Parasport Danmark logo hvid.png

Kort sommersport

Kort sommersport

Powerchair Floorball: VM-guld til Danmark 

En sand gyser af en VM-finale i powerchair floorball endte med dansk forløsning i form af en 4-3-sejr over Holland på et golden goal scoret af Anders Berenth.

Landsholdet var nede både 1-2 og 2-3 i VM-finalen, inden det til sidst lykkedes de guldhungrende danskere at vende opgøret og sætte det bedst tænkelige punktum på en forrygende august-uge i Schweiz.

– Der er blevet knoklet hele vejen rundt, og spillerne leverede bare en verdensklasseindsats. Inden de gik på banen til finalen, sagde jeg til dem, at de skulle gå derud og nyde det, gå derud og gøre sig fortjent og gå derud og tage den medalje. Og nu sidder jeg og kigger på den helt store pokal, lyder det fra landstræner Rasmus Yder.

Danskernes vej til titlen, der på forhånd var den erklærede målsætning, bød på lutter sejre. I gruppespillet var Danmark i en klasse for sig og vandt de fire kampe over Finland, Tyskland, Australien og Spanien med en samlet målscore på 57-8. Semifinalen mod værterne fra Schweiz blev vundet med 3-1, inden VM-titlen altså blev sikret mod Holland.

 

Badminton: Suværen Rosengren i Irland

Cathrine Rosengren tankede selvtillid med en overbevisende præstation ved stævnet 4 Nations Para Badminton International i Irland, hvor hun ikke afgav et eneste sæt på sin vej mod guldet.

Dansk parabadmintons stjerne stråler igen. Efter en hård periode, hvor Cathrine Rosengren har kæmpet med skader og troen på sig selv, har resultaterne i foråret været lovende. Midt i juli kom den helt store forløsning så, da den 23-årige dansker bl.a. satte sine japanske PL-bødler til vægs i Dublin og vandt sin første turneringssejr i mere end to år.

– Det er en megafed følelse. Jeg er så glad for at vise over for mig selv og ikke mindst mine konkurrenter, at jeg stadig er blandt de bedste i verden, fortalte Greve-spilleren, der på vej mod sejren besejrede verdensranglistens nr. 1, 3 og 6.

Orienteringsløb: Dansk tiendeplads ved VM

Sidst i juli blev VM i præcisionsorientering afviklet i Jelenia Góra i Polen, og her opnåede den eneste danske deltager i paraklassen, Søren Saxtorph, en flot 10. plads.

 

Efter førstedagen lå Søren Saxtorph på en samlet 12. plads, og på andendagen formåede han at indtage 10. pladsen, som blev hans endelige placering. I maj måned deltog Saxtorph også i EM, og her blev det til en flot femteplads.

Atletik: Vild Wagner i Paris    

Hele to gange kunne Daniel Wagner stille sig øverst på podiet ved juni måneds World Para Athletics Grand Prix i Paris. Først vandt han 100 m i tiden 12,39 sek. og siden længdespring i ny dansk og personlig rekord på 7,19 m. 

Træner Lars Nielsen var begejstret for Wagners præstationer og bed mærke i Wagners afslutning i længdespring:

– Han leverer et højt niveau igennem hele konkurrencen og en perfekt afslutning i sidste runde med 7,19 meter. Det er world lead i år og det næstbedste i verden nogensinde – bare fem cm fra verdensrekorden. Vi er lige startet sæsonen, og der er mere på vej!


Kørestolsrugby: Historisk bronze ved Canada Cup   

Først i juni rejste landsholdsspillerne i kørestolsrugby fra Canada med selvtilliden i top og bronzemedaljer om halsen.

Undervejs i den traditionsrige turnering Canada Cup slog Danmark europamestrene fra Frankrig og de paralympiske mestre fra Storbritannien to gange – blandt andet i den afgørende kamp om tredjepladsen. Den stærkt besatte turnering blev vundet af Japan, der slog værtsnationen i finalen.

Udover bronzemedaljen kunne Kaare Momme Nielsen og Leon Jørgensen tage hjem med en plads på All-star-holdet.

Vigtig erfaring og optakt til VM i kørestolsrugby til oktober i Vejle.

Skydning: Sølv og bronze ved world cup

Jan Winther, Jens Frimann og Kasper Lousdal havde indstillet sigtekornet rigtig ved World Cup i franske Châteauroux i juni, hvor hele verdenseliten deltog. De tre danskere skød sig til en sølvmedalje for hold i 10 m luftriffel stående og en bronzemedalje i 10 m 60 skud med luftriffel, hvor Jan Winter desuden leverede bedste danske præstation i de individuelle konkurrencer med en fjerdeplads.

Jan Winther
Jan Winther

Rutinerede Jens Frimann var ikke i tvivl om, hvorfor det lykkedes at skyde medaljer hjem:

– Det gør det, fordi vi har arbejdet hårdt, og så har vi et landshold, der er gode til at bakke hinanden op og hjælpe, hvor der er behov. Det gør, at man vil kæmpe lidt ekstra for det!

Flotte danske resultater ved Para Youth Games

11 unge danske atleter vandt i alt fire medaljer, da de deltog ved European Para Youth Games først i juli. Her konkurrerede 459 atleter fra 29 lande i otte forskellige sportsgrene.

I goalballturneringen nåede de danske drenge finalen efter en række flotte storsejre, bl.a. 12-2 over Storbritannien i semifinalen. I kampen om guldet var Israel dog for stærke, og vandt 3-10, og således fik Silas Friis Hansen, Sigurd Lund, Jens Dahl og Gustav Nørrelund flotte sølvmedaljer om halsen.

Ved bordtennisbordene vandt både Freja Juhl Larsen og Johannes Rise bronze i holdturneringen, med henholdsvis en britisk og en belgisk makker. Tredje dansker, Aksel Sainoski, kom ikke på medaljeskamlen, men viste som sine holdkammerater flot spil undervejs i turneringen.

I svømmehallen kronede Camilla Bitz Witt en stærk dansk indsats med en sølvmedalje på 100 m fri, mens Toke Stagaard Jørgensen, Freja Nørbæk Kvist og Frederik Høgh alle satte flotte personlige rekorder.

– Jeg er stolt og glad over min præstation. Det er fedt at repræsentere Danmark ved så stort et stævne fortalte en glad sølvvinder, der også fik æren af at bære fanen ved afslutningsceremonien.

Landstræner Anders Dehlhom fortæller, at atleterne tog hjem med store oplevelser og vigtige erfaringer i kufferten.

– Udover det sportslige, hvor de unge bl.a. lærer at tackle op og nedture i trygge rammer, har EPYG også givet atleterne mulighed for at danne relationer på tværs af nationer og idrætter. Det er vigtigt for at øge sammenhængskraften og følelsen af at høre til i internationale konkurrencer. Måske vil nogle af dem engang mødes til de Paralympiske Lege og så kender de hinanden, fortæller Anders Dehlholm.