Parasport Danmark logo hvid.png

Frivillig IFORM: Jens Gullberg

Jens Gullberg er parabordtennisdommer i international topklasse. Vi mødte ham ved de Paralympiske Lege, lige inden han skulle dømme finalen i kvindernes klasse 11.

Frivillig IFORM: Jens Gullberg

Hvordan blev du parabordtennisdommer?

 - Jeg har arbejdet med mennesker med handicap, fra jeg var ganske ung, og har gjort det det meste af mit liv. Så da muligheden opstod for at komme med i parabordtennis i forbindelse med EM i Vejle i 2015, var det bare at slå til. Og så var det naturligt at fortsætte. Jeg har de sidste fem år arbejdet målrettet på at ende her i Tokyo. Og det har jeg, fordi det er en fuldstændig fantastisk oplevelse, ikke kun til PL, men også til verdens- og europamesterskaber.

 

Er der forskel på at dømme parabordtennis og almenbordtennis?

 - Meget stor forskel. Dels gælder andre regler, specielt for de siddende. En siddende spiller må f.eks. ikke serve ud over sidelinjen, for så kan man ikke nå bolden i en kørestol. Så der er vi meget opmærksomme, for de er så dygtige, at bolden måske kun sidder fem millimeter fra hjørnet. 

 - Og dels er der andre hensyn, du er nødt til at tage for at få kampen til at glide. F.eks. er spillerne i klasse 1 og 2 ofte nødt til at strække sig, fordi de har så ondt, og det er du nødt til at tage højde for som dommer. Det ville vi ikke tillade i almenbordtennis.

 

Hvad er din største oplevelse? 

 - Der er så mange, at jeg ikke kan vælge, men lad mig bare tage én: I går, da jeg sad i call area og forberedte mig til næste kamp, var der en af de engelske kørestolsspillere, der sad helt ukontrolleret og græd, og jeg tænkte, ”gad vist, om han har tabt?” Så gik det op for mig, efter lang tid, at han havde vundet, og at han var i gang med at fortælle sin familie om det. Det er sådan nogle øjeblikke, der er det hele værd.

 

Hvad giver det dig?

 - En fantastisk livsglæde. Det bekræfter for mig, at det at have respekt for andre mennesker betaler sig og er det rigtige at gøre. De her mennesker er ekstremt inspirerende at være sammen med, og hvis man nogle gange synes, at man har ondt i ryggen, så skal man bare kigge på dem og så holde op med at brokke sig.

Og så tror jeg på, at jeg har et vist mål af talent og gør mit arbejde ordentligt. For gør du det godt som dommer her, kan du komme langt, og lige så vigtigt, så får du respekt fra spillerne og er med til at give dem en god oplevelse. Det er det hele værd.   

 

Jens Gullberg

  • Bordtennisdommer – dømmer den nationale liga i Danmark og parabordtennis internationalt.
  • 55 år
  • Bor i Roskilde