10 PL-medaljer i sigte
Flotte sportslige resultater i 2022 får Parasport Danmark til at hæve ambitionsniveauet frem mod Paris 2024. Antallet af Paralympiske medaljer skal mindst fordobles.
Tekst: Kristian Bang Larsen
Illustration: Rune Ryberg
Da Kasper Lousdal den 17. november sidste år tog sigte og affyrede sin kaliber 22 sportsriffel for sidste gang ved VM i Al Ain, satte han et flot punktum for et imponerende dansk parasportår.
Med skuddet sikrede Kasper Lousdal sig en sølvmedalje ved VM. Det var det 21-årige stortalents første medalje ved et internationalt mesterskab, og samtidig Danmarks 19. og sidste i kalenderåret 2022. De flotte resultater får Parasport Danmarks sportschef Michael Møllgaard Nielsen til at drømme stort frem mod de Paralympiske Lege i Paris næste år.
- Jeg har en forventning om at vi virkelig kan flytte os resultatmæssigt i Paris. Hvis det økonomiske fundament fortsat er der, så vi kan bevare de gode setup vi har nu, så kan vi også doble medaljerne op fra de fem vi vandt i Tokyo. 10 medaljer er realistisk, lyder det fra sportschefen.
Talenternes gennembrud
Ser man nærmere på de 19 vundne medaljer i 2022, giver sportschefens optimisme også mening. Dels blev 16 af de 19 medaljer vundet i Paralympiske discipliner, og dels blev 12 af de 16 vundet ved verdensmesterskaber, hvor konkurrencen er hårdere end ved europamesterskaber. Og så var det bemærkelsesværdigt hvor mange af præstationerne der var signeret unge, fremadstormende atleter.
- Der er bare rigtig mange nye atleter, der ikke har været til PL før. Emma Lund i cykling, Kasper Lousdal i skydning og Alexander Hillhouse i svømning, for nu at nævne tre. Samtidig repræsenterer etablerede navne som Peter Rosenmeier, Lisa Kjær Gjessing og Tobias Thorning Jørgensen (i hhv. bordtennis, taekwondo og ridning, red.) en stærk vinderkultur, hvor de bare kører på. Det ser rigtig spændende ud, lyder det fra sportschefen.
Styrkede landshold
Men hvad er baggrunden for de flotte resultater? Hvorfor løfter dansk parasport netop nu elite-niveauet?
I 2017 og igen i 2021 modtog Parasport Danmark et større millionbeløb fra Lego familiens KIRKBI-fond til paralympiske forberedelser. De øgede midler har Parasport Danmark brugt på at styrke setuppet omkring de enkelte idrætter.
- Vi valgte at bruge langt de fleste af pengene på at skabe nogle meget stærke setups, hvor der arbejdes dygtigt, klogt og velorganiseret. Det er lykkedes os at tiltrække nogle trænere, som vi ellers ikke kunne have tiltrukket, og etablere en række ekspertfunktioner omkring dem, forklarer Michael Møllgaard Nielsen.
En af de idrætter der er blevet satset på, er skydning. Her valgte man i 2019 at ansætte den tidligere svenske topskytte Jonas Jacobsson som landstræner og Jens Møllenberg som sportschef, samt at tilknytte idrætskonsulent Jens Winter. Det gav resultater i 2022, hvor dansk paraskydning brød 15 års international medaljetørke med først en EM-sølvmedalje til Jens Frimann, og siden en VM-sølvmedalje til Kasper Lousdal.
- Vi har været metodiske, arbejdet hårdt og været heldige at finde nogle talentfulde atleter. Det har skabt resultaterne, fortæller Jonas Jacobsson, der er den mest vindende paraskytte nogensinde. Han fremhæver det gode samarbejde med sportschefen og idrætskonsulenten.
- Vi er et hold der arbejder tæt sammen, og støtter og supplerer hinanden på en god måde.
