Parasport Danmark logo hvid.png

Siden sidst

Korte nyheder fra parasportens verden.

Siden sidst
Flere para-atleter nomineret til store idrætspriser. Fotos: Lars Møller

PARA-ATLETER NOMINERET TIL FORNEMME IDRÆTSPRISER

Når det store TV-show Sport 2021 løber af stablen i Herning til januar, er flere para-atleter med i opløbet til at vinde de helt store priser:

- Årets Sportsnavn er blevet kåret siden 1991, men Danmarks største sportspris er endnu aldrig gået til en para-atlet. Men i år er dobbelt paralympisk guldvinder i dressur, Tobias Thorning Jørgensen, og PL-guldvinder i taekwondo, Lisa Kjær Gjessing, blandt de nominerede. 

- Tre atleter er nomineret til BESTSELLERs Olympiske Håb. Blandt dem er para-længdespringeren Bjørk Nørremark, der fik sin paralympiske debut i Tokyo. Prisen gives til en atlet, som forventes at kunne sætte sit særlige præg på de olympiske eller paralympiske lege i fremtiden.

- 20 af landets bedste atleter kandiderer til den prestigefyldte pris B.T. Guld 2021. Også her er de paralympiske guldvindere Tobias Thorning Jørgensen og Lisa Kjær Gjessing nominerede. Prisen udmærker sig ved at være sportens egen pris, fordi det er atleterne selv, der afgør, hvem der skal vinde.

- Blandt de tre nominerede foreninger til prisen som Årets Idrætsforening er Tune IF, der i Parasport Danmark-regi har Special Olympics-fodbold for mennesker med udviklingshandicap på programmet og for egne midler har opført et handicapvenligt byggeri.PARASPORTENS UDFORDRINGER SKAL UNDERSØGES

Der mangler viden om, hvordan mennesker med handicap deltager i foreningslivet, samt hvilke muligheder og barrierer de oplever i idrætten. Derfor har Idrættens Analyseinstitut og Videncenter for Folkeoplysning indgået et samarbejde med Parasport Danmark om at lave en forundersøgelse, der skal begynde at kortlægge området. 

- Vi vil gerne være mere datadrevne og vidensbaserede, så vi i højere grad bevæger os fra at tro til at vide.  Hvis vi skal tættere på at kunne indfri vores overordnede vision, så er det afgørende, at vi ved hvilke barrierer, mennesker med handicap eller særlige behov skal overvinde for at kunne dyrke idræt i foreningslivet, siger Ivan Løvstrup, der er direktør i Parasport Danmark.

Forundersøgelsen skal danne grundlag for en senere større undersøgelse af de generelle vilkår for parasportsudøvere i Danmark. Undersøgelsen er støttet af Elsass Fonden, Bevica Fonden, Vanførefonden og Parasport Danmark.Formand for Parasport Danmark, John Petersson, modtager checken fra Lars Larsens kone Kristine Brunsborg og Rune Jungberg Pedersen, der er kommunikations- og CSR-direktør i JYSK. Foto: www.fotografaalborg.dk

En JYSK million til Parasporten

Den 15. september blev de paralympiske medaljetagere Peter Rosenmeier, Daniel Wagner, Lisa Kjær Gjessing og Tobias Thorning hyldet ved et arrangement for atleterne, deres familier og sponsorer på resortet HimmerLand.

Ud over taler, blomster og gode historier fra legene i Tokyo kunne JYSK, som er den ene af Parasport Danmarks hovedsponsorer, overrække en check på hele 848.100 kroner efter salg af lodsedler.

- Vi er glade for, at vi endnu engang kan støtte de danske para-atleter med et flot beløb. Alle vores kollegaer ude i butikkerne har virkelig gjort en stor indsats for at få solgt så mange lodsedler som overhovedet muligt, og vi håber, at det kan være et godt rygstød frem mod de Paralympiske Lege i Paris 2024, siger Bo V. Andersen, Country Manager i JYSK Danmark.

JYSK har været hovedsponsor for Parasport Danmark siden 1989. Tidligere på året donerede JYSK 194.780 kroner til forbundet efter en pudesalgskampagne, så den samlede donation løber op i over en million kroner.
BYENS BEDSTE LISA HÆDRET I AARHUS

PL-guldvinder Lisa Kjær Gjessing modtog den 11. november den traditionsrige Boye-pokal for årets bedste århusianske idrætspræstation.

Taekwondokæmperen fra Ry er den tredje para-atlet i historien til at modtage prisen, der uddeles af en jury bestående af bl.a. Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, tidligere fodboldspiller Flemming Povlsen og tidligere atletikudøver Sara Slott Petersen.

