Kort sport
Korte nyheder fra parasportens verden.
Kørestolsrugby: Favoritsejr ved DM
I en velspillet DM-finale med masser af landsholdsspillere på banen blev det favoritterne Falcons fra Frederiksberg, der besejrede Aarhus Burnouts.
Begge klubber havde flere spillere, der for nyligt havde repræsenteret Danmark ved de Paralympiske Lege i Tokyo. Det kunne ses i en tempofyldt finale i Viborg, med smæk på tacklingerne, taktisk snilde og fart op ad banen. Rigtig spænding om udfaldet blev der aldrig, dertil var Falcons for stærke, og kampen sluttede 63 – 48.
Selv om der var mange kendinge på banen, var der også kommet nye spillere til. Morten Andersen besluttede under PL, at kørestolsrugby godt kunne være noget for ham. Og efter kun tre måneder i sporten kunne Falcon-spilleren kalde sig dansk mester.
- Det her er en oplagt sport for unge, jeg har selv kørt meget gokart og motorsport, men der er altså også tempo på i det her spil, lød det fra den 45-årige Falcon-spiller.
Atletik: Guld og sølv ved VM i halvmaraton
Alexander Siedler Nielsen var bedst af alle individuelt i klassen for atleter med austisme, og sammen med Lasse Kure Hansen og Mohamed Hersi var han også med til at sikre Danmark en flot andenplads i holdkonkurrencen ved Virtus VM i halvmaraton.
- Det var en hård og varm rute med masser af vind, men jeg gav alt, hvad jeg havde, og jeg er meget glad for resultatet. Det har været en stor oplevelse at være med, siger Alexander Siedler Nielsen.
Landstræner i para-atletik Anders Dehlholm glæder sig over, at der er kommet øget fokus på eliteidræt for mennesker med udviklingshandicap eller autisme:
- I Danmark kan vi stadig udvikle os rigtig meget på det felt, men sådanne resultater tyder på, at vi er på rette vej, understreger han.
Svømning: Ny landstræner vil have Danmark tilbage i verdenstoppen
Det er en markant profil, der i de kommende år skal stå i spidsen for de bedste danske parasvømmere.
Landstræner Brian Marshall har arbejdet med talent- og elitesvømning i England, Island og Danmark og har trænet flere svømmere til PL og OL.
- Internationalt succesfulde svømmere, uanset om de er en del af parasvømning eller almensvømning, skaber stolthed, inspiration og glæde i deres klubber og kommuner over hele landet. Det vil vi skabe igen ved at få Danmark tilbage i verdenstoppen af parasvømning, siger Brian Marshall, der især understreger behovet for at styrke samarbejdet med almenklubberne.
- Vi skal bygge videre på det fremragende arbejde fra det nuværende trænerteam og udvikle stærke, innovative partnerskaber med klubberne, hvor trænere og klubledelse får den nødvendige support og anerkendelse i deres daglige coaching af parasvømmere, siger han.
Brian Marshall skal sammen med ligeledes nyansatte Örn Arnarson stå i spidsen for en ny ambitiøs 7-års-plan, der skal løfte dansk parasvømning. De afløser den mangeårige landstræner Bjarne Kragh og talenttræner Helle Kjær.
DM i svømning
Der var fire DM-svømmetitler på spil, da der den 19. september blev afholdt kombineret DM- og blev i Universitetssvømmehallen i Odense.
DM-konkurrencerne blev afviklet efter et pointsystem på tværs af klasser for at styrke konkurrencen. Hos damerne dominerede Eva Rosted og Camilla Bitz Witt, der tog guld i henholdsvis 50 m fri og 100 m fri, mens Alexander Hillhouse og Nis Heide Pinnerup vandt de tilsvarende løb hos herrerne. Knap 40 svømmere, herunder hele ti debutanter, deltog. Blandt dem var otte deltagere i S20 klassen, for svømmere med autismediagnose, der var på programmet for første gang.
