Succes i sigtekornet
Målet er klart: Dansk paraskydning skal igen kunne blande sig i toppen ved de internationale mesterskaber og Paralympiske Lege. At man er på rette vej, blev bevist med Jens Frimanns EM-sølv i marts. Parasport mødte medaljevinderen til træning i Talentcenter Øst.
Tekst: Signe Sjølund
Riflerne står nypudsede og skinnende i stativerne, mens skydeskiverne endnu hænger uforstyrrede uden ét eneste gennemborende hul. Her er stille, mens de første atleter møder ind til dagens træning i et pletskud af et træningscenter. Talentcenter Øst Danmark er med sit tekniske udstyr blandt de mest moderne og avancerede i landet med plads til talentmassen og eliten af danske sportsskytter.
Her er 46-årige Jens Frimann med sin salonriffel ved at gøre sig klar. I mere end 14 år har landsholdsveteranen været fast inventar på den danske og internationale paraskydning-scene. Men skal han selv sige, har han aldrig skudt bedre.
Jens Frimann er en del af fortællingen om den genrejsning, som landsholdet i paraskydning netop nu oplever. Ved EM i norske Hamar tidligere på året brød han 15 års international medaljetørke for Danmark, da han skød sig til en sølvmedalje, ved efter en uhyre spændende finale i 10 m. luft for riffelskytter.
- Det var meget overvældende at vinde en medalje ved EM. Selvom jeg har været med længe, er dét det vildeste, jeg har oplevet, og det betød meget at blive fejret af mine landsholdskammerater. Lige nu har vi et rigtig godt hold, hvor vi presser hinanden til træning og hjælper hinanden, når træningen er overstået, siger Jens Frimann.
Ny træningskultur og miljø
Talentcenter Øst Danmark har siden 2019 været para-landsholdets faste træningsbase – med naturlig undtagelse af længerevarende coronanedlukninger. Foruden de fysiske rammer, der er i international topklasse, har centeret den store fordel for para-landsholdskyttere, at de træner sammen med de bedste almen-atleter.
- At få opkvalificeret vores træningsmæssige rammer har været vigtigt. Men endnu vigtigere er det for mig, at jeg i landsholdsregi har flere og dygtigere skytter og trænere at sparre og træne med i hverdagen, siger Jens Frimann.
Han fremhæver sin egen træningsperiode op til EM, hvor den øgede træning med almenatleter på højeste niveau gav ham gåpåmod og selvtillid.
- Når vi skyder ved siden af hinanden, går der konkurrence i den. Det giver et boost at kunne måle sig mod hinanden, som er optimerende for træningen og min præstation. Og så er er jeg jo alderspræsident, så det er fedt at kunne drille de yngre skytter i træningen, siger Jens Frimann med et stort grin.
Selv om jeg har været med længe, er det det vildeste jeg har oplevet.
Den svensk-danske model
Den anden del af fortællingen om paraskydningens opblomstring finder vi i trænerteamet, der i dag udgøres af landsholdschef Jens Møllenberg og landstræner Jonas Jacobsen. Sidstnævnte er en vaskeægte legende. Den 56-årige svensker er mest vindende skytte i historien med 27 PL-medaljer.
Sammen med Parasport Danmarks idrætskonsulent Jens Winther har duoen siden 2019 sat en ny strategi med fokus på at rekruttere nye skytter, opbygge en ny bruttogruppe til landsholdet samt at implementere en ny træningskultur og et nyt koncept for talent- og elitearbejdet.
Til denne tirsdagstræning i maj er Jens Møllenberg som vanligt med på sidelinjen. Han har en lang karriere i dansk skydning bag sig, og har været en drivkraft for samarbejdet mellem almenklubberne og paraskydningen.
- På den ene side har det fra været vigtigt at skabe et udviklingsmiljø for vores eksisterende skytter ved at arbejde systematisk med deres menneskelige og sportslige færdigheder. På den anden side er det afgørende for fremtiden, at vi aktivt kan rekruttere nye talenter ind til et attraktivt miljø, siger Jens Møllenberg og forklarer, at ansættelsen af Jonas Jacobsson som landstræner har været vigtigt aktivt for den nye strategi.
- Med Jonas har vi fået en unik, international og erfaren træner. Det højner træningsniveauet til verdensklasse, og han ved, hvad der skal til for at komme til tops. Det betyder meget for atleterne at råd og vejledning kommer fra en, der har prøvet det selv.
Stort rekrutterings- og udviklingspotentiale
Netop den aktive rekruttering er en af nøglerne til fremtidig succes. Gennem opsøgende arbejde ved breddestævner og i samarbejde med Muskelsvindfonden er der i dag skabt kontakt til langt flere atleter end tidligere.
- Vi er gået fra to til 12 landsholdskytter, og det danske hold er nu større og yngre, end det har været længe. Til EM var vi faktisk også det bedste hold i norden for første gang nogensinde, så det er et stærkt hold med fremtid i, siger Jens Møllenberg.
Senest debuterede pistolskytterne Buster Antonsen og Ditte Clausen ved Europamesterskaberne i Norge, hvor de begge gjorde en god figur.
Vi er gået fra to til 12 landsholdskytter, og det danske hold er nu større og yngre."
Drømmen om PL i Paris
Tilbage i Talentcenter Øst er Jens Frimann klar til dagens første skud iført sin målsyede skydejakke, der med sin stivhed og polstringer giver stabilitet og optimale betingelser for præcision. Stilheden er blevet afløst af en konstant plaffen.
Der er fuldt fokus på sigtekornet, for Jens Frimann drømmer om at sikre sig adgangsbillet til De Paralympiske Lege i Paris i 2024. Ingen danske paraskytter var kvalificeret til sommerens PL i Tokyo, og vi skal tilbage til 2004 for at finde sidste PL-medalje i skydning.
- Når jeg kigger på min EM-medalje, giver det mig motivationen til at gå efter nye og større mål. Jeg vil gerne bevise mig igen - særligt på den største af scenerne og vise dansk paraskydning frem, siger Jens Frimann.
Han suppleres af Jens Møllenberg, der smiler, når snakken falder på fremtiden:
- EM-sølvet var kulminationen på de seneste års hårde arbejde. Det var en forløsning, der har givet blod på tanden. Jeg har en klar forventning om, at vi kan fortsætte den positive udvikling. Målet for Paris er, at vi har minimum tre skytter med og 1 finaleplads, og og ved PL i 2028 skal vi have minimum fem skytter med, to finalepladser og en medalje. Det er ambitiøst, men jeg er sikker på, at vi har fremtiden med os.