Foto: Lars Møller
Foto: Lars Møller

Lisa Kjær Gjessing vandt prisen foran bl.a. OL-sølvvinder i banecykling Julie Leth og badmintonspiller Anders Antonsen.


LYT TIL PARASPORT DANMARKS HISTORIE  

Den 31. oktober fyldte Parasport Danmark 50 år, og i den forbindelse er der produceret tre podcasts om forbundets historie.

Hør om de politiske magtkampe og samarbejder, ukuelige ildsjæle, de Paralympiske Lege, Special Olympics og meget mere. De tre podcast har fokus på henholdsvis forbundets historie, de Paralympiske Lege og Special Olympics, og blandt gæsterne er en lang række af Parasportens markante personligheder gennem tiden.

Du kan bl.a. lytte med på Spotify, Google Podcast, Podcast Addict. Du kan også lytte på hjemmesiden her. KLAR PÅ MERE EFTER PARASPORTENS DAG 

46 børn og unge med handicap eller særlige behov besøgte den 18. september Børneterapien i Gentofte og Parasport Aarhus på Parasportens Dag 2021, hvor en masse dygtige trænere var klar til at vise parasporten frem.   

Humøret og energiniveauet var højt blandt både børn og forældre, og forhåbentlig er foreningslivet inden længe 46 seje sportsudøvere rigere.   

Har du også brug for råd og vejledning til at komme i gang med parasporten? Så klik ind på www.nyiparasporten.dk.BLIV EN DEL AF HOLDET BAG VM I KØRESTOLSRUGBY

Vil du opleve en af parasportens fedeste sportsbegivenheder fra maskinrummet og samtidig være med til at skabe en uforglemmelig oplevelse for spillere og tilskuere?

I oktober 2022 er 'Parasportens Hovedstad' Vejle vært for VM i Kørestolsrugby i samarbejde med Parasport Danmark og Sport Event Denmark, og nu kan du melde dig som frivillig og blive en del af det stærke team. 

Kontakt frivilligkoordinator Sebastian Frederiksen for tilmelding og mere information om de forskellige opgaver på tlf. 31 95 14 60 eller e-mail seb@parasport.dk.FIND NYE IDRÆTS-AKTIVITETER TIL SKOLEBØRN MED SÆRLIGE BEHOV

Videnscenter om handicap har lanceret en ny database med tilpassede aktiviteter til børn i skolen. I databasen kan lærere og pædagoger hente viden og redskaber til at inkludere børn og unge med særlige behov i idræt og bevægelse – en målgruppe, som ofte er ekskluderede fra bevægelsesaktiviteter i skolen.

Aktiviteterne er pædagogisk forklaret og understøttes af illustrationer eller video.

Aktivitetsdatabasen i sin nuværende form er en første version, og i løbet af næste år udvides databasen med flere tilpassede aktiviteter inden for forskellige områder – i slutningen af 2022 lanceres den endelige database.

Find aktiviteterne på www.aktiviteterforalle.dkNye klubber & tilbud

Skydning i Lyngby
Skyttelauget Kgs. Lyngby tilbyder skydning for bevægelseshæmmede. Kontakt formand John Aarø Mortensen på tlf. 40 41 66 58 eller e-mail formand@skyttelaugetlyngby.dk.
Find mere information: www.skyttelaugetlyngby.dk

Kørestolsbasket i Horsens
Horsens Rolling Bandits tilbyder nu kørestolsbakset. Kontakt Torben Hahn Nygaard på horsensRB@outlook.dk eller tlf. 28 56 00 19.

Ridning i Herning
Hammerum Rideklub (HOKR) tilbyder ridning for bevægelseshæmmede. Kontakt Erik Midtgaard Pedersen på tlf. 22 60 15 46 eller e-mail formand formand@hork.dk.
Find mere information på: www.hokr.dk

Ridning i Holstebro
Søndertoft Rideklub tilbyder ridning for børn og unge med bevægelseshandicap. Kontakt Annette Lægsgaard Clausen på tlf. 28 49 26 95 eller e-mail formand@sondertoft.dk.
Find mere information på: www.sondertoft.dk

Fodbold i Jammerbugt
Skovsgaard Boldklub tilbyder fodbold for mennesker med særlige behov. Kontakt træner Niels Kronborg på tlf. 20 77 49 25 eller e-mail nkronborg@hotmail.dk.
Find mere information på: www.skovsgaard-boldklub.dk