Parasport Danmark logo hvid.png

Kort sport

Kort sport

SKYDNING: EM-SØLV BRYDER 15 ÅRS MEDALJETØRKE

Veteranen Jens Frimann overraskede med en fornem sølvmedalje ved marts måneds EM i paraskydning.

Sølvet i norske Hamar blev skudt hjem i en uhyre spændende finale i 10 m luft for riffelskytter. Landsholdskollegaen Jan Winther blev nummer fire, blot 0.3 point fra bronzen.

– Jeg kan slet ikke forstå det. Det er mit bedste resultat nogensinde, og jeg er meget glad – og også lidt overrasket. Jeg havde faktisk ikke sat næsen op efter en finale, men havde fokus på at få en god rytme igennem hele skydningen og holde nerverne i ro. Og det lykkedes jo meget godt, lød det med et smil fra Jens Frimann.

Det er første gang i 15 år, at Danmark henter en EM-medalje – sidst var i 2007, da Kazimier Mechula vandt EM-guld.


Bedst i Norden
Den danske delegation tog til Norge med en ambition om at opnå finalepladser og måske en medalje. Begge dele blev indfriet på fornem vis, og derudover fik Danmark en samlet fjerdeplads for hold. Jens Frimann, Jan Winther og Kasper Lousdal var tilsammen blot tre point fra bronzemedaljen. De gode resultater betød, at Danmark blev bedst placerede nordiske nation. Det er aldrig tidligere sket.

Pistolskytterne Ditte Ladager Clausen og Buster Antonsen debuterede begge i mesterskabssammenhæng. Ud over at blive klassificeret høstede de begge værdifuld erfaring med at præstere ved et stort internationalt stævne.

Det danske hold er nu større og yngre, end det har været længe. Det glæder landsholdschef Jens Møllenberg:

– Det har været en meget lærerig tur for hele holdet, og det er fantastisk, at vi endelig har et 'rigtigt' hold. Truppen er bred, både hvad angår køn, alder, discipliner og funktionsnedsættelser, så det er et stærkt hold med fremtid i, og der er flere unge skytter på vej, siger han.


EM holdet

  • Jens Frimann, riffel - Nykøbing Falster Skytteforening
  • Kasper Lousdal, riffel - Boddum-Ydby Skytteforening
  • Jan Winther, riffel - Bredstrup-Pjedsted Idrætsforening
  • Buster Antonsen, pistol - Skyttelauget Kgs. Lyngby
  • Ditte Clausen, pistol - Haslev Handicap Idræt


BADMINTON: CATHRINE ROSENGREN VALGT TIL INTERNATIONALT ATLETRÅD

Foto: Lars Møller

Danmarks bedste parabadmintonspiller skal være med til at styrke og videreudvikle sporten de kommende fire år som medlem af BWF Para Badminton Athletes' Commission.

- Jeg er helt vildt taknemlig for, at de andre spillere har valgt at pege på mig. Jeg tror på, at jeg sammen med resten af udvalget kan presse parabadminton i den rigtige retning, så det bliver mere professionelt og mere udbredt, siger Cathrine Rosengren, der blev motiveret til at stille op gennem sin deltagelse på kurset 'Women leads sport'.

Cathrine Rosengren blev valgt ind i BWF's atletråd som den kvinde, der modtog flest stemmer.


RIDNING: KATRINE KRISTENSEN LAVEDE HATTRICK

Dressurrytteren Katrine Kristensen vandt alle sine tre klasser ved det internationale stævne i belgiske Waregem, sidst i april.

- Det har været en fantastisk oplevelse. Det var prikken over i'et, at Quater og jeg virkelig fandt hinanden, fortalte den tredobbelte guldvinder på sin Instagram-konto

Fredag red ekvipagen til 72,121 procent, lørdag til 72,853 procent og i søndagens kür til flotte 75,167 procent i Grad II.

Også Karla Junge Dyhm på Miss Daisy e. De Noir havde et flot stævne med en tredjeplads i Grad III. I holdkonkurrencen sluttede Danmark på en fjerdeplads. Holdet bestod af de to førnævnte ekvipager, samt Line Munk Madsen på Loboss Donya og Renée Iglski på Beyond Dreams.

Foto: Lars Møller
Foto: Lars Møller


TAEKWONDO: EM-BRONZE TIL LISA KJÆR GJESSING

Lisa Kjær Gjessing endte for en gangs skyld ikke øverst på medaljeskampen, da hun ved maj måneds EM i Manchester, England, måtte tage til takke med bronze.  

- Det er aldrig sjovt at tabe, men vi har været udfordret på vores forberedelser, og vi var ikke, hvor vi skulle være i dag. Men det er glædeligt, at vi trods alt rejser hjem med metal om halsen, siger landstræner Bjarne Johansen.

Lise Kjær Gjessing, der er gået en vægtklasse op siden PL i Tokyo, fik dermed ikke sit sjette europamesterskab i træk.

Til gengæld var hun helt suveræn, da hun måneden inden vandt de åbne panamerikanske mesterskaber. Finalen blev en gentagelse af sidste års paralympiske finale, da Gjessing igen mødte Storbritanniens Beth Munro. Her vandt hun sikkert med 9-2, og det uden at Munro fik et eneste slag ind. Begge britens point var minuspoint, som blev tildelt efter modstanderfejl.  


DØVEIDRÆT: FANTASTISK DANSK PUNKTUM PÅ DEAFLYMPICS

De danske håndbolddamer sikrede sig guld ved maj måneds Deaflympics i Brasilien med en dramatisk 16-15 finalesejr over Tyrkiet. Afgørelsen faldt bare tre sekunder før slutfløjtet, da Trine Kappendrup brød igennem det tyrkiske forsvar og tændte op under den danske jubel.

