Parasport Danmark logo hvid.png

Paralympisk optakt: Klar til Tokyo

Om halvanden måned kulminerer fem års forberedelse for Danmarks allerbedste para-atleter, når de udskudte Paralympiske Lege afvikles i Tokyo. Den danske trup og de endelige rammer ligger endnu ikke fast, men vi giver et foreløbigt overblik her.

Peter Rosenmeier til PL i Rio. Foto: Lars Møller
Peter Rosenmeier til PL i Rio. Foto: Lars Møller

De Paralympiske Lege i Tokyo bliver på mange måder anderledes, end vi er vant til. Trods udsættelsen fra 2020 står verden stadig midt i en pandemi, og det stiller store krav til afviklingen, staben og atleterne.
Det får dog ikke den danske delegationsleder, chef de mission Nicklas Bjaaland, til at ligge søvnløs.

– Vi har virkelig dygtige verdensklasseatleter med og nogle unge talenter, som alle kan gøre det godt, og jeg har høje forventninger til dem. Det skal man også have – der er en grund til, at de er udtaget, siger han og er ikke i tvivl om, hvad han glæder sig allermest til.

– At fejre en dansk medalje og en masse sejre og til at se atleterne konkurrere og den forløsning, der ligger i det. Og så glæder jeg mig også til samarbejdet i staben. Endelig håber jeg, at de Paralympiske Lege kan være drivkraft for, at danskerne får øjnene endnu mere op for parasport. Vi danskere hungrer jo virkelig efter de her gode, samlende oplevelser, og jeg håber, at rigtig mange vil følge med, når det går løs.

I sikre japanske hænder

Den danske delegationsleder har fulgt japanernes håndtering af coronasituationen tæt gennem de seneste mange måneder, og han er tryg ved at tage af sted med de danske atleter.

– Hvis man skulle vælge et land, der kan afholde det her under en pandemi, så er det Japan. De er så stringente og påpasselige, og jeg er meget tryg ved deres håndtering. Min største bekymring er faktisk, om de er så forsigtige, om det kan blive for rigidt. Men det skal vi også nok løse. Den største forskel bliver nok den manglende opbakning på lægterne fra danske og internationale tilskuere, men vi håber stadig på, at det bliver muligt at lukke et antal japanske tilskuere ind. 

Bobleliv

Mange dage sammen i en lukket boble kan være en udfordring for nogle, og det forsøger man at tage højde for i den danske lejr. Der bliver fokus på den mentale sundhed i den danske trup, der også har sportssykologer tilknyttet.

– Og så gælder det om for os alle sammen at se det her som et grundvilkår. Vi kan ikke ændre på pandemien, men vi kan sætte ind der, hvor vi selv kan påvirke tingene. Dem, der bedst formår at tilpasse sig, får størst succes, siger Nicklas Bjaaland

Kan de meget stringente rammer endda vise sig at være en fordel?

– Jeg tror, det kommer meget an på, hvem man er. Nogle får energi af at få familien på besøg eller af stemningen fra fyldte tribuner. Ser man det fra et rent sportsligt perspektiv, formulerede vores rugbylandstræner Jason Regier det meget godt: Det er et drømmescenarie for en træner, at atleterne ikke bliver forstyrret og kun skal træne, hvile og fokusere. Det er selvfølgelig en sandhed med modifikationer, for man har jo også andre behov, men vi må udnytte den mulighed, det også er, slutter Nicklas Bjaaland.

 

Hold øje med

Lisa Kjær Gjessing, taekwondo
Hun har været næsten urørlig, Lisa Kjær Gjessing, og med flere EM- og VM-titler i bagagen mangler hun kun PL-guldet i sin imponerende samling. Det bliver spændende at følge taekwondo, der er på PL-programmet for første gang.

Peter Rosenmeier, bordtennis

Den forsvarende paralympiske mester vil gøre alt for at genvinde titlen ved sit femte PL. Konkurrenterne vil gøre deres til at forhindre det, så der skal være styr på både spil og nerver, hvis guldet igen skal med hjem.

Daniel Wagner, atletik

Den danske sprinter og længdespringer har brugt en del af coronapausen på at blive en skade helt kvit, og forhåbentlig kan den forsvarende verdensmester på 100 meter kæmpe med om medaljerne i Tokyo.

Sebastian Frederiksen, kørestolsrugby

Der er ikke sat navne på de 12 spillere, der skal repræsentere Danmark i kørestolsrugbyturneringen i Tokyo, men det er et godt bud, at Sebastian Frederiksen vil blive en af de mest dominerende danskere. Danmark er i en stærk pulje med Australien, Frankrig og værterne fra Japan.

Status på PL-holdet

I skrivende stund har Danmark sikret sig 22 kvotepladser i syv idrætsgrene, og forventningen er, at truppen i alt bliver på 25-28 atleter fra 10-11 forskellige sportsgrene.

Følg kvalifikation og udtagelser på www.paralympiskelege.dk og www.facebook.com/danmarktilpl


Atletik
Der er p.t. udtaget to rutinerede atleter: Længdespringer og sprinter Daniel Wagner og diskoskaster Kristel Walther. Flere atleter ligger godt til at gøre dem selskab på flyet til Tokyo. Hold øje med mellemdistanceløberne Anders Lagergren og Christian Lykkeby Olsen, samt den unge sprinter og længdespringer Bjørk Nørremark.

Bordtennis
Den forsvarende paralympiske mester Peter Rosenmeier er eneste udtagne, mens Thea Amalie Nielsen og Henrik Brammer kan booke billet ved et afsluttende knald eller fald-stævne i Slovenien. Det bliver en stor udfordring, så kryds fingre.

Badminton
Cathrine Rosengren ligner en sikker dansk deltager med sin placering som nummer tre på verdensranglisten.

Cykling
Håndcykelrytteren Kim Klüver Christensen ligger til at tage den enlige danske kvoteplads i håndcykling.

Kørestolsrugby
For første gang nogensinde har vi et kørestolsrugbyhold med ved PL, efter at holdet kvalificerede sig ved EM i Vejle i 2019. Der mangler at blive sat navne på de 12 spillere i den danske trup.

Kørestolstennis
Louise Willerslev-Olsen kæmper stadig for at sikre sig nok ranglistepoint til en kvalifikation. Det kræver gode præstationer ved de få internationale stævner der er tilbage.

Ridning
Der er endnu ikke sat navne på de fire danske kvotepladser. Der er mange dygtige ryttere, der kæmper for at blive udtaget – blandt dem dobbelt europamester Tobias Thorning Jørgensen.

Skydning
Skytterne har som mange andre været udfordret af corona og manglende stævner, men Jens Frimann og det unge talent Kasper Lousdal skal forsøge at skaffe danske kvotepladser ved et knald eller fald-stævne i juni.

Svømning
Rutinerede Amalie Vinther er udtaget for tredje gang og står til at blive Danmarks eneste svømmer ved legene.

Taekwondo
Den flerdobbelte europa- og verdensmester Lisa Kjær Gjessing er udtaget, og forventningerne er store til PL-debutanten.  

Triatlon
Dubai-bosatte Sebastian Engwald skal placere sig i top 9 på den paralympiske kvalifikationsrangliste, for at kvalificere sig. Lige nu ligger han lige uden for, men der resterer fire internationale løb.