Parasport Danmark logo hvid.png

”Nu går vi efter 2028!”

Der var stor skuffelse i det danske Frame Running-miljø, da programmet for de Paralympiske Lege i Paris blev offentliggjort i november.

Karla Risum ved EM i Berlin i 2018. Foto Karl Nilsson
Karla Risum ved EM i Berlin i 2018. Foto Karl Nilsson

Tekst: Ane Rønn Johansson

Det var ganske vist. Den danskopfundne atletikdisciplin Frame Running ville for første gang være på programmet ved de Paralympisk Lege om to år i Paris.
Således var overbevisningen i det danske Frame Running-miljø, der huser nogle af verdens bedste løbere i disciplinen.
Men da IPC i november 2021 offentliggjorde programmet for legene i Paris, var Frame Running ikke nævnt – til stor skuffelse for alle omkring sporten herhjemme. Ikke mindst de atleter, der troede, de stod over for deres første mulighed for at kvalificere sig til PL.

– Jeg var meget skuffet, da det jo er en stor drøm for de fleste eliteatleter. Samtidig var skuffelsen større, da vi havde fået at vide, at det var næsten 100 procent sikkert, at Frame Running kom på programmet, lyder det fra 20-årige Karla Risum, der selv var med ved VM i 2019.

– Al min træning har siden 2019 været med PL for øje, og jeg havde også fået at vide, at jeg var en af kandidaterne, så jeg synes, det er træls.

Kæmpe ærgrelse
Frame Running kom til verden i 1991, da Mansoor Siddiqi og Connie Hansen i fællesskab opfandt en løbecykel, der kunne bruges af personer med dårlig balance. Løbecyklen giver mennesker med svære fysiske handicap mulighed for at få pulsen op og bruge deres krop på en måde, der ellers ikke vil være mulig, og derfor har man i dansk parasport i mange år arbejdet for at udbrede Frame Running internationalt og få disciplinen med ved internationale stævner.

I 2015 indledtes en dialog med World Para Athletics (WPA), under IPC, (den Internationale Paralympiske Komité), med det mål at få Frame Running på programmet ved EM, VM og på sigt de Paralympiske Lege. WPA opstillede en række krav: Klassifikationssystemet skulle udvikles, man skulle gå fra tre klasser til to, og kun én distance – 100 m – blev prioriteret. En komité under IPC har i samarbejde med forskere fra universitetet i Edinburgh arbejdet med udviklingen af klassifikationssystemet, der i 2021 blev godkendt af IPC’s bestyrelse.

Medopfinder Mansoor Siddiqi på den første Frame Runner.

 

 

I 2018 var Frame Running for første gang på EM-programmet, hvor 17 løbere fra fem forskellige nationer dystede i Berlin, og i 2019 i Dubai var disciplinen på VM-programmet for første gang, bl.a. med Karla Risum i den danske trup. Det var her, at forhåbningen om at komme på PL-programmet i 2024 for alvor fik næring, da IPC havde lagt op til, at optagelsen på VM-programmet var sidste skridt inden PL.  
Sådan blev det ikke, til stor overraskelse og frustration for Parasport Danmarks formand John Petersson:

– Det var en kæmpe, kæmpe ærgrelse. Og det kom også bag på mig. Både ud fra det, jeg hørte gennem mine internationale bekendtskaber, og ud fra det, jeg hørte fra IPC og World Para Athletics, så var de faktisk på programmet. Så det kom også som en stor overraskelse for mig.

 

Det fysiske aspekt
Fra IPC lyder meldingen, at man sammen med IOC og organisationskomitéen for Paris 2024 var blevet enige om at reducere det samlede antal atletik-konkurrencer fra 168 i Tokyo til 164 i Paris, og at der derfor ikke blev plads til nye discipliner som Frame Running. Desuden har man haft fokus på atleter med svære fysiske handicap i bl.a. boccia, hvor de har optaget to ekstra klasser.

