle føle sig anderledes eller handicappet. Det handlede om at give hende nye muligheder.

- Det var vigtigt, at vi fik Astas accept, fortæller Astas træner Bo Røse, der ser masser af muligheder i parasvømningen for Asta

- Hun kan få nogle andre oplevelser og succesoplevelser gennem sin sport, som hun ikke opnår ved at konkurrere mod svømmere uden et handicap, siger han.

 

Blomstret op
Asta svømmer ikke længere med Rising Stars, for der er lang vej til Kastrup. Til gengæld er hun som kun 13-årig blevet en del af para-svømmelandholdet. Hun har vundet en række danske parastævner og var senest med til de nordiske mesterskaber i december, hvor hun nåede flere finaler. Hun har fået venner blandt de andre piger på landsholdet, som hun også ”snapper” med til hverdag og er på det seneste også begyndt at tage medaljer, når hun stiller op til ”almen”-stævner.    

Hendes klubtræner Bo Røse er sikker på, at parasvømningen både har givet Asta mere selvtillid og gjort hende til en bedre svømmer.

- Hun har udviklet sig ekstremt de sidste par måneder. Fysisk, men også mentalt. Hun er blomstret helt op, og det hænger helt klart sammen med de sejre, hun har fået gennem parasporten, siger Bo Røse.  

Asta fortæller selv, at hun er blevet mindre genert, når hun deltager i stævner.  

- Jeg kan i hvert fald bedre lide at være til stævner nu, og er ikke så nervøs som tidligere, siger hun.

 

En stolt klub
I Svømmeklub SYD er man stolt af at have en så dygtig parasvømmer som Asta, og at klubben også kan rumme parasvømningen. For klubbens ellers erfarne trænere har det været spændende at lære om b.la. klassifikation og handicapgrupper, og Astas træner er også blevet klogere på, hvordan han kan tage hensyn til hendes handicap.  

- Brian Marshall – (landstræner i parasvømning, red) og jeg har haft en god dialog. Vi har drøftet Astas svage og stærke sider, som jeg måske har mere kendskab til end Brian. Men så er der nogle tekniske ting, hvor han kan rådgive, som hvordan man får rettet, når man ikke kan bruge det ene ben, fortæller Bo Røse.

Og når det handler om ”fly-benet”, så er problemet løst. I forbindelse med hendes klassificering i parasporten fik Asta nemlig et dispensationskort, som hun kan vise ved konkurrencer.

- Så må jeg godt lave det med ”fly-benet”, hvis jeg kommer til det, siger hun med et smil.