Parasport Danmark logo hvid.png

Siden sidst

Korte nyheder fra parasportens verden.

Simon Kjær, Christian Eriksen og Kasper Schmeichel med checken, som gives videre til projektet 'En del af holdet'.
Simon Kjær, Christian Eriksen og Kasper Schmeichel med checken, som gives videre til projektet 'En del af holdet'.

LANDSHOLDET STØTTER FORBOLD FOR DIAGNOSE-BØRN  

Herrelandsholdet i fodbold fik i juni ’Kulturministerens Idrætspris’ for de flotte resultater under EM, for deres stærke sammenhold og for at samle danskerne om fodbold. Den pris og de medfølgende 100.000 kroner gives nu videre til projektet ’En Del af Holdet’, så flere børn med diagnoser vil få glæde af fodboldens fællesskaber i fremtiden. 

– Fodbold kan give helt særlige oplevelser og fællesskab, som betyder meget for alle børn – også børn med udfordringer som ADHD og autisme. Vi ønsker, at alle børn kan opleve fodboldens sammenhold og fællesskaber, uanset deres baggrund, og derfor er vi glade for at give pengene videre til projektet ’En Del af Holdet’, siger landsholdets anførergruppe Simon Kjær, Kasper Schmeichel og Christian Eriksen i en fælles udtalelse.  

Parasport Danmark, Landsforeningen Autisme, ADHD-foreningen, Lev – livet med udviklingshandicap og DBU har udviklet projektet ’En Del af Holdet’, som blandt andet betyder et tættere samarbejde mellem fodboldklubber og specialskoler.  

LEGENDE INSPRIREREDE PÅ PRESSALIT SPORTS ACADEMY 

80 trænere, atleter, holdledere og udvalgsmedlemmer fra 10 idrætter var samlet i Vejle den 28. og 29. oktober til Pressalit Sports Academy 2022, der er Parasport Danmarks udviklingsakademi. 

– Målet er, at alle deltagere skal tage inspiration eller værktøjer med hjem, som direkte kan påvirke deres muligheder for at præstere bedst muligt, lød det fra idrætskonsulent Teis Gröflin Corneliussen, der var tovholder på dagen.  

På programmet var bl.a. mindfullness-redskaber, kommercielle partnerskaber og high performance-miljøer. Blandt oplægsholderne var dressurrytteren Tobias Thorning Jørgensen, der åbenhjertigt fortalte om den rejse, han har været igennem de sidste par år, der har bragt ham både PL- og VM-guld, men som også har budt på hårde perioder. Også den mest vindende mandlige PL-medaljetager gennem tiderne, skyttelegenden Jonas Jacobsson, delte ud af sine erfaringer. Svenskeren, der nu er landstræner for de danske paraskytter, fremhævede bl.a. værdien af at have et godt team omkring sig, samt hvordan han opfatter det som afgørende for succes at bevare glæden ved legen i idrætten

Sahva 150 år: Fra træben til danse-proteser  

Sahva, der er medlem af Parasport Danmarks sponsorklub og laver proteser og hjælpemidler til mange af forbundets medlemmer, herunder atletikstjernen Daniel Wagner, fylder 150 år.  

Pastor Hans Knudsen grundlagde 'Samfundet og Hjemmet for Vanføre' – sidenhen forkortet Sahva – i 1872. Siden er Sahva gået fra at være en velgørende institution til at være en privatejet virksomhed og landets største leverandør af kropsbårne hjælpemidler til kommunerne. 

Særligt de seneste tyve år har Sahva foretaget store investeringer i både udvikling og teknologi, og hjælpemidlerne indeholder i dag i mange tilfælde kompliceret teknologi. 

– Vi laver hjælpemidler, man faktisk har lyst til at bruge, og det er vigtigt. Det kan for eksempel være den lille dreng, der får en blinkende gravko på sin benprotese eller en ung pige, der får en tatovering på en ny fod. At leve et liv i bevægelse er ikke kun i fysisk forstand, det psykologiske aspekt skal med, forklarer administrerende direktør René Engskov.  

Det var også Sahva, der specialudviklede den protese, parastjernen Daniel Wagner brugte, da han i efteråret stillede op i TV2-programmet Vild med dans. Her skulle Daniel og Sahva-bandagist Toke Seir Novak igennem ti forskellige knæ og syv forskellige fødder, før de fandt den rigtige kombination til danseprotesen.  

– Tokes hjælp på rejsen har været uvurderlig, og det, at han og resten af Sahva har været så fleksible uge for uge, er guld værd, siger Daniel Wagner. 

GYMNASTIK: FÆRØSK STÆVNESUCCES 

I uge 42 deltog Special Olympics Danmark i det første nordiske gymnastikstævne på Færøerne. Fem gymnaster, to ledere, syv hjælpere og pårørende havde en fantastisk tur sammen med deltagere fra Færøerne, Island og Norge – hvoraf mange havde mødtes tidligere i år til maj måneds Special Olympics Idrætsfestival i Kolding.   

De danske gymnaster gjorde det flot og fik alle metal om halsen. Fremadrettet vil ledere og trænere arbejde på, at det nordiske stævne skal blive en fast, genkommende begivenhed, der går på skift mellem landene.  


FÅ STØTTE FRA JYSK 
 

I 2022 har 20 parasportklubber fået 5.000 kr. i tilskud fra JYSK Aktivitetspulje. 

Puljen er på 100.000 kr. årligt, og der udloddes 5 x 5.000 kr. hvert kvartal til Parasport Danmark-klubber. 

Klubberne kan søge om støtte til aktiviteter, herunder rekrutteringstiltag, rekvisitter, sociale aktiviteter og deltagelse i stævner, som klubben ikke normalt deltager i. I udvælgelsen vægtes spredning inden for idrætter, geografi, handicapgrupper og foreningstype.  

JYSK Aktivitetspulje er oprettet som en del af JYSK's hovedsponsorat af Parasport Danmark. Se, hvordan man ansøger, på parasport.dk under menupunktet Klubber.   

Næste ansøgningsfrist er 1. februar 2023.