Frihed, lighed og handicapfaciliteter
Det startede med en helt almindelig idrætshal. Så kom der to containere til opbevaring af handicapudstyr. I dag 13 år senere er Ensted Hallen i Aabenraa en af de idrætshaller i Danmark med de bedste idrætsfaciliteter for fysisk handicappede. Selv har idrætsforeningen ikke haft en eneste krone oppe af lommen - alle midler er søgt gennem fonde. Og det kommer både parasporten og almensporten til gode.
- Jeg skal lige nå herind, inden jeg skal spille el-hockey-kamp, siger Kim Jakobsen og løfter sit armbånd op til døren. “Bip, bip”, døren åbner, og assisteret af sine to krykker går han ind i motionscentret. En kvinde løber godt til på løbebåndet. En ung mand sidder fokuseret på en spinningcykel. Det her ligner en helt almindelig dag i et helt almindeligt fitnesscenter i Danmark.
Kim kigger sig lidt omkring og sætter sig over på den første maskine, holder armbåndet op til en skærm og går i gang.
- Den her træner både de lige og de skrå mavemuskler, siger han, krummer maveregionen sammen for derefter at slippe igen. Dem tager han 36 af over tre omgange. Han sætter armbåndet op på skærmen igen og stopper. Kim Jakobsen er 43 år og fik i en alder af 20 år konstateret muskelsvind. Han var ellers ved at uddanne sig til tømrer, da hans mester kunne se, at noget var galt med den unge mand.
- Hvis ikke jeg træner regelmæssigt, så går det hurtigt tilbage med min sygdom. Jeg kan holde den lidt på afstand på den her måde, siger Kim, der måtte sadle om og i dag er glad for sit fleksjob ved kassen i Rema1000.
- Det her er rigtig smart. Jeg behøver ikke indstille maskinen manuelt. Den ved automatisk, hvilken styrke jeg skal have, fordi jeg har armbåndet på, og på min telefon kan jeg tjekke alle data og se, hvordan jeg udvikler mig, forklarer Kim, hvorefter maskinen åbner sig og giver plads til, at han kan gå over til den næste øvelse.
Kommer kørende langvejs fra
Det kan godt være, at Ensted Hallens fitnesscenter ved første øjekast ligner et almindeligt, moderne træningsscenter i en almindelig dansk hal. Det er det bare ikke. For både hal- og fitnesscenter har så gode handicapfaciliteter, at folk kører flere hundrede km for at træne der.
Hallen er også hjemsted for Parasport Aabenrå, og de gode faciliteter er en af grundende til at den lille Aabenrå har en af landets store parasportklubber med 100 medlemmer.
- Vi har medlemmer, der kører fra Kiel og andre steder i Tyskland for at kommer her, siger Erhard Frederiksen, der er kasserer i Parasport Aabenraa, formand for el-hockey-afdelingen, træner for bowling-holdet, økonomiansvarlig for Ensted Hallen og en af de bærende kræfter for fondssøgningen i Parasport Aabenraa, Ensted Idrætsanlæg og Ensted IF. Og så er hans rigtige job i øvrigt at være projektchef i en virksomhed med 550 ansatte.
Han peger op på loftet. Der sidder Ergo Trainere, som kan køres rundt i motionscentret ved hjælp af skinner. De fungerer som lifte og er vægtaflastende, så folk med handicap eller manglende styrke kan komme rundt til alle maskiner og kan gå på løbebåndet.
- Kigger man nærmere på træningsmaskinerne, er de specialfremstillet med ekstra brede sæder, der er hæve-sænke muligheder, de åbner automatisk op, og der er gangbarre, så man kan øve racerunning, siger Erhard Frederiksen.
Listen af maskiner, tiltag, redskaber og faciliteter, som gør livet nemmere for personer med fysiske udfordringer er lang i Ensted Hallen. Huset rummer også en fysioterapeut og fitnessinstruktører med og uden kørestol.
Der er gjort alt for, at det skal være lettere at få trænet eller spillet den sport, man godt kan lide og være en del af et større fællesskab, hvis man har et fysisk handicap i Aabenraa og omegn.
- Der er en stor grad af frihed forbundet med at være her, fotæller Keld Matthiesen, som er formand for Parasport Aabenraa, står bag kørestolbasket og kørestoltennis og desuden er ved at starte kørestol-skate op.
- Bare det at du blot skal trykke på en knap for at åbne en dør eller ikke skal i et særligt fitnesscenter udelukkende for handicappede, det gør livet nemmere. Man føler sig velkommen, fordi der er tænkt på en, forklarer han.
De to ildsjæle har begge handicap tæt inde på livet – Erhard har en søn med muskelsvind, og Keld sidder selv i kørestol efter en fejloperation i ryggen i 2005.
Dyre handicapfaciliteter
Klokken nærmer sig 11.15. Om lidt skal 3. divisionsholdet spille el-hockey-kamp mod Gårslev Hotwheels. Kim er en af spillerne i Aabenraa. Han er færdig med øvelserne i fitnesscentret, tager sine krykker og går over mod multirummet, som ligger i forlængelse af motionscentret. De kalder det “skiftepladsen”.
