Parasport Danmark logo hvid.png

Sportsnyheder

Efteråret bød på en række flotte præstation i parasporten, herunder fire VM-medaljer i bordtennis, badminton og skydning.

Debutduoen Peter Rosenmeier og Thea Amalie Nielsen spiller sig til sølv ved VM.
Debutduoen Peter Rosenmeier og Thea Amalie Nielsen spiller sig til sølv ved VM.

Bordtennis: Debutanten og legenden tog sølv  

Danmark vandt både sølv i mixed double og bronze i single ved november måneds VM i bordtennis i Granada.  
Peter Rosenmeier og Thea Amalie Nielsen tabte finalen til Brasilien, men spillede en forrygende turnering, da mixed double debuterede på VM-programmet i parabordtennis.  

Hvad der på forhånd var betragtet mest som et eksperiment og som opvarmning til singleturneringen, endte næsten som den helt store triumf for rutinerede Peter Rosenmeier og VM-debutanten Thea Amalie Nielsen. Den useedede danske duo, der stillede op i XD17-klassen i det nye mixed double-format, åbnede ballet med at sende førsteseedede Ungarn ud, inden det blev til sejre over hjemmeholdet Spanien i kvartfinalen og Australien i semifinalen. 

I finalen på center court i Palacio Municipal de Deportes ventede Brasiliens Paulo Salmin Filho og Bruna Costa, der på dagen viste sig for stærke for danskerne. Efter et tæt første sæt, der endte 12-10 til Brasilien, var der ikke meget spænding i resten af kampen, der endte med et dansk nederlag på 0-3 i sæt. 

– Vi havde desværre problemer med returspillet i dag, og helt generelt så var de bare bedre over hele linjen. Lige nu er der en vis skuffelse, men samtidig er jeg rigtig stolt af, at vi som useedede gik hele vejen til finalen, lød det fra Peter Rosenmeier umiddelbart efter kampen.  

Skidt semifinale  
Med sølvmedaljerne i hus ventede singletuneringen for de to danskere. Her nåede Thea Amalie Nielsen (klasse 10) ottendedelsfinalen, som hun tabte til Tyrkiets Merve Demir.  

Peter Rosenmeier (klasse 6) så længe ud til at være på vej til at forsvare sit verdensmesterskab fra 2018 og leverede flot spil og overbevisende sejre i ottendedelsfinalen og kvartfinalen. Desværre ville Thailands Rungroj Thainiyom det anderledes og spillede en stor semifinale, hvor den 38-årige nordjyde til gengæld ikke fik spillet til at fungere. Resultatet blev et klart dansk nederlag på 0-3 i sæt og bronze til den detroniserede verdensmester.  

– Det var en kamp, som aldrig rigtig udviklede sig til det, vi er vant til at se med de to. Thailænderen spillede godt, og Peter ramte slet ikke sit niveau. Hvorfor det skete, skal vi hjem og have fundet ud af. Men lige nu skal vi også huske at glæde os over to medaljer ved VM, lød det fra landstræner Christoffer Petersen.   


Skydning: VM-sølv til Danmark   

VM-debutant Kasper Lousdal skød sig i til karrierens største resultat, da han midt i november vandt sølv i 60 skud liggende 50m i Al Ain. Resultatet sikrer Danmark en kvoteplads til de Paralympiske Lege i Paris 2024. 

I sin første VM-finale nogensinde tøjlede thyboen nerverne og skød sit livs konkurrence. Scoren blev på 247.9 point, kun overgået af guldvinder Abdulla Sultan Alaryani fra værtslandet de Forenede Arabiske Emirater med 250.5 point. 

 

VM-debutanten Kasper Lousdal yderst til venstre med sølvmedaljen.
VM-debutanten Kasper Lousdal yderst til venstre med sølvmedaljen.

- Det er det største, jeg har oplevet. Det er mit første VM og min første finale, så jeg havde ikke forventet at tage en medalje med hjem. I starten var det slet ikke gået op for mig, at jeg havde vundet sølv, men som det blev mere og mere klart for mig, blev jeg vildt glad og rørt. Nu skal jeg planlægge min træning og arbejde hårdt for at jeg også selv kan komme til PL på den kvoteplads, jeg har vundet til Danmark, siger 21-årige Kasper Lousdal. 

Landstræner Jonas Jacobsson er begejstret for VM-resultatet og den første danske VM-medalje i paraskydning i 16 år. 

- Kasper vinder sølv foran et felt at topskytter, der flere gange har vundet medaljer ved VM og PL. Han viser, at har talent og potentiale til at kunne gå hele vejen. Det er en vanvittig flot præstation, han har leveret i dag, siger Jonas Jacobsson.  


Taekwondo: Dynamisk duo i Hall of Fame  

Parataekwondokæmper Lisa Kjær Gjessing og landstræner Bjarne Johansen er blevet optaget i den officielle Taekwondo Hall of Fame. Det skete i New York i august.  

Lisa Kjær Gjessing blev optaget i kategorien “ Outstanding Player” som den første para-atlet nogensinde, mens Bjarne Johansen blev optaget i kategorien i “Outstanding Coach”. Begge var naturligvis glade og stolte over hæderen.  

– Jeg er meget stolt og beæret over den anerkendelse, vi har fået ved at komme i Hall of Fame. Det var en stor oplevelse at møde nogle af de gamle atleter og trænere og mennesker, der i øvrigt har udviklet sporten og trådt nogle utroligt store skridt for, at sporten er så udviklet som kampsport i verden. Jeg er særligt glad for, at det var sammen med Bjarne, da han jo har været min træner stort set altid, lød det fra Lisa Kjær Gjessing, der har vundet adskillige EM- og VM-titler samt paralympisk guld i parataekwondo.

