Parasport Danmark logo hvid.png

SPORTSNYHEDER

Powerchair floorball: danske verdensmestre får EM-hjemmebane

Når Danmarks forsvarende verdensmestre Powerchair Floorball i oktober 2024 skal jage en EM-pokal til trofæsamlingen, bliver det på hjemmebane. Det bliver nemlig på landsholdets træningscenter Musholm - Ferie, Sport & Konference i Korsør, at Europas otte bedste mandskaber tørner sammen.

Det glæder den danske anfører Kristoffer Dahl Hansen:

- Det gør mig helt vildt stolt, at Danmark har fået æren af at være værter for EM i 2024 på fantastiske Musholm i Korsør. Vi glæder os sindssygt meget til den helt særlige oplevelse, det er at få lov til at repræsentere sit land på hjemmebane og mærke stemningen og opbakningen fra alle tilskuerne. Nu skal vi i arbejdstøjet, så vi kan vise os selv og vores sport frem fra den bedste side og ikke mindst vinde endnu et mesterskab.

Musholm, der er et internationalt belønnet for sin tilgængelige arkitektur, er i forvejen partner for Powerchair Floorball i Danmark og er derfor en oplagt ramme for et EM i en sport for spillere med svære fysiske handicap.

- At lægge gulv og hus til en international mesterskabsturnering er vel det største flueben vi kan sætte blandt Musholms målsætninger om at gøre en afgørende forskel inden for parasport og universelt design i moderne byggeri, siger Henrik Ib Jørgensen, direktør i Muskelsvindfonden.

EM bliver den første officielle slutrunde på dansk grund i en elkørestolsdrevet sport. Det glæder formand for Parasport Danmark, John Petersson, at forbundet med EM kan være med til at synliggøre idræt på højeste niveau for mennesker med en markant funktionsnedsættelse.

- Jeg glæder mig over, at vi kan vise den fascinerende sport frem, og jeg håber, at mange vil lægge vejen forbi og opleve intense kampe på højt niveau i det hurtige spil, lyder det fra forbundsformanden.

FOTO: LARS MØLLER
FOTO: LARS MØLLER

Goalball: kvinder i top otte ved VM

Det danske goalballlandshold for kvinder nåede kvartfinalen ved VM i Portugal.

Sidst i 2022 spillede Anja Christensen, Beritan Fenger, Hazel Gezen og Juliane Lund deres første VM siden oprykningen til A-gruppen. Her leverede kvartetten en stribe lovende resultater, inden kvartfinalen og Israel blev endestationen. I det indledende gruppespil blev det til fire sejre og tre nederlag, hvoraf de to var til de senere finalister Tyrkiet og Sydkorea.

I ottendedelsfinalen var den danske firkløver for stærke for Argentina, der blev besejret 12-6. Anja Christensen lavede ni mål i det opgør og sluttede turneringen på topscorerlistens fjerdeplads med 38 scoringer.

I år fortsætter goalballkvinderne jagten på fine resultater ved blandt andet EM, hvor den store drøm er at sikre kvalifikation til de Paralympiske Lege i Paris 2024.

Svømning: danske verdensrekorder ved NM

Danmark vandt ni medaljer ved de Nordiske Mesterskaber i Bergen og sikrede sig en samlet 2. plads i pointkonkurrencen for nationer.

Ni danskere fra syv klubber var udtaget til de Nordiske Mesterskaber i Bergen den 10.-12. december, og udover ni medaljer kvitterede de med fire verdensrekorder, en europarekord og to danske rekorder. Særligt 18-årige Alexander Hillhouse, der i 2022 vandt dobbelt VM-bronze, gik forrest med nye verdensrekorder i 100 m fly og ryg.

- Det er tydeligt, at alle svømmere har udviklet sig teknisk og fysisk over de sidste fem-seks måneder. Det er et tegn på, at svømmernes træningsmiljø i klubberne bliver bedre og bedre. Mit budskab til både svømmere og klubtrænere er at fortsætte med det samme gode fokus og indsats til træning. Vi kan blive endnu bedre, lød det fra landstræner Brian Marshall.

Alpin: vejret i vejen ved VM

Danmarks bedste paraskiløber Adam Nybo fik et skuffende VM i Espot, Spanien.

I storslalom ved verdensmesterskaberne i januar styrtede Nybo i andet gennemløb, og gennemførte således ikke. I slalom betød dårlige vejrforhold, at løbet blev flyttet til efter hans hjemrejse.

Både Adam Nybo og landstræner Visti Lindemann var i sagens natur ærgerlige.

  – Vi ved at vejret er en risiko, når vi dyrker sport i bjergene. På den ene side er det rart, at der er noget i naturen, vi ikke kan kontrollere, men samtidig er jeg ærgerlig over ikke at kunne se et målbart resultat for det arbejde, der er lagt. Særligt når Adam gennem det sidste år kontinuerligt har bygget på og forbedret sit skiløb, lød det fra landstræneren.

Curling: tilbage i A-gruppen

Med en andenplads ved B-VM i kørestolscurling i november 2022, sikrede det danske landshold sig oprykning til A-gruppen for første gang i 15 år.

Trods et nederlag på 3-7 til Tjekkiet i finalen blev B-VM i kørestolscurling en stor sejr for det danske landshold. Siden 2007 har Danmark fristet en tilværelse blandt verdens sekundære curlingnationer, men efter en uge i Lohja, Finland, er dansk kørestolscurling nu tilbage, hvor det er sjovest.

- Jeg tror, jeg kan tale for alle på holdet, når jeg siger, at vi er meget glade. Det var ikke, fordi vi tabte guldet, men vi vandt sølvet og nåede vores endegyldige mål at komme tilbage i A-gruppen, lød det fra den rutinerede skipper Kenneth Ørbæk.