Parasport Danmark logo hvid.png

Flot VM-debut gav selvtillid

Adam Nybo, Danmarks eneste deltager ved vinter-PL i 2022 fik en flot optakt til Beijing-legene, da han i januar kørte en 12. plads hjem ved Para Snow Sports World Championships i Lillehammer.

Foto: Luc Percival
Foto: Luc Percival

Af Jannik Lund Andersen

Vinteren 2022 kommer Adam Nybo ikke til at glemme lige foreløbig. Den 21-årige sitskiløber fra Rask Mølle konkurrerede i januar for første gang mod hele verdenstoppen ved IPC’s verdensmesterskaber i alpin snesport, og i skrivende stund er han få dage fra at sætte sig i flyveren på vej mod at indfri sit store karrieremål om at repræsentere Danmark ved de Paralympiske Lege.

VM i Lillehammer, der som flere andre mesterskaber blev afviklet med et års forsinkelse grundet coronapandemien, blev en noget nær optimal PL-forberedelse for den danske debutant. Han leverede ganske vist et vaskeægte highlight-styrt i storslalom, men opnåede også et resultatmæssigt gennembrud i slalom.

- Jeg fik rigtig meget ud af at være afsted til VM. Alene træningen inden løbene, hvor jeg fik lov til at køre med nogle af de bedste og lære af dem, har givet mig meget. Løbene viste mig, at jeg godt kan være med i det her selskab, siger Adam Nybo.

Særligt i slalomkonkurrencen vidner en 12. plads blandt 28 startende sitskiløbere om højt niveau.

- Det var en rigtig vanskelig bane, og der var mange, der udgik, så jeg er glad for, at jeg kom godt igennem. Det var dejligt at tage et ordentlig spring opad i den rigtige retning, og jeg håber da, det var et lille gennembrud for mig, siger Adam Nybo, der forud for VM var nr. 44 på verdensranglisten i slalom.

- Især mit første gennemløb i slalom var godt. Jeg havde en god fornemmelse og rytme hele vejen ned. Måske kørte jeg lidt til den sikre side, men det var vigtigt for mig at komme godt igennem, siger han.

To dage tidligere var Adam Nybo nemlig selv blandt ofrene for den vanskelige bane i Lillehammer.

- Jeg er bedst i slalom, men jeg ville gerne have vist, at jeg har forbedret mig en del i storslalom. Det gik også rigtig godt, indtil jeg ramte et hak i isen og styrtede ind i en port et godt stykke nede. Det var ærgerligt, men jeg trøster mig med, at flere af forhåndsfavoritterne styrtede nøjagtig samme sted.

Foto: Luc Percival
Foto: Luc Percival

Om Adam Nybo

Alder: 21 år

By: Rask Mølle

Klub: Skiklubben Hareskoven

Discipliner: Slalom og storslalom

Klassifikation: LW 12-1 (sitski)

Erfaring: 14 år (konkurrencer i syv år)

Handicap: Nedsat funktion i benene som følge af nervesygdommen Transversel Myelitis

Markant forbedring
Hvor det danske alpinlandshold typisk tæller 2-3 atleter, har Adam Nybo denne vinter været ene om at repræsentere de rød-hvide farver på Europas tinder. Til VM var han også afsted uden landstræner Visti Lindemann, men i stedet fik han suget gode råd og tips til sig fra konkurrenterne.

- Jeg fik lov til at træne meget med det australske landshold, og de var meget søde og hjælpsomme, selvom de ikke havde en sitskiløber med på holdet i starten. Og så fik jeg også kørt en del med en ung slovener, der er rigtig god, og nordmanden Jesper (Pedersen, red.), der jo nok er den allerbedste. Det var meget lærerigt, fortæller Adam Nybo.

Han mærker tydeligt, at erfaringerne fra VM har gjort ham til en bedre skiløber.

- Bare det at træne i bjergene i 14 dage i træk gør jo en forskel for en dansker, der bor i København. Det har givet mig mulighed for rigtigt at fokusere på nogle af de ting, jeg skal arbejde med, som fx at komme hurtigt igennem de vertikale porte og hele tiden flytte fokus én port længere frem end den næste, forklarer han.

Efter VM har Adam Nybo fortsat forberedelserne til marts måneds vinter-PL i Beijing med fysisk træning og skiløb på CopenHill på toppen af det nye forbrændingsanlæg på Amager.

- Jeg ved ikke, om jeg kan blive nr. 12 til PL, men jeg ved, at jeg kan køre et endnu bedre løb, end jeg gjorde til VM. Jeg bliver bedre og bedre lige nu, og det er rigtig fedt, siger han.

Adam Nybo rejser til Beijing den 28. februar, og den 4. marts bærer han Dannebrog ind på Beijings olympiske stadion i forbindelse med åbningsceremonien ved de Paralympiske Lege.

Adam Nybo. Foto: Jannik Lund Andersen
Adam Nybo. Foto: Jannik Lund Andersen