Her kan spillerne i ro og mag skifte kørestole til el-hockey, basket, tennis, hvad de nu skal spille. Også her er der to loftlifte, som gør det nemmere for dem at komme op eller ned i stolene. Har de brug for at hvile sig mellem kampene, ligger der en stor madras klar.
- Handicapfaciliteter er dyre. En handicapcykel i fitnesscentret koster 80.000 kr. Det er mere end det dobbelte af, hvad en til almenudøvere koster. En kørestol til basket koster 49.000 kr. Det er hamrende dyrt. Men man kan jo ikke springe over, hvor gærdet er lavest her. Der er jo en årsag til, at de her redskaber er dyrere end almindelige redskaber. Og de skal jo bare være 100 pct. sikre, siger Erhard Frederiksen, der kan nævne stort set hvert et hjørne af Ensted Hallen, som er blevet forbedret.
- Vi jager hele tiden at skabe en hal og en idrætsforening, der skal være for alle og på den måde åbne nogle døre for folk, som ellers ikke ville få muligheden for at prøve en idrætsgren af og være en del af et kæmpestort fællesskab, siger han.
Et skridt af gangen
Han var i 2008 med til at få to 40” containere placeret på parkeringspladsen foran hallen. I nogle år var containerne depot for kørestole og grej til parasport i Ensted Hallen - inden da var der intet, der lugtede af handicap-faciliteter. Men det fik Erhard og Keld lavet om på.
- Vi havde en hal-bestyrelse, som var helt med på at gøre idrætshallen mere handicapvenlig og fremtidssikre den. Og vi havde idéerne til, hvordan det kunne gøres,” forklarer Erhard Frederiksen.
- Vi havde bare ingen penge i hallen at gøre det for. Og kommunen kunne ikke hjælpe, da hallen er en selvejende institution.
Så hvordan er det lykkedes at transformere Ensted Hallen til en af de haller i Danmark med de bedste faciliteter for personer med handicap - uden at hallen selv har haft en krone oppe af lommen?
- Fonde er vejen frem. Vi er typisk ikke gået efter kæmpebeløb, men har søgt mindre beløb flere steder. Det tror jeg, er en del af opskriften - det er nemmere at få 20.000-30.000 kr. fra en fond end et kæmpestort beløb. Det handler om små skridt, forklarer Erhard Frederiksen og tilføjer, at det kræver, at der er en, der har mod på at sætte sig ind i fondssøgning.
- Men det lønner sig virkelig også. Fonde er årsagen til, at vi i dag står med en hal, hvor personer med handicap på alle måder er tænkt ind - hæve-sænkeborde i cafeteriet, handicaptoiletter, ingen trapper, dommerbord på hjul, så der kan komme en kørestol ind, og jeg kunne blive ved, siger Erhard Frederiksen og går ind i hallen, for at se det sidste af el-hockey kampen.
Handicapfaciliteter kommer alle til gode
Der bliver fløjtet af, og Kim kører sammen med sit hockey-hold ud af banen, røde i kinderne.
- Vi tabte 2-0. Men så tager vi Herning her kl. 15. Dem skal vi have, siger han og griner med stor kampgejst.
I dag er der el-hockey-turnering i hallen - men senere kommer der et helt almindeligt håndboldhold, og inde i fitnesscentret bliver der løbet og trænet vægte af både høj og lav.
- Vi har mange visioner for det her sted, og ikke kun på parasportens vegne. Det her kommer også almensporten til gode. Det kommer fællesskabet til gode, siger Erhard Frederiksen.
Han forklarer, at fondsstøtten er grundlaget for at fitnesscentret, som hele byen bruger, eksisterer og at der er særligt gode faciliteter i hallen. Man er i gang med i gang med at søge finansiering til padeltennis- og pickleball-baner, og det første spadestik er allerede taget til et stiforløb omkring hallens naturomgivelser, hvor det bliver træningsfaciliteter, og hvor unge såvel som gamle kan gå på opdagelse.
- Og alt det har kun kunnet lade sig gøre, fordi fondene gerne vil støtte projekter, hvor handicappede får nye muligheder og kan deltage på samme måde som andre raske personer, siger Erhard Frederiksen.
Parasport i Ensted-Hallen
Med base i Ensted-hallen tilbyder Parasport Aabenraa:
- El-hockey (største klub i Danmark)
- Kørestolbasket
- Kørestoltennis
- Bungee Fly
- E-sport (både som almen- og handicapidræt)
- Træning og genoptræning med assistance fra fysioterapeut
- Kørestol-scate (på tegnebrættet)
- Padeltennis for kørestolbrugere (på tegnebrættet)
- Handicapvenlig sti rundt om anlægget (ved at blive anlagt)
Sådan søger I penge til handicapfaciliteter
Her er fem råd fra Parasport Aabenraa:
- Det kræver en hal-bestyrelse, som gerne vil faciliteterne.
- Hallen skal helst være selvejende - ellers er det for bøvlet rent politisk at søge penge
- Allier jer med nogen, der har indsigt i fondssøgning.
- Søg hellere mindre beløb - så er der større sandsynlighed for, at I får dem.
- Bliv ved - det lønner sig.