En meget stor sejr
For fire år siden var John Petersson pludselig helt ude af international idrætspolitik, da formandsposten i den Internationale Paralympiske Komité glippede. Nu er han tilbage i parasportens mest magtfulde organ.
Tekst: Jannik Lund Andersen
Sidst i januar samlede formand Andrew Parsons den nye IPC-bestyrelse for at tage hul på fire års arbejde med at videreudvikle parasporten, den Internationale Paralympiske Komité og flagskibet de Paralympiske Lege. Med i gruppen, der tæller historisk mange kvinder og otte tidligere topatleter, sidder Parasport Danmarks formand, der scorende en stor personlig sejr og sikrede sig et opsigtsvækkende comeback på IPC’s virtuelle generalforsamling i december.
– KV (tidligere formand for Parasport Danmark, Karl Vilhelm Nielsen, red.) skrev til mig, at jeg vist måtte være den første, det er sket for – at være blevet stemt ud og så stemt ind igen. At komme tilbage på den måde, det sker bare ikke rigtig. Det betyder også rigtig meget for mig, at det lykkedes. Det beviser for mig, at der er mange, der mener, at jeg har gjort og fortsat kan gøre en forskel i IPC, siger John Petersson, der blev valgt til en af de 10 menige bestyrelsesposter blandt 25 kandidater fra hele verden.
Tilbage på sporet
John Peterssons idrætspolitiske karriere tog sin begyndelse efter de Paralympiske Lege i Sydney 2000, hvor ’Piskeriset’ blev valgt til Parasport Danmarks bestyrelse. Den foreløbige kulmination kom, da han med solid opbakning meldte sit kandidatur til formandsposten i IPC efter Sir Phillip Craven i 2017. Efter en lang valgkamp endte det dog med et klart nederlag til Brasiliens Andrew Parsons på IPC’s 19. General Assembly i Abu Dhabi. ”Andenpladsen” og næstformandsposten gik overraskende til New Zealands Duane Kale, og så var John Petersson pludselig helt ude i mørket efter en årrække som både formand for den Europæiske Paralympiske Komité og medlem af bestyrelsen i IPC.
– Lige efter valget troede jeg nok, at det var helt slut. Da jeg kom hjem fra Abu Dhabi, var jeg rigtig træt. Jeg har aldrig sovet så meget. Så satte jeg mig ned og snakkede det igennem med både familie og venner. Vi blev enige om, at når nogle døre lukkes, er der andre, der åbnes. Og det var en stor motivation for mig, at jeg kunne blive formand for Parasport Danmark, siger John Petersson, der blev valgt som afløser for Karl Vilhelm Nielsen på Parasport Danmarks repræsentantskabsmøde i 2018.
Herefter gik det hurtigt op for ham, at et internationalt comeback ikke bare var interessant for ham selv og parasporten i Danmark, men også realistisk.
– Jeg kunne godt mærke, når jeg kom rundt til møder og generalforsamlinger og hilste på dem, der stemte mig ud, at jeg fik rigtig mange skulderklap og positive tilkendegivelser fra folk, der sagde, at jeg skulle tilbage igen. Der var brug for mig. Samtidig fik jeg jo så mulighed for at opleve, at der er enormt stor forskel på, hvad du har af indflydelse som én blandt 200 NPC’er (nationale paralympiske komitéer, red.) til IPC’s generalforsamling kontra det, du kan udrette, når du sidder med i bestyrelsen og kan præge alle beslutningerne, siger han.
En stemme for danske værdier
IPC’s 20. generalforsamling skulle være afviklet i Taiwan, men blev i stedet en digital begivenhed grundet upraktiske kinesiske covid-19-retningslinjer. John Peterssons valgkamp blev derfor også en online-begivenhed med åbne Teams-møder og en kampagnevideo på YouTube. Selve valget foregik over Teams.
– Det var meget særpræget og ikke den mest festlige måde at blive valgt ind på. Men en stor glæde alligevel. Jeg tror, jeg blev valgt, fordi jeg er kendt som en åben og positiv person, og fordi jeg har markeret mig med nogle sunde holdninger igennem årene, siger han.
I sin kampagne lagde John Petersson bl.a. vægt på, at den paralympiske familie skal favne bredt, og at ingen idrætter, handicapgrupper eller regioner skal efterlades på perronen, når parasporten buldrer frem.
– Vi skal huske at omfavne alle, og jeg går meget ind for, at vi fokuserer på diversitet, ikke bare i forhold til kønsfordelingen blandt atleter og trænere, men også når det gælder atleter med svære handicap kontra dem med mindre funktionsnedsættelser. Det er enormt vigtigt for mig, siger John Petersson, der glæder sig til at tage fat på det internationale arbejde igen.
– Jeg vil arbejde for, at parasporten udvikler sig i den rigtige retning og bliver endnu mere åben, fair og demokratisk, og jeg tror, vi har fået en rigtig god bestyrelse, der kan udrette meget sammen med udgangspunkt i, hvad der er bedst for vores atleter, siger han.
IPC’s bestyrelse er valgt for de kommende fire år.
DIF: Vigtig mulighed for dansk idræt
DIF’s formand, Hans Natorp, glæder sig over, at John Petersson er valgt til IPC’s bestyrelse.
– I DIF ønsker vi John et stort tillykke med valget. Det er først og fremmest en anerkendelse af Johns store indsats for sporten – i Danmark og internationalt – igennem mange år. Med valget følger også en vigtig mulighed for at sætte et solidt dansk aftryk på udviklingen i den internationale parasport. En plads i IPC’s bestyrelse giver nemlig både indflydelse og synlighed, som kan bruges til at fremme sunde danske idrætsværdier som demokrati, åbenhed og ansvarlighed.
– Posten er også en mulighed for at markere sig på områder, hvor idrættens integritet er udfordret. Det gælder fx good governance, bekæmpelse af matchfixing og ikke mindst tildelingen af internationale idrætsevents. Her bør bæredygtighed og en positiv økonomisk, social og miljømæssig udvikling tillægges større vægt. De dagsordener løfter ikke sig selv, og derfor er det vigtigt, at dansk idræt sidder med om bordet i de europæiske og internationale forbunds bestyrelser.