Parasport Danmark logo hvid.png

Mike fandt motivationen

Efter et forløb på Parasport Danmarks sportslejr fik Mike Nielsen søvnen og overskuddet tilbage med mentaltræning, og vendte hjem med en større lyst til at prøve nye sportslige udfordringer.

Mike fandt motivationen

- Fællesskabet var helt unikt og noget af det bedste ved turen. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det kom så langt ind under huden på mig så hurtigt, fortæller Mike Nielsen, netop hjemvendt fra en uges sportslejr på Club La Santa på Lanzarote.

- Jeg har det som om, at jeg lige er kommet hjem efter et år på efterskole og savner alle de andre, selvom jeg så dem for et par dage siden.

Mike Nielsen fra Agerbæk var en af deltagerne på Parasport Danmarks sportslejr på Lanzarote, der er målrettet mennesker med fysiske handicap. Her kan deltagerne prøve kræfter med en række forskellige sportsgrene.

I snart tre år har Mike Nielsen været udfordret af lammelser i venstre side af kroppen efter en blodprop i hjernen, og han meldte sig derfor til sportslejren med et ønske om at finde motivation gennem et nyt fællesskab.

- Jeg kan godt blive lidt ensporet alene og tænke, at ’det kan jeg nok ikke, det der’, og det ville jeg gerne bryde med. Gruppen har virkelig givet mig den der ’hvis de kan, så kan jeg også’-følelse, som jeg ledte efter. At se de andre deltagere overvinde deres udfordringer og presse deres grænser, det kan få mig til at gøre det samme, fortæller han.

Succes med mentaltræning

Som noget nyt har alle sportslejrens deltagere siden marts været igennem et forløb der skulle give dem nye redskaber og indsigter over tid, så de stille og roligt kunne få bygget nye vaner op. Her blev de bl.a. introduceret for mentaltræning, hvor man blandt andet lytter til en række lydfiler for at afspænde hjernen. Det har Mike Nielsen haft særlig stor gavn af, da han har lidt af mareridt siden sin blodprop i hjernen. 

- Jeg har haft forfærdelige mareridt og søvnproblemer i flere år, men de er forsvundet efter, at jeg er kommet i gang med mentaltræning og holder fokus på mit åndedræt. Det er så fantastisk, for nu sover jeg igennem så godt som hver nat. Det er svært at sætte ord på, fordi det har været sådan en stor forskel i min hverdag, fortæller Mike Nielsen.  

Thomas Larsen, der var tilknyttet sportslejren som mentalcoach, ser også Mikes udvikling med mentaltræningen som et positivt eksempel for resten af deltagerne.

- Det der ramte mig ved Mike, var hans glæde over noget så enkelt som kontinuerlig søvn, som vi andre ofte tager for givet. Hans succes har været inspirerende for alle i forhold til mentaltræningen. Det handler om det mindset man går ind til træningsformen med, og der har han været et godt eksempel på, hvor langt man kan nå, hvis man har et åbent sind og virkelig giver det en chance.

Mentaltræningen blev tænkt ind i forløbet op til sportslejren, for at øge deltagernes chance for at nå deres mål og øge deres fysiske performance.  

- Mentaltræning er en del af forløbet, fordi deltagerne på denne her tur i allerhøjeste grad kan få et positivt udbytte af det. Hvis man i dag har nogle fysiske udfordringer, som man måske ikke har haft hele livet, så kan ens egen opfattelse af hvad der kan og ikke kan lade sig gøre ændre sig. Det er den form for overbevisninger, som deltagerne kan ændre med mentaltræning uanset hvilket handicap de har, fortæller Thomas Larsen.

Fællesskabet førte til nye sportsoplevelser

Efter at have fået søvnen tilbage, har Mike Nielsen også oplevet mere overskud – og det gav bedre betingelser for nye sportslige udfordringer på sportslejren. For Mike var det tydeligt, at særligt fællesskabet med de andre deltagere var vigtigt og gav lyst til at prøve nye sportsgrene af. 

- Jeg har altid været en vindertype, som ville komme først og være den bedste, og det har holdt mig tilbage fra at prøve nye sportsgrene. Men det lykkedes for mig på turen at få lagt vindermentaliteten væk, og jeg opdagede en glæde i at prøve nogle ting sammen med de andre, som jeg ikke var særlig god til, men som viste sig at være rigtig sjove.  

På sportslejren blev der kørt en del kilometer i benene på den medbragte liggecykel, som egnede sig godt til Mikes udfordringer med lammelser. Særligt cykling er også på træningsprogrammet hos Mike efter sportslejren. Af helt nye udfordringer prøvede Mike Nielsen blandt andet kræfter med kajak i Club La Santas lagune.

- Jeg har helt sikkert fået et mere åbent sind overfor hvilken slags sport og træning som jeg kan dyrke herhjemme. Det føler jeg åbner nye muligheder for mig. Bare at springe ud i det og se om det er noget for mig eller ej, uden at jeg behøver at være den bedste eller hurtigste. Det glæder jeg mig til at prøve noget mere, siger Mike Nielsen.


Sportslejr 2021

Parasport Danmarks sportslejr 2021 blev afholdt fra den 12. – 19. november på Club la Santa på Lanzarote. Her var 18 deltagere afsted på sportslejren, hvor personer med fysiske handicap bliver introduceret til forskellige sportsgrene, og efterfølgende får hjælp til at gøre idræt til en del af deres hverdag.

I år var der blandt andet svømning, cykling og badminton på programmet, men deltagerne kunne også prøve snorkling, dykning og andet vandsport i Club La Santas faciliteter.

Fællesfoto af deltagerne på sportslejren 2021
Fællesfoto af deltagerne på sportslejren 2021

Lejren var finansieret af puljen 'Den gode oplevelse i et fællesskab med andre', som er oprettet af Vanførefonden, Bevica Legater og Bevica Fonden. Formålet med puljen er at give mennesker, der er udfordret af deres handicap og økonomi, mulighed for gode oplevelser sammen med andre.