– Naturligvis forstår og deler vi den smerte, som de atleter og interessenter, der er mest berørt af resultatet, føler. Nu er det op til os, som sportens forvaltere, og sammen med hele para-atletikmiljøet, at sørge for at give atleterne øgede muligheder for at konkurrere og videreudvikle disciplinen, så den kan komme i betragtning til fremtidige Paralympiske Lege, skriver IPC’s sportsdirektør Christian Holtz i en mail til Parasport.

Parasport Danmark-formand John Petersson, der december 2021 blev valgt ind i IPC’s bestyrelse, anerkender, at der er mange hensyn at tage, når PL-programmet skal fastlægges, men ærgrer sig også over at en idræt som boccia blev prioriteret over Frame Running.
– Det er en svær balance. Og der er en begrænsning i, hvor mange atleter og discipliner der kan være. Men set med danske briller kunne jeg godt have ønsket, at man havde anerkendt det store arbejde og ikke mindst det fysiske aspekt i Frame Running.  Det er en af meget få discipliner for gruppen af svært fysisk handicappede, hvor de faktisk er fysisk aktive og får pulsen højt op, siger han.  

Efter en fjerdeplads ved VM i Dubai i 2019, drømte 20-årige Karla Risum om at repræsentere Danmark i Frame Running ved PL i Paris 2024, men disciplinen kom ikke på programmet. Foto Hélène Wiesenhaan
Den årlige internationale camp og cup på Frederiksberg har været med til at udbrede Frame Running internationalt. Foto John Clarke Ross
Den årlige internationale camp og cup på Frederiksberg har været med til at udbrede Frame Running internationalt. Foto John Clarke Ross

Nyt mål: Los Angeles
John Petersson tror på, at chancerne er gode for, at Frame Running kan komme på det paralympiske program ved legene i Los Angeles i 2028:

– Det vigtigt, at vi arbejder videre, ikke kun fra dansk side men også sammen med de nordiske lande og i samarbejde med CPISRA (Cerebral Palsy International Sports and Recreation Association, red.), der står for udviklingen af Frame Running. Jeg tror, det er vigtigt at få Frame Running udbredt til endnu flere nationer, så der bliver en større geografisk spredning – det er noget, IPC lægger vægt på. Kan vi styrke den del, så opfylder Frame Running alle de kriterier, der bliver vægtet: Kønsdiversitet, inklusion af atleter med svære fysiske handicap, ranglister for en kontinuerlig årrække og et godkendt klassifikationssystem – så tænker jeg ikke, at man kan komme uden om dem længere, siger John Petersson og glæder sig over, at han har mulighed for at få indflydelse denne gang:

 – Qua min bestyrelsespost i IPC er jeg jo nu en af de 12 personer, der skal være med til at fastlægge PL-programmet for 2028, og jeg vil selvfølgelig arbejde hårdt for, at Frame Running kommer med. Vi havde håbet på, at det blev i 2024, men nu skal det være i 2028.

Det vil være en stor motivation for Karla Risum, der heldigvis er ung og har en lang karriere foran sig.
– Jeg håber helt klart på, at vi kommer med på programmet i 2028. Det er mit klare mål, og det er selvfølgelig med til at øge motivationen. Men det er også langt ude i fremtiden, så heldigvis er VM og EM også med til at fastholde min motivation, slutter hun. 

Om Frame Running

Opfundet i Danmark i 1991.

Tidligere kendt som RaceRunning, men skiftede i 2021 navn.

I dag udbredt til 30 lande verden over.

Den særlige løbecykel giver mennesker, der til daglig kun kan komme rundt i elektrisk kørestol, manuel kørestol eller gangrollator, mulighed for at bevæge sig rundt ved egen kraft og giver selv de sværest handicappede en følelse af at bevæge sig frit og løbe.

Læs mere på www.framerunning.dk og på Facebook-siden Frame Running.