Daniel Wagners vilde freestyle
Daniel Wagner valsede i efteråret ud af sin komfortzone og ind i en halv mio. danskerhjerter med sin deltagelse i Vild med dans. Vi har talt med parasport-profilen, der blev folkeeje.
Tekst: Jannik Lund Andersen
Da Daniel Wagner i år for anden gang blev tilbudt en plads i Vild med dans-feltet, var VM i para-atletik netop blevet aflyst, og konkurrencesæsonen halveret. Med udsigt til to års intense forberedelser til de Paralympiske Lege i Paris 2024, var tidspunktet i vejlenserens øjne ideelt til at tage luft ind og udfordre sig selv. Så han parkerede tvivlen hjemme i Aarhus og takkede ja til at deltage i 19. sæson af seerhittet.
- Jeg er vant til at være en af de bedste, når jeg konkurrerer, så det var en udfordring at skulle optræde med noget, jeg ikke var god til. Men der var så mange positive ting ved det. Jeg vil rigtig gerne stå for, at man skal turde kaste sig ud i nogle ting, der kan se vanskelige eller umulige ud. Jeg vil vise, at du ofte kan mere, end du tror – og jeg kunne virkelig ingen grundtrin inden Vild med dans. Samtidig mener jeg helt generelt, det er vigtigt, at mennesker med handicap er repræsenteret og synlige alle vegne, fortæller Daniel Wagner.
Beslutningen har han ikke fortrudt ét sekund. Selvom han var spået en kort levetid i showet, dansede han og partner Asta Björk sig hele vejen til finalen. Her blev det til en 2. plads, og parret diskede bl.a. i finalen op med en forrygende freestyle-dans, der blev hyldet med en perfekt bedømmelse fra dommerbordet.
- Det har været en vild oplevelse. Nok en top-tre oplevelse for mig personligt, og én jeg vil huske altid, siger Daniel Wagner.
Vilde med Wagner
Vild med dans er et hit verden over, og Daniel Wagner er ikke den første danser, der stiller op med et handicap – eller på en benprotese. Men han tog de danske dommere med storm og blev hurtigt en fanfavorit.
- Jeg var bekymret for, at de skulle komme til at køre på medlidenhed og den gode historie, så fra starten var jeg meget opsat på ikke at lade det gå den vej. Jeg synes også, jeg hurtigt blev blåstemplet som en seriøs deltager, siger Daniel Wagner.
Han blev blæst bagover, da det gik op for ham, hvor meget den almindelige dansker går op i programmet, der ugentligt ses af over 600.000 seere på TV 2 fredag aften.
- Alle ved, hvad Vild med dans er. Det har været nyt for mig, at så mange følger med og har en holdning til mine præstationer, for så mange er der godt nok ikke, der følger med i min atletik, konstaterer Daniel Wagner, der i dén grad også har mærket opmærksomheden i de kulørte dagblade og på sin Instagram-profil.
Samlet set er Daniel Wagner og Asta Björk det par, der har scoret det tredjehøjeste snit over hele sæsonen, og sammen har de hele tiden forbedret sig over de ti ugers optagelser.
- Jeg havde slet ikke regnet med det. Jeg var tilfreds, hvis jeg røg ud efter det tredje program, hvor jeg fik lov til at danse (cha-cha-cha, red.) på min løbeprotese. Men jeg tog bare hver uge som en ny gave, siger Wagner, der sider har danset på en stribe forskellige proteser.
Dansen er en bonus
Succesen har krævet stenhårdt arbejde og total dedikation.
- Jeg har jo først lige opdaget, at det er blevet efterår. Det har ikke været andet i mit liv end Vild med dans i et par måneder. De sidste uger har vi trænet 10 timer om dagen. Hvis jeg havde vist det fra starten, er det slet ikke sikkert, jeg havde kunnet kapere tanken, lyder det med et smil fra Daniel Wagner, der har boet i København under optagelserne.
Den samlede 2. plads er han stolt af, men den måler sig ikke med succes i sportens verden.
- Det er en bonus. Jeg var først og fremmest vildt glad for, at vi gik i finalen og fik mulighed for at vise vores freestyle, for den har vi virkelig brugt mange timer på. Men resultatet kan jeg ikke bruge til så meget. Det er trods alt bare et show, konstaterer han.
Quickstep tilbage til atletik
Mæt af dansen venter der nu Daniel Wagner et lille pusterum, inden sulten efter mere atletikguld igen får lov til at sætte dagsordenen.
- Det har altid fungeret godt for mig at tage nogle pauser fra min atletik og få næsen ud af sporet i en periode. Når jeg så begynder at savne det, så ved jeg, at mine batterier er ladt op. Det er sådan, jeg bevarer gnisten, siger han.
Til sommer gælder det VM i Paris, og så venter det helt store mål samme sted i august 2024, når der er PL. Daniel Wagner glæder sig.
- Jeg har fået minder for livet og føler også, at Vild med dans har været med til at danne mig som menneske. Rent fysisk er der ikke så meget, jeg kan tage med mig – udover mit nye glitterben – men det har i hvert fald mindet mig om, hvor meget jeg elsker jagten på at være den bedste i atletikken. Jeg er klar til at komme tilbage, siger han.