Parasport Danmark logo hvid.png

Livlig debat på sundhedskonference

Hvordan styrker vi sundheden for mennesker med udviklingshandicap? Det var temaet for Parasport Danmark og Lev’s sundhedskonference i Kolding.

Livlig debat på sundhedskonference
Rikke Sørensen fra de udviklingshæmmedes ungdomsorganisation, ULF Ungdom, taler under Sundhedskonferencen. Foto: Lasse Lagoni

Tekst: Ane Rønn Johansson

Den generelle sundhedstilstand for mennesker med udviklingshandicap er ikke god nok, og det har store konsekvenser for både deres livskvalitet og gennemsnitslevealder. Hvad det skyldes og hvordan det kan ændres, blev diskuteret flittigt på den sundhedskonference som blev afholdt i forbindelse med Årets Special Olympics Idrætsfestival i Kolding.

Debatten gik livligt blandt de omkring 150 socialpædagoger, fysioterapeuter, kommunalpolitikere, embedsfolk og øvrige deltagere, der havde fundet vej til Sydbank Arena i Kolding. Ti forskellige oplægsholdere satte perspektiver på sundhedsområdet og kom med inspiration til, hvordan man kan imødekomme alt fra overvægt til ensomhed – og både fysiske, psykiske og sociale udfordringer.

Blandt deltagerne var Mette Bruun Pedersen, leder på et aktivitets-, samværs- og beskæftigelsestilbud i Haderslev Kommune.
– Jeg synes, det har været rigtig rart at høre, hvad der faktisk er muligt. Jeg hæfter mig især ved det med, at man bare skal komme i gang med at prøve det af. Borgerne kan jo rigtig meget, så det handler om, at vi hjælper dem på vej – fx helt konkret ud fra bostederne og ind i foreningslivet, Jeg går helt sikkert herfra med god inspiration og gode eksempler på, hvad der nemt kan lade sig gøre, fortalte hun.

Inddrag borgerne
Også Rikke Sørensen, der er formand for ULF Ungdom og selv har et udviklingshandicap, deltog. Hun havde en væsentlig pointe til debatten i den afsluttende paneldebat:

– Jeg synes, man skal huske på at inddrage borgerne endnu mere. Der er mange derude, der drikker alt for mange sodavand og energidrik, og så bliver de trætte og uoplagte, fordi de ikke får den rigtige kost. Men det hjælper ikke at sige, at de ikke må – man skal spørge nysgerrigt ind til, hvordan de har det, hvorfor de tror, at de er trætte, osv. og sammen sætte nye mål. De skal inddrages på en god og aktiv måde, hvis de skal ændre vanerne, lød det.

Lev – livet med udviklingshandicap og Parasport Danmark stod bag konferencen, John Petersson, formand for sidstnævnte, var efterfølgende godt tilfreds:

– Dagen har givet rigtig meget. Den viden vi har delt i dag, skal videre til mange flere. I Parasport Danmark har vi netop fokus på et større samarbejde med kommunerne, og det tror jeg vil hjælpe rigtig meget. Og endelig håber jeg på, at vi i samarbejde med Lev kan påvirke endnu flere politikere, så vi også kan få flere ressourcer til området, så vi kan få endnu flere personer med udviklingshandicap og særlige behov til at dyrke idræt og leve sundere.