Parasport Danmark logo hvid.png

Paralympisk optakt: I coronaens skygge

Lukkede bobler, ingen adgang til Tokyo by, intet socialt samvær med de andre landes atleter og ingen familie på tilskuerpladserne. Coronapandemien sætter unægteligt sit præg på de udskudte Paralympiske Lege i Tokyo – hvad betyder det for atleter og gæster?

Paralympisk optakt: I coronaens skygge
Lisa Kjær Gjessing til et test-event i Tokyo.

For de danske atleter har de Paralympiske Lege i Tokyo været det helt store mål i fem år. De har set frem til at konkurrere på den ypperste scene mod de allerbedste i verden – til en sportslig megaevent af en skala, der er unik i parasport-regi. Men som bekendt ændrede en virus verdensbilledet radikalt, og hverken de Olympiske eller de Paralympiske Lege bliver den folkefest, vi kender.

Arrangørerne følger udviklingen nøje og justerer løbende på restriktionerne, så det endelige billede kendes først, når det går løs til august. Men sikkert er det, at internationale tilskuere ikke får adgang, og dermed må atleternes familie og venner blive hjemme. Det var en kamel at skulle sluge, fortæller et af Danmarks store medaljehåb, taekwondokæmper Lisa Kjær Gjessing.

– Det var en meget nedslående nyhed for mig. Min familie er en kæmpe del af mit projekt om at komme med til legene, og de har givet mange afkald i dagligdagen ved at have en mor og hustru, der har skullet træne så meget. Derfor er det også ekstra ærgerligt, at de ikke kan komme med og opleve ”finalen” på hele den rejse.

Bordtennisspiller Peter Rosenmeier, der stiller op ved sit femte PL, er enig:

– Mine forældre har været med alle de gange, jeg har været afsted, og denne gang skulle mine børn så have fået ”debut” ved legene. Men som situationen udviklede sig, havde vi allerede taget beslutningen om, at det ikke duede. Det er da rigtig trist, men jeg håber, at jeg kan være med i Paris om tre år, for jeg vil rigtig gerne give mine børn den oplevelse.

Folkefesten udebliver

De Paralympiske Lege adskiller sig fra andre internationale parasportstævner ved at kunne samle mange tusinde mennesker, der skaber en intens kulisse og stemning. I skrivende stund er scenariet, at det vil være tilladt for et begrænset antal japanske deltagere at komme ind, men der er en risiko for, at konkurrencerne skal foregå helt uden tilskuere.

- Det vil være forfærdeligt, siger Peter Rosenmeier, der i forvejen begræder fraværet af danske tilskuere.

- Jeg kommer virkelig til at savne stemningen og hele den danske sponsordelegation, som altid giver en kæmpe støtte på tribunerne. I det hele taget elsker jeg hele det postyr, der er omkring PL, kampene, optakt og nedladning, så det kommer til at blive en mærkelig oplevelse.

Sponsorerne må blive hjemme

Blandt de tilskuere der sædvanligvis skaber stemning på de paralympiske lægter og bakker om danskerne, er Parasport Danmarks sponsorer, der altid har en større delegation af sted. Men denne gang må de blive hjemme.

– Vi er naturligvis kede af, at vi ikke kan komme med til legene i Tokyo og støtte atleterne i deres medaljejagt, men det vigtigste er, at atleterne kan deltage, siger Peter Lindegaard, der er administrerende direktør i Elsass Fonden, der er den ene af Parasport Danmarks tre hovedsponsorer. Han fortæller, hvordan man i Elsass Fonden har tænkt i andre baner for at vise deres opbakning til atleterne.

– Dels har vi løbende haft kontakt og træf med de para-atleter med cerebral parese, som vi særligt støtter, og dels vil vi møde talstærkt op på Experimentarium, hvor DR sender live fra legene. Derudover arrangerer vi forskellige aktiviteter op mod PL i samarbejde med Experimentarium for at sætte fokus på parasporten og hylde de danske para-atleter.

Mental styrke afgørende

For de to danske medaljehåb er fokus i høj grad på at have det mentale overskud, der gør, at de kan håndtere situationen, uanset hvordan den udvikler sig.

– Intet er som normalt, og derfor skal vi heller ikke forberede os som normalt. Det tror jeg er vigtigt at have for øje, fordi du så også forbereder dig mentalt på, at der kan komme overraskelser, siger Rosenmeier og fortsætter:

– Det bliver dem, som kan håndtere alle forandringerne, både de kendte og de ukendte, som kommer til at få et succesfuldt PL. Jeg er en person, som lever rigtig meget i nuet, så jeg tror og håber, at jeg kan være bedre til at håndtere det end mange af mine konkurrenter.

LAD LEGENE BEGYNDE PÅ EXPERIMENTARIUM

Experimentarium bliver centrum for den danske dækning af de Olympiske og Paralympiske Lege, og sommeren over vil Experimentarium summe af liv, energi, sport og lege under temaet ”Lad legene begynde”.

I perioden 26. juni til 22. juli varmer Experimentarium op til OL og PL, når scener og arenaer og byder på inspirerende smagsprøver og prøvetimer i alt fra fægtning til kørestolsrugby.

Under legene sender DR dagligt fra et specialbygget studie øverst på taget, og du er inviteret med til olympisk familiefest med transmissioner på storskærm og et væld af sjove og hyggelige sportsaktiviteter.

Der vil være fri adgang til Experimentariums Tagterrasse under legene, men på grund af coronarestriktionerne vil der skulle bookes besøg på forhånd på www.experimentarium.dk.