Parasport Danmark har en ambition om at udvikle konkurrencesvømning for flere svømmere med et udviklingshandicap med det foreløbige mål at deltage ved Virtus Global Games i 2023.
Svømning er også en del af Rising Stars-projektet i Parasport Danmark, og siden sommerferien er flere nye, unge svømmere kommet til. To af dem viste vejen ved at deltage i konkurrencen i Odense.
- Jeg tror på, at der kommer mange flere svømmere fra Rising Stars i fremtiden, og at flere klubber vil blive interesseret i at tilbyde Rising Stars som en naturlig del af deres klubtilbud, lød det fra nytiltrådte landstræner Brian Marshall, der fulgte konkurrencerne fra sidelinjen og hilste på svømmerne.
Goalball: Flot fjerdeplads ved EM
De danske goalballdamer leverede en stribe fornemme præstationer ved EM-slutrunden i Tyrkiet, hvor Israel dog var for stor en mundfuld i bronzekampen.
Der var ikke mange, der på forhånd havde spået, at de danske goalballdamer skulle spille med om medaljerne ved november måneds EM. Holdet, der sidste år rykkede op i den europæiske A-række igen efter en kort tur blandt de næstbedste nationer, røg i en dynamitpulje med bl.a. Tyrkiets paralympiske guldvindere og Ruslands verdensmestre. Men flot spil og sikre sejre over Finland og Ukraine samt et uafgjort resultat mod Storbritannien sendte overraskende Danmark i semifinalen. Her fulgte Danmark med Rusland til stillingen 2-2 tæt på pausen, inden de russiske favoritter trak fra og vandt 9-3.
I bronzekampen fredag havde danskerne ikke mere at skyde med, og kampen blev tabt 0-10 til et uhyre velspillende israelsk landshold. Med 4. pladsen sikrede Danmark sig dog kvalifikation til VM i 2022 og dermed også et godt udgangspunkt for at spille med om kvalifikation til de Paralympiske Lege i Paris 2024.
Golf: Casper Holst-Christensen vandt DM og Paragolf Tour
Tre danske mestre blev kåret ved september måneds DGU DM i paragolf. Tange Sø Golfklub var vært, vejret bød på kølig frisk vind, og den stærkt kuperede bane var trimmet til perfektion og dannede en flot DM-ramme for de godt 30 deltagere.
I Special Olympics-rækken tog Casper Holst-Christensen (Frederikssund GK) sejren i 148 slag, i herre-rækken for fysisk handicappede vandt Rasmus Løt (Kalø GK) i 164 slag.
I den tilsvarende damerække gik mesterskabet til Mette Wegge Lynggaard (Trelleborg/Slagelse GK) i 159 slag.
Casper Holst-Christensen vandt også Pensionsselskabets Paragolf Tour, der blev afviklet for første gang i år, med fem turneringer afholdt af Møns GK, Trelleborg GK, Dronninglund GK, Brande GK og Sct. Knuds GK. Vinderen blev den spiller, der med de samlet set tre bedste resultater, og turneringen blev afviklet på tværs af handicap. I B-rækken, der blev afviklet som stableford, vandt Annelene Zobbe Mortensen (Helsingør GC).
OPTUR
Tillykke, Parasport Danmark. Forbundet fyldte 50 år den 31. oktober, og det blev fejret med festivalmagasin, podcast, stor reception og fejringer i klubber og til stævner overalt i landet. Tillykke til forbund, aktive og frivillige for 50 år med idræt for alle.
LAVIA går forrest – igen. Danmarks ældste parasportsklub LAVIA København fyldte 70 år og fejrede det ved at åbne op for medlemmer uden handicap. Fordi parasporten er bedst til inklusion.
En million fra JYSK. Parasport Danmarks ældste hovedsponsor samlede en hel ekstra million ind til parasporten i 2021. Tak til JYSK, og til alle parasportens sponsorer for stor paralympisk opbakning.