 
 

Badminton: Rosengren tog tredje VM-medalje i træk  

Cathrine Rosengren, Danmarks bedste parabadmintonspiller, rejste hjem fra november måneds VM i Tokyo med en bronzemedalje om halsen. Det er tredje VM-bronze i træk.  

Rosengren var dog ærgerlig efter det snævre semifinalenederlag til Manisha Ramadass. Den førsteseede inder vandt med 21-19, 17-21, 21-17, og de tre tætte sæt kunne lige så godt have tippet til danskerens fordel. 

– Jeg er sindssygt ærgerlig. Aldrig har jeg været så tæt på en VM-finale, så det er rigtig træls at sidde i den her situation, for jeg havde godt fat i hende i store dele af kampen, siger Cathrine Rosengren. 

Trods skuffelsen over den glippede finale var Cathrine Rosengren stolt over sine præstationer ved VM, hvor hun gik gennem gruppespillet og kvartfinalen uden at afgive et eneste sæt.  

– Alt taget i betragtning er jeg rigtig stolt over det niveau, jeg har vist. Jeg har kæmpet med det mentale, men det håndterede jeg rigtig godt i dag. Det betyder meget for mig, at jeg kan spille på det her høje niveau, så det vil jeg tage med mig hjem, siger Rosengren. 

Para-VM blev afholdt på Yoyogi National Stadium First Gymnasium i Tokyo. Det er den samme arena, hvor der blev afholdt Paralympiske Lege sidste år. 


EM- og VM-medaljer 2022  

Parasporten i Danmark vandt i alt 15 medaljer ved europa- og verdensmesterskaber i 2022. Et flot resultat, og med tanke på, at mange af medaljerne blev vundet i PL-discipliner, også et resultat der lover godt frem mod de Paralympiske Lege i Paris 2024. 

Parasport ønsker et stort tillykke til alle danske medaljetagere. 

VM-medaljer  

Guld: Tobias Thorning Jørgensen, dressurridning, individuelt program   

Guld: Tobias Thorning Jørgensen, dressurridning, freestyle  

Guld: Katrine Kristensen, dressurridning, individuelt program   

Guld: Katrine Kristensen, dressurridning, freestyle  

Guld: Powerchair Floorball-landsholdet  

Sølv: Landsholdet i paradressur, holdkonkurrencen

Sølv: Peter Rosenmeier og Thea Amalie Nielsen, bordtennis, mixed double  

Sølv: Kasper Lousdal, skydning, 60 skud liggende, 50 m.

Bronze: Emma Lund, landevejscykling, linjeløb   

Bronze: Alexander Hillhouse, svømning, 100 m ryg  

Bronze: Alexander Hillhouse, svømning, 100 m butterfly 

Bronze: Peter Rosenmeier, bordtennis, single 

Bronze: Cathrine Rosengren, badminton, single  

 

 

EM-medaljer  

Sølv: Jens Frimann, skydning, 10 m luftriffel  

Bronze: Emma Lund, landevejscykling, enkeltstart 

Bronze: Lisa Kjær Gjessing, taekwondo  

Bronze: Landsholdet i kørestolsrugby

Boccia: Bronzemedalje bryder 16 års tørke 

Med teknisk snilde og stor præcision sikrede Tanija Madsen dansk bronze i boccia ved World Boccia Intercontinental Challenger i Poznan i Polen sidst i august. Det er den første internationale medalje i boccia til Danmark siden 2006. 

– Medaljen betyder rigtig meget for mig, og nu vil jeg have flere medaljer med hjem fra internationale stævner. Jeg har bevist for mig selv, at jeg kan, og det er jeg stolt af, siger den nykårede bronzevinder. 

Bronzemedaljen blev vundet i klassen BC3 for kvinder, der af World Boccia blev oprettet efter PL i Tokyo 2021 for at udvikle flere konkurrencemuligheder for boccia for kvinder. De nye klasser er på PL-programmet i 2024, og derfor vækker bronzemedaljen stor begejstring hos Parasport Danmark. 

– Hvis Tanija kan holde det niveau, hun viste i weekenden, kan vi godt begynde at drømme om PL i Paris, siger idrætskonsulent Anne-Dorte Andersen. 

Atletik: Christian Lykkeby Olsen sætter verdensrekord 

Den danske løber Christian Lykkeby Olsen satte i september ny verdensrekord i halvmaraton. Det skete i tiden 1:09:33 ved Copenhagen Half i paraklassen T46. 

– Jeg har det forrygende! Fuldstændig fremragende. Det var fandeme hårdt, men det lykkedes. Det er overvældende at sætte en verdensrekord, sagde en glad Christian Lykkeby Olsen til DR Sporten. 

Ud over at sætte verdensrekord blev Christian Lykkeby Olsen nummer 28 i den samlede DM-stilling for alle løbere. 

Fodbold: Danmark blev nummer syv ved B-VM  

Det danske landshold i CP-fodbold – for spillere med cerebral parese – endte på en syvendeplads ved 2022 IFCPF Men’s World Championships. Turneringen, der blev spillet på Sardinien, havde karakter af et B-VM.  

Turneringen bød på sejr over Japan og nederlag til Egypten, Italien og de senere vindere fra Colombia, inden Danmark sluttede flot af med en 10-2-sejr over Sydkorea i placeringskampen om 7.-8.-pladsen.  

– Det var overordnet set en stor oplevelse at deltage i den meget omfattende og velorganiserede slutrunde, men vi kan ikke være helt tilfredse med vores indsats og slutplacering, lød det fra landstræner Brian Levi Clemmensen.