Triumfen var en perfekt dansk afrunding på legene i Brasilien, hvor i alt 30 danske atleter under Dansk Døve-Idrætsforbund i to uger havde været i ilden i cykling, golf, håndbold, maraton og orienteringsløb.

I alt deltog 2401 atleter fra 73 lande ved Deaflympics, der blev afholdt i den brasilianske by Caxias do Sul.


KØRESTOLSRUGBY: PERFEKT VM-OPTAKT

I starten af april blev der afholdt Qufora Egmont Open 2022 på Egmont Højskolen, hvor flere profiler fra landsholdet i kørestolsrugby viste sig frem.

- Det var fedt at komme i gang igen. Det var startskuddet på vores VM-forberedelser, der for alvor går i gang nu, lød det fra landsholdsspiller Kristian Bak Eriksen, der stillede op for Århus Burnouts, der løb med guldet efter finalesejr over rivalerne fra FHI Falcons.

Qufora Egmont Open havde deltagelse af 20 danske og udenlandske hold, og er vokset til en af Europas største kørestolsrugby-turneringer. Det var således også organisatorisk en fin optakt til efterårets VM i Vejle.

- Det var den perfekte generalprøve til VM. Alle dem der sad ved dommerbordene, bliver der også brug for til VM i Vejle, så det var god træning for alle involverede, lød det fra stævnearrangør Torben Hahn Nygaard.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen


BORDTENNIS: RISING STAR VINDER DM 

Den unge bordtennisspiller Freja Juul Larsen vandt først i maj det almene Danmarks mesterskab i yngre pige rækken, efter en tæt finale mod Stella Rosenmeier. 

Freja Juul Larsen var den første der kom med i Parasport Danmarks talentudviklings-satsning Rising Stars. Sidst i juni får hun sin landsholdsdebut, når hun efter planen deltager ved en international turnering i Tjekkiet.


BORDTENNIS: ROSENMEIER VINDER FRENCH OPEN

Peter Rosenmeier tog den 6. maj årets første turneringssejr ved at slå Thailands Rungroj Thainiyom 3-1 i finalen i ved French Para Open 2022 Saint-Quentin-en-Yvelines.

- Det er fedt at vinde. Det er lang tid siden, vi har været i gang, så der er plads til forbedringer, men grundformen er fin og humøret højt som altid, lød det fra Rosenmeier.


PARALYMPISKE VINTERLEGE: TÆT PÅ STORT RESULTAT

Foto: OIS/ Joel Marklund
Foto: OIS/ Joel Marklund

Stort potentiale
Sejren i slalom gik til norske Jesper Pedersen, der med i alt fire guldmedaljer var den helt store oplevelse i de alpine sitskiløb.

Danmarks Chef de Mission Michael Møllgaard Nielsen glædede sig over, at det lykkedes at få Danmark og Adam Nybo i aktion i Beijing.

- I parasporten er vi nødt til at se muligheder og ikke begrænsninger, og det blev en ledestjerne i forhold til at få Adam til PL i Beijing. Han er en ung atlet, faktisk blandt de yngste af de 39 startende sitskiere, og han har et stort udviklingspotentiale, lød det.

Trods masser af modgang leverede Adam Nybo flot ved de Paralympiske Vinterlege i Beijing.
Den 11. marts ankom 21-årige Adam Nybo som den sidste PL-deltager til Beijing efter en coronakarantæne, der havde forhindret sitskieren i at deltage i åbningsceremonien og konkurrencen i storslalom

Kun to døgn senere kastede Danmarks eneste PL-deltager sig ud af startboksen i Yangqing National Alpine Skiing Centre til sin paralympiske debut i slalom.

Danskeren kørte et sikkert første gennemløb på den svære bane, og tiden 57.63 sek. rakte til en placering som nr. 24 af de 39 startende. I andet gennemløb havde Adam Nybo mere fart på skien og kom igennem i en forrygende tid, der havde rakt til en placering i top-15. Desværre måtte han på bagkant se sig diskvalificeret, da han på nedkørslens sidste del var kommet forkert rundt om en port.

- Selvfølgelig er jeg skuffet i nuet, men jeg synes, at jeg kørte et superløb, også i forhold til flere af mine nærmeste konkurrenter. Men lige om lidt så husker jeg også den stolthed, som jeg følte, da jeg stod oppe i startboksen til mit første PL-løb nogensinde, lød det fra Adam Nybo.

 

Vinter-PL 2022

De Paralympiske Vinterlege blev afviklet over ti dage fra den 4. til 13. marts 2022. Der blev konkurreret i seks sportsgrene: alpint skiløb, kørestolscurling, langrend, para-ishockey, skiskydning og snowboard.Kina blev topscorer i medaljetabellen med 61 medaljer foran Ukraine og Canada.

Optur

Fremragende festival. Hvor var det dejligt endelig at kunne afholde Special Olympics Idrætsfestival igen. 1200 deltagere og 500 frivillige fra både ind- og udland havde en stor idrætsfest i Kolding.  

Redningsaktion Ukraine. PL-guldvinder Lise Kjær Gjessing og hendes træner har hjulpet det flygtede ukrainske parataekwondo-landshold med bolig og støtte i Danmark. Også Egmont Højskolen, Parasport Frederiksberg, Rising Stars og andre har støttet ukrainske flygtninge med tilknytning til parasporten.

Medajletørken brudt. Med en EM-sølvmedalje til Jens Frimann er 15 års medaljetørke i skydning ovre. Det langsigtede udviklings- og talentarbejde begynder at bære frugt.