Parasport Danmark logo hvid.png

Prikken over i’et

21-årige Tobias Thorning Jørgensen blev med to guldmedaljer i dressur den store danske stjerne ved de Paralympiske Lege i Tokyo. 1. februar blev han hædret med Pressalits Keep Living-pris.

Tobias Thorning Jørgensen. Foto: Lars Møller
Tobias Thorning Jørgensen. Foto: Lars Møller

Af Ane Rønn Johansson og Jannik Lund Andersen

Der var ingen over og ingen ved siden af Tobias Thorning Jørgensen og Jolene Hill, da de trådte ind på den helt store scene ved PL i Tokyo. Som regerende europamester og nummer et på verdensranglisten var forventningerne høje, og den unge ekvipage leverede varen.

De blev til dobbelt guld i Tokyo, og særligt i favoritdisciplinen individuel freestyle gav den uimponerede jyde fra Give los. Han red med stor risiko og pressede sig selv og sin hest Jolene Hill helt at levere en helt ekstraordinær præstation og blev belønnet med hele 84,347 %, der er paralympisk rekord i grad III.


Ikke siden 1996 har Danmark vundet en paralympisk guldmedalje i dressur, og ingen har tidligere vundet to. De imponerende resultater er en væsentlig årsag til, at Tobias Thorning Jørgensen nu også kan kalde sig Årets para-atlet. Overrækkelsen af Pressalits Keep Living pris skete på Vejle Center Hotel, og hovedpersonen var både stolt og glad.

– Det er en stor hæder, der betyder rigtig meget for mig. Sidste år var et helt fantastisk år for mig, og at vinde Pressalits Keep Living-pris er prikken over i'et. Prisuddelingen er noget helt specielt og en rigtig god mulighed for at mødes med mange af de personer, der har stor betydning for parasporten i Danmark, lød det fra Tobias Thorning Jørgensen.

Helt i særklasse
Hos Pressalit, der siden 2002 har stået bag kåringen, har Tobias' præstationer gjort stort indtryk på direktør Dan Boyter:

– Det har været imponerende at følge Tobias og hesten Jolenes udvikling de seneste år. Tobias har en særlig evne til at koncentrere sig og fokusere, når det virkelig gælder, og det er imponerende at opleve den dedikation, han lægger i sin træning og ikke mindst i konkurrencesituationer. Han og Jolenes præstationer ved de Paralympiske Lege i Tokyo var helt i særklasse, og jeg glæder mig meget til at følge dem i de kommende år – først og fremmest ved VM på hjemmebane i Herning til august. På vegne af Pressalit vil jeg ønske Tobias et stort tillykke med Pressalits Keep Living-pris 2021.

Parasport Danmarks elitechef Michael Møllgaard Nielsen er ligeledes imponeret af Tobias Thorning Jørgensens præstationer i 2021:

– Tobias har virkelig gjort sig fortjent til anerkendelsen. Det niveau, han har præsteret på i 2021, er i absolut topklasse, og jeg husker ikke en mere suveræn dansk præstation ved de Paralympiske Lege. Trods sin unge alder er Tobias både moden og utroligt seriøs omkring sin sport og træning, og han er en rigtig god repræsentant for parasporten herhjemme.

Det næste store mål for Tobias Thorning Jørgensen, Jolene og resten af det danske paradressurlandshold er et internationalt paradressurstævne på Blue Hors til marts og VM i Herning i august 2022.

Foto: Morten Holst Henriksen, www.fotografaalborg.dk
Foto: Morten Holst Henriksen, www.fotografaalborg.dk

Tobias Thorning Jørgensen

  • Alder: 21 år
  • Handicap: Muskelsvind
  • Hest: Jolene Hill
  • By: Give
  • Klub: Billund Sportsrideklub

Pressalits Keep Living-pris

Pressalit A/S tilbyder fleksible køkken- og badeværelsesløsninger til mennesker med nedsat funktionsevne gennem forretningsområdet Pressalit Care, der arbejder for at fjerne begrænsninger og skabe nye muligheder for personer med handicap. Pressalits Keep Living-pris er essensen af dette arbejde – en måde at honorere para-atleter, som gennem deres sport sætter et eksempel og viser, at der findes muligheder, hvor andre måske ikke ser nogle.

Ved udvælgelsen af vinderen er der lagt vægt på årets resultater, men også træningsindsats, indstilling og det, at udøveren vurderes at være en god repræsentant for parasporten, har spillet ind. Prisen er blevet uddelt siden 2002, hvor Pressalit blev hovedsponsor for Parasport Danmark.

De sidste 10 års vindere

2012: Jackie Tony Christiansen, atletik

2013: Landsholdet i kørestolsrugby

2014: Amalie Vinther, svømning

2015: David Amager, landstræner i ridning

2016: Peter Rosenmeier, bordtennis

2017: Daniel Wagner, atletik

2018: Stinna Tange Kaastrup, ridning

2019: Lisa Kjær Gjessing, taekwondo

2020: Landstrænerteamet, skydning

2021: Tobias Thorning Jørgensen, ridning

Pressalits Dan Boyter med de nominerede i 2018, hvor Stine Tange Kaastrup vandt. FOTO: LONE PETERSEN
Pressalits Dan Boyter med de nominerede i 2018, hvor Stine Tange Kaastrup vandt. FOTO: LONE PETERSEN