Parasport Danmark logo hvid.png

VM I ridning: The danish way to rock

De danske paradressurryttere var ustoppelige ved VM på hjemmebane. Det blev til fire guld og en holdsølvmedalje i Herning.

FOTO: HIPPO FOTO - SHARON VANDEPUT
FOTO: HIPPO FOTO - SHARON VANDEPUT

– Det hele spillede. Ja, det var helt vildt, og jeg er så glad og så stolt af Jolene. Hun er en helt fantastisk hest, og hun gav alt, hvad hun havde i dag.

Tobias Thorning Jørgensen og Jolene bliver bare ved med at sprænge rammerne i paradressurens grad III. På sidstedagen ved VM i ridesport i Herning satte de to et historisk aftryk, da de efter et flot udført program med høj sværhedsgrad sluttede af til tonerne af ”The Danish Way to Rock” og blev verdensmestre i freestyle med svimlende 86,513%. Den højeste score, der nogensinde er givet i grad III, og næsten ti procent højere end sølvvinderen, hollandske Lotte Krijnsen.

Landstræner Astrid Gemal var dybt imponeret, selv om hun havde på fornemmelsen, at han ville ride over evne:

– Det er fuldstændig vildt. Men han var sulten efter i går, hvor vi var så tæt på guldet i holdkonkurrencen, så jeg havde på fornemmelsen, at vi ville se en ekstraordinær ridetur.

Det var Give-rytterens anden guldmedalje ved VM, da han få dage inden havde vundet den individuelle konkurrence med et flot, harmonisk og sikkert program, der udløste dommernes vinderscore på 78,676%.

 

Nummer 1
Men Tobias var ikke den eneste dobbelte danske triumfator i Herning. I grad II gjorde 26-årige Katrine Kristensen ham bedriften efter med to fantastiske ridt, der henviste flere paralympiske medaljetagere til sekundære placeringer. Det individuelle program blev vundet med en bedømmelse på 75,788%, og i freestyle kom ekvipagen over de magiske 80 procent med 80,354%.

"Det var den vildeste følelse at ride ud, mens hele det danske hold stod og råbte nummer 1"
- KATRINE KRISTENSEN

Katrine Kristensen har blot dannet par med den charmerende Gørklintgårds Quater siden foråret, men de to passer perfekt til hinanden og med hjælp fra træner Cathrine Laudrup-Dufour lykkedes det at omsætte det partnerskab til to gyldne præstationer.

– Quater var simpelthen fantastisk. Han var så klar i dag, og selv om han blev lidt frisk, så blev den ved mig hele vejen. Det var den vildeste følelse at ride ud, mens hele det danske hold stod og råbte ”nummer 1”, lød det fra en overvældet Katrine Kristensen, da første guldmedalje var i hus.

Drømmedebuter
Også Danmarks to VM-debutanter leverede flotte præstationer med ridt, der alle blev bedømt på den gode side af de 70%. 19-årige Karla Dyhm-Junge og Miss Daisy fik imponerende fjerdepladser efter begge ridt i grad III og var med flotte 76,600% sølle 0,02% fra bronzen i freestyle. I grad V blev Nicole Johnsen og Moromax nummer seks i det individuelle program og nummer fem i freestyle – meget flot af VM-debutanten, der kun har redet paradressur i få måneder.

Danmark fik sølv i holdkonkurrencen. FOTO: FEI/MARTIN DOKUPIL
Danmark fik sølv i holdkonkurrencen. FOTO: FEI/MARTIN DOKUPIL

At alle fire danske ryttere præsterede på højt niveau, var afgørende for, at Danmark sikrede sig sølvmedaljer i holdkonkurrencen.

Katrine Kristensen lagde stærkt ud med et ridt bedømt til flotte 77,176%. Karla Dyhm-Junge og Nicole Johnsen fulgte op med ridt til henholdsvis 73,294% og 73,310%, inden Tobias Thorning Jørgensen satte et flot dansk punktum med en score på 79,265%.  

Fire flotte ridt, der sikrede Danmark andenpladsen i holdkonkurrencen, efter Holland og foran USA. Dermed fik Danmark gjort op med en del utaknemmelige fjerdepladser, senest ved PL i Tokyo.

Den flotte danske placering udløste samtidig fire kvotepladser til de Paralympiske Lege (PL) i Paris i 2024 – til stor glæde i den danske lejr, fortalte elitechef i Parasport Danmark, Michael Møllgaard Nielsen, der var på plads på tribunen i Herning:

– En sølvmedalje for hold er et fantastisk resultat, og det har stor betydning, at vi allerede nu har de fire kvotepladser i hus. Det gør, at staben kan arbejde langsigtet og udvikle rytterne, så vi står stærkest muligt i Paris i 2024, lød det.  

Vanvittigt dansk VM
Således blev det i alt til fem danske medaljer ved VM i paradressur, og landstræner Astrid Gemal havde svært ved at få armene ned:

– Det har været fuldstændig vanvittigt. Det havde vi ikke turdet håbe på, selv om jeg vidste, at de her ryttere havde et kæmpestort potentiale. De leverer et hav af personlige rekorder, og det er virkelig nogle ryttere, der formår at steppe op, har kæmpe tillid til hinanden og til mig og teamet. Det er helt fantastisk at have et job som mit til sådan et VM, lød det med et stort smil.

Katrine Kristensen. FOTO: FEI/MARTIN DOKUPIL
Katrine Kristensen. FOTO: FEI/MARTIN DOKUPIL

Også Parasport Danmarks formand, John Petersson, glædede sig:

– Det har været stort at opleve de fantastiske rammer her i Herning og den store opbakning til paradressuren, og rytterne har vist sporten frem på forbilledlig vis – ikke mindst de to nye ryttere i international sammenhæng, som virkelig er stemplet ind på den store scene, lød det.  

Læs mere om VM i Ridning:

DANMARK BEDST TIL VM

VM i spring, dressur, paradressur og voltigering blev afholdt i Herning den 6.-14. august 2022.

Danmark præsterede flot og endte overraskende på førstepladsen i medaljeregnskabet, hvad der ikke mindst skyldtes de fem medaljer i paradressur.

  1. Danmark - 5 guld, 4 sølv, 1 bronze
  2. Holland - 3 guld, fire sølv, 4 bronze
  3. Frankrig - 3 guld, 2 sølv
  4. Storbritannien - 2 guld, 4 sølv, 5 bronze

Dansk Ride Forbund, Herning Kommune, Sport Event Denmark og VM-selskabet ejet af Casper Cassøe og Jens Trabjerg stod bag VM.

Prinsesse Benedikte og Parasport Danmark-formand John Petersson fejrer de danske ryttere. FOTO: HIPPO FOTO - SHARON VANDEPUT
Prinsesse Benedikte og Parasport Danmark-formand John Petersson fejrer de danske ryttere. FOTO: HIPPO FOTO - SHARON VANDEPUT
FOTO: FEI/MARTIN DOKUPIL
FOTO: FEI/MARTIN DOKUPIL