Stærkere fællesskaber
Settuppet omkring skydning er et udtryk for en ny og mere proaktiv tilgang hos Parasport Danmark. Hvor man tidligere har givet støtte på bagkant af gode resultater, har man i de senere år arbejdet offensivt på at skabe større og mere attraktive elitemiljøer, og så troet på, at resultaterne ville komme. Elitechef Michael Møllgaard forklarer:
- Vi bliver jo også klogere. Eksempelvis i svømning satte vi tidligere barren så højt, at når man kom til en træningssamling, så var der kun tre-fire svømmere. Der fandt vi særligt efter corona ud af, at det rigtig meget handler om fællesskaber. Hellere sænke baren og få flere ind, så der måske er 8-10 atleter til træning, siger elitechefen og eksemplificerer:
- Det er derfor de i dag har 30 eliteryttere på forskellige niveauer i ridning. Det er kommet af et langt sejt træk, hvor vi har sænket baren, fået flere ind, som så er blevet bedre fordi de har været i det godt miljø med dygtige trænere – og så hæver vi barren derfra. Det er det samme vi nu gør i for eksempel svømning og skydning.
Resultater koster penge
I skydning har fokus siden 2019 været på at bygge et nyt hold op, at skabe en stærk holdånd, samt at øge træningsmængden og træningskvaliteten. Det har givet pote, både på resultatsiden, men også på antallet af skytter. Da Jonas Jacobsson trådte til som træner var der kun to skytter på landsholdet. I dag er der seks, og fire mere på vej.
- For at få gode resultater, er du nødt til at have et hold hvor folk kan lide hinanden, og hvor de har det sjovt, når de er afsted sammen på træningslejre og til stævner. Så det er vigtigt at skabe et godt miljø. Og så at gøre arbejdet. De skytter vi har nu, træner mere end har de har gjort de sidste 15 år, siger landstræneren.
Jonas Jacobsson understreger, at setuppet og økonomien er vigtig, hvis der skal leveres resultater i verdensklasse.
- Nogle atleter, som f.eks. Kasper Lousdal, bor ret langt væk, så vi er nødt til at have et setup, hvor han kan træne hjemmefra. Det vigtige er at gøre det let for atleterne at træne – at finde en god klub tæt på hvor de bor, eller at skaffe dem udstyr, så de kan træne hjemmefra. Det koster penge. Men også træningslejre og internationale konkurrencer, hvor vi helst vil have hele holdet med, for at få den rigtige atmosfære. Hvis vi kun tog to skytter med til et mesterskab, så kunne det være den tredje, som vi efterlod derhjemme, der ville have taget en medalje. Det kan man ikke vide. Så vi behøver penge for at drive holdet på den måde vi gerne vil, siger Jonas Jacobsson.
Han er selv overrasket over, hvor hurtigt tilgangen har givet resultater. For et år siden troede han kun på, at én dansk skytte ville kvalificere sig til PL, men nu er ambitionerne vokset.
- Nu har vi allerede en kvalificeret én skytte, og hvis jeg skal gætte, så tror jeg, at vi får mindst tre skytter med til Paris, og de kan alle skyde sig i en finale. Kasper Lousdal har potentialet i 50 meter, Jan Winther har muligheden i stående luftriffel, og bare over de sidste par uger, har Jens Frimann løftet sit niveau. Så det er svært at sige hvem det bliver, men er man først i finalen, så er medaljemuligheden der også, siger landstræneren.
DANSKE INTERNATIONALE MEDALJER I 2022
EM
Sølv: Jens Frimann, skydning, 10 m luftriffel
Sølv: Præcisionsorientering, hold
Bronze: Kørestolsrugby landsholdet
Bronze: Lisa Kjær Gjessing, taekwondo
Bronze: Emma Lund, cykling, enkeltstart
Bronze: Præcisionsorientering, Tobias Biering
VM
Guld: Powerchair Powerchair Floorball landsholdet
Guld: Tobias Thorning Jørgensen, dresser, Individuel mesterskabsklasse
Guld: Tobias Thorning Jørgensen, dressur, kür/freestyle
Guld: Katrine Kristensen, dressur, individuel mesterskabsklasse
Guld: Katrine Kristensen, dressur, kür/freestyle
Sølv: Landsholdet i paradressur, holdkonkurrencen
Sølv: Thea Amalie Nielsen og Peter Rosenmeier, bordtennis, mixdouble
Sølv: Kasper Lousdal, skydning, 50 m sportsriffel
Bronze: Peter Rosenmeier, bordtennis, single
Bronze: Alexander Hillhouse, svømning, 100 m ryg
Bronze: Alexander Hillhouse, svømning, 100 m butterfly
Bronze: Emma Lund, cykling, linjeløb
Bronze: Cathrine Rosengren, badminton, single