Team Hillhouse
Det 18-årige stortalent Alexander Hillhouse fik i juni sit internationale gennembrud, da han vandt 2 VM-bronzemedaljer. Bag succesen ligger dedikation, flid og uvurderlig hjælp fra støtteperson og medtræner Frederik Galving. Parasport har mødt dem til en snak om fællesskab, faste holdepunkter og forhåbninger for fremtiden.
Tekst: Signe Sjølund
Til duften af klor og lyden af legende børn springer Alexander Hillhouse i det turkisblå vand i barndomsklubben KVIK Kastrup, hvor dagens træningspas foregår. Ved bassinkanten står støtteperson og medtræner/assistenttræner Frederik Galving med stopur om halsen klar til at fløjte dagens træning i gang.
Siden 2018 har han været fast følgesvend på sidelinjen ved træninger, stævner og på træningslejre med økonomisk støtte fra Tårnby Kommune. Hans rolle er at skabe de bedste rammer for Alexander Hillhouse, der er født med et udviklingshandicap, og i disse år er Danmarks nok største para-svømmetalent.
I klubben træner Alexander Hillhouse side om side med i et elitemiljø med atleter uden handicap, og med ni gange ugentligt i vandet – og dertilhørende styrketræning og dryland – har han behov for at have faste holdepunkter. Det giver Frederik Galving ham, ligesom han har et medansvar for at sikre Alexanders fortsatte udvikling i bassinet.
- Frederik hjælper mig meget med det svømmetekniske. Han er en god træner, og så er han også min gode ven. Han er blevet en del af min svømmefamilie nu, siger Alexander Hillhouse.
Han suppleres af Frederik Galving, der også nyder makkerskabet.
- Jeg har selv svømmet og har altid være svømmeinteresseret, så jeg tænkte, at det ville være et godt match at være støtte til Alexander. Siden har det udviklet sig til et særligt kammeratskab, der fungerer godt både i og uden for bassinet, fortæller Frederik Galving og fortsætter:
- For Alexander er det vigtigt, at der er struktur, tryghed og genkendelighed i hverdagen for at kunne rykke sig i den rigtige retning. Uforudsete ting og uvante omgivelser kan føles som at være på dybt vand, og der er jeg et af hans faste holdepunkter og et velkendt ansigt, der hjælper ham med at holde fokus.
Mr. Swim King
Alexander Hillhouse er en af de få danske atleter med udviklingshandicap, der træner og konkurrerer elitært. Han svømmer i klassen S14, som er for personer med en IQ under 75, og har de seneste år manifiseret sig som en af verdens allerbedste juniorsvømmere. På den hjemlige danske svømmescene har han desuden haft for vane at sætte tidligere rekorder til vægs ved både para- og almenstævner.
I juni kom så den foreløbige kulmination på karrieren med VM-bronze i disciplinerne butterfly og rygcrawl i S14-klassen. Præstationen var ikke kun en sejr for Alexander Hillhouse, men også en for Frederik Galving – på mere end bare det sportslige plan.
- Alexander har udviklet sig helt enormt de sidste fire år. Svømmemæssigt er han vokset både fysisk, teknisk og ikke mindst mentalt. Fx var der til VM var der mange ukendte faktorer, som vi tog hånd om for at finde det rette spændingsniveau og for at kontrollere nervøsiteten. Det lykkedes rigtig godt, siger Frederik Galving og fortsætter:
- Jeg er også stolt af de spring, han har taget uden for bassinet, hvor han blandt andet har været i praktik hos DSB. Jeg er meget optaget af, at det handler om det hele menneske. Grundlæggende for Alexander er, at han skal være glad – så skal han nok svømme hurtigt, hvilket han i den grad beviste til VM.
Et vigtigt skridt
Det er ikke kun i Hillhouse-lejren, at der er glæde over præstationerne. Også i Parasport Danmark følger Anders Dehlholm udviklingen tæt. Han er, foruden sit virke som landstræner i para-atletik, tovholder på Parasport Danmarks satsning, der bl.a. skal få flere mennesker med udviklingshandicap til at dyrke eliteidræt.
- Det er vigtigt, at vi har atleter som Alexander, der kan være med til at vise, hvad der er muligt, når talentet, hårdt arbejde og de rigtige rammer er til stede. Jeg tror, at succeshistorier som disse kan være med til at inspirere andre, men den viser også, hvor afgørende det er, at atleterne får den nødvendige støtte og vejledning, siger Anders Dehlholm.
Mens mange børn, unge og voksne med et udviklingshandicap dyrker sport i Special Olympics idrætstilbud, er der i Danmark ikke lang tradition for, at personer med et udviklingshandicap satser på eliteidræt.
- Idræt er fysisk aktivitet, fællesskab, identitet m.m., men idræt er også konkurrence, sejre og nederlag. Det er at gøre en indsats og blive belønnet for den. Den del dækker Special Olympics godt, men skal vi løfte hele området, så mangler der rollemodeller, så de, der har mulighederne og lysten til at træne mere og blive endnu bedre, har nogen, som de kan se op til og spejle sig i.
Drømmen om Paris
Tilbage i svømmehallen i Kastrup er 5,5 kilometer nedlagt, og startblokken er blevet til slutblokken. Første træning efter sommerferien er overstået, og efterårssæsonen er i gang. En sæson, hvor de første skridt mod kvalifikation til de Paralympiske Lege skal tages. Et mål og en drøm, der står højt på ønskelisten hos Team Hillhouse.
- Min drøm er at komme til de Paralympiske Lege. Det vil være det vildeste at være med i Paris. Jeg elsker at svømme, og det er mit helt store mål for fremtiden, siger Alexander Hillhouse og suppleres af Frederik Galving.
Det største for mig vil være at se Alexander ved de Paralympiske Lege. Det er klart, at det er vores helt store mål og motivation. Samtidig håber jeg, at Alexander kan være en inspiration og rollemodel for andre para-atleter til at komme ud og dyrke idræt og kæmpe for sine drømme.