Parasport Danmark logo hvid.png

DANSKERE SKOVLEDE MEDALJER HJEM

Den danske medaljehøst var enorm, særligt på svømmesiden, da Danmark deltog med tre svømmere og tre atletikudøvere ved Virtus European Summer Games i Krakow i Polen den 19.-23. juli.

Nis Heide Pinnerup øverst på medaljeskamlen.
Nis Heide Pinnerup øverst på medaljeskamlen.

Her dystede Europas bedste atleter i med udviklingshandicap i ni forskellige sportsgrene. I modsætning til Special Olympics stævner har Virtus-stævnerne et rent elitært perspektiv, og der konkurreres i tre klasser: II1 for atleter med generelle udviklingshandicap, som er svarende til den paralympiske klasse for gruppen, II2 for atleter med downs syndrom, og II3, som er en klasse ”på prøve”, for atleter med autismediagnoser. 

Virtus er således de eneste internationale elitestævner der dækker alle former for udviklingshandicap. Niveauet er dog ret varierende fra klasse til klasse, fortæller atletiklandstræner Anders Dehlholm:

- Niveauet i II1 er højt, da PL-perspektivet betyder at der er økonomi til at støtte atleterne. II2-klassen har også et fint niveau, mens II3 er en ”on trial”-klasse, og der er niveauet ikke særlig højt. Men bliver den godkendt som permanent klasse senere i år, vil den blive stærkere over tid.


God konkurrencementalitet
I 25-meter bassinet imponerede Marius Kyllesbech, Maria Kjer Rasmussen og Nis Heide Pinnerup, og vandt hele 24 medaljer, heraf 15 af guld. I II3-klassen var der dog ikke særlig mange deltagere, særligt på kvindesiden, hvor Maria svømmede. Trods manglende atleter blev der stadig sat verdensrekorder i alle tre klasser, og assisterende landstræner Mads Clausen var godt tilfreds over det niveau de danske svømmere viste.

- Ud over at de skovler medaljer hjem, så sætter alle tre nye personlige rekorder, så de svømmede stærkt, viste god konkurrencementalitet og løftede deres niveau. Det giver gode perspektiver fremadrettet, siger han.

Af de tre danske løbere imponerede veteranen Mohamed Hersi med en sølvmedalje i 5000 m, i den stærkt besatte klasse II1, hvor flere PL-løbere fra Tokyo deltog, mens Lasse Kure Nielsen måtte nøjedes med sekundære placeringer i samme klasse. I den svagt besatte II3 klasse havde Alexander Siedler Nielsen, der er en god løber også indenfor normalområdet i Danmark, let spil, og vandt suverænt både 1500m og 3000m.

- Mohamed gjorde det rigtig godt. Det var hans bedste tider siden 2018, og det lover godt i forhold til VM næste år, hvor der skal kæmpes om paralympisk kvalifikation, lyder det fra landstræner Anders Dehlholm.

Virtus-deltagelsen er en del af Parasport Danmarks satsning på eliteidræt for mennesker med udviklingshandicap, og Anders Dehlholm, der er tovholder på satsningen, ser deltagelsen som en succes:

- Det giver god mening for især II1-gruppen at deltage, for niveauet er højt, og de får gode sociale relationer til de andre udøvere. Det er et godt sted at måle sig, og det giver noget både sportsligt, kulturelt og socialt.