Parasport Danmark logo hvid.png

Leder: Verdens vigtigste lege

Leder: Verdens vigtigste lege

De Paralympiske Lege er verdens største handicapidrætsbegivenhed, og den paralympiske bevægelse har i dette årtusinde gennemgået en kolossal transformation og udvikling og er i dag verdens tredjestørste sportsevent – kun overgået af OL og VM i fodbold.

Et kvalificeret bud er, at 4,25 billioner mennesker fra 160 lande over hele verden vil følge legene i Tokyo. Den voldsomt voksende mediedækning kombineret med PL-atleternes imponerende præstationer gør også, at PL har en enestående indflydelse på, hvordan vi opfatter mennesker med et handicap.

Som afslutning på PL i London sagde præsidenten for den engelske organisationskomité, Sir Sebastian Coe, at englænderne aldrig mere ville kunne tænke på ”handicap”, som man havde gjort før.

Efter legene i 2012 lavede man i England en undersøgelse af PL’s holdningsskabende effekt, som viste, at 80% af alle englændere havde ændret deres syn på mennesker med handicap, således at man nu i højere grad vurderer, at de Paralympiske Lege handler om præstationsformåen hos atleter med handicap frem for begrænsninger. Office of National Statistics (svarende til Danmarks Statistik) lavede i 2018 en undersøgelse, som viste, at der var kommet næsten 1 million flere mennesker med handicap ud på arbejdsmarkedet i England sammenlignet med 2013.

De Paralympiske Lege er således en isbryder og en katalysator for forandringer på handicapområdet og social inklusion.

Og med det afsæt er de Paralympiske Lege i Tokyo, som afvikles fra den 24. august til 5. september, måske de vigtigste lege i den paralympiske bevægelses historie. De vigtigste lege, fordi COVID19-pandemien globalt rammer verdens 1 milliard mennesker med handicap (svarende til 15 procent af jordens befolkning) hårdere end andre befolkningsgrupper, og at legene på den måde kan være med til at sætte fokus på de dybe uligheder, der i vort samfund.

Der er et smukt japansk ord, ”Komorebi”, som betyder, at solen skinner gennem træerne. Paralympiske atleter fra hele verden har i mange år set frem til PL og har ofret tusindvis af timer på deres sport for at nå målet – trods de store udfordringer sportsudøvelsen også har givet. 4400 atleter fra 165 lande over hele verden sætter hinanden stævne i Tokyo med deres egne personlige håb, og de kan samtidig være med til at skabe lys i en mørk tid og sammen med Tokyo 2020 sørge for en stemme i en tid, hvor der er allermest brug for den.