Parasport Danmark logo hvid.png

PARAFODBOLDSPILLERE PÅ HOLDET

’En del af holdet’. Det er navnet på et nyt projekt der startede den 1. februar. Det skal være med til at få flere børn og unge med handicap, diagnoser og andre særlige behov i gang med fodbold.

FOTO: LASSE LAGONI
FOTO: LASSE LAGONI

Mindre end 10 procent. Det er så få børn og unge med diagnoser eller handicap, der dyrker idræt i en forening. De kan blandt andet være udfordret af autisme, ADHD, cerebral parese eller andre udfordringer, der gør det svært enten fysisk eller psykisk at passe ind på et fodboldhold.

Det skal der laves om på.

Derfor er projektet ’En del af holdet’ startet den 1. februar. ’En del af holdet’ skal gennem et skræddersyet fodboldkoncept få flere børn i gang med fodbolden og fastholde dem i foreningslivet. Som Danmarks største idrætsgren har fodbolden en god mulighed for at hjælpe en masse børn og unge med udfordringer.

– Fodbold er for alle – uanset udfordringer, handicap eller lignende. Disse børn og unge har en anderledes måde at sanse, forstå og begå sig på. Det kan blandt andet give dem udfordringer med at kommunikere og indgå i fællesskaber med jævnaldrende børn og unge. I DBU arbejder vi efter at være ’En Del af Noget Større’. Her ser jeg ’En del af holdet’ som en rigtig god mulighed for at bevise, hvordan fodbolden kan hjælpe børnene og de unge med at blive en del af vigtige fællesskaber, siger formand for DBU, Jesper Møller.

Også John Petersson, formand i Parasport Danmark, er glad for, at ’En del af holdet’ nu går i gang:

–Der er allerede mange fodboldklubber, der gør en stor indsats for denne målgruppe, og det er tydeligt at se, hvilken effekt det har for spillerne at gå til fodbold og være en del af et hold. Vi glæder os til, at vi igennem projektet kan støtte disse klubber endnu mere og samtidig få endnu flere klubber med.

Landsholdene støtter op
Som et led i projektet vil der også blive udviklet et ’Fodboldfestival-koncept’. Festivalerne skal være med til at give en masse børn og unge en uforpligtende oplevelse med fodbolden og give dem en mulighed for at møde ligesindede på tværs af klubber og skoler.

’En del af holdet’ er primært finansieret af en bevilling på mere end 3,6 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden, men også Kvinde- og Herrelandsholdet støtter op om projektet. Senest har Herrelandsholdet doneret deres præmiesum fra Kulturministerens Idrætspris 2022 på 100.000 kroner til projektet.

'En del af holdet' er et samarbejde mellem DBU, DBU’s lokalunioner, Parasport Danmark, Landsforeningen Autisme, ADHD-foreningen og Lev – Livet med udviklingshandicap samt professionshøjskolen UCN.