Fodboldfeber: Bidt af fodbold
Albin Johannes Vognsen og Peter Jon Hansen er begge fodboldspillere. Og de er nogle af de bedste i Danmark. For selv om Albin Johannes Vognsen sidder i kørestol og Peter Jon Hansen har cerebral parese, er det ikke nogen hindring for at dyrke deres store lidenskab.
Fodbold er en folkesport. Vi spiller det i parker, på skoler, på parkeringspladser, og de fleste af os har på et tidspunkt spillet en fodboldkamp. Reglerne og de fysiske rammer kan med få ændringer tilpasses, så det er muligt for alle at spille fodbold uanset fysisk formåen. Når Albin Johannes Vognsen spiller fodbold, sker det i en specialbygget elektrisk kørestol, hvor hurtighed og koordination er altafgørende. Når Peter Jon Hansen spiller CP-fodbold, holder han en velfortjent pause fra “raskverdenen” og føler, at han passer ind både fysisk og socialt.
Fodbolden gør mit liv perfekt
Fodboldfeberen har haft fat i 34-årige Peter Jon Hansen, siden han startede i Husum Boldklub som 7-årig, men efter nogle år begyndte det at blive svært at følge med de andre spillere.
– Jeg følte ikke, at jeg kunne bidrage nok på fodboldbanen i forhold til mine holdkammerater, og jeg havde den opfattelse, at hvis jeg ville noget med sport, kunne det ikke være inden for fodbold.
Peter Jon Hansen begyndte i stedet til svømning, men der gik ikke lang tid, før han blev kontaktet om en ny klub i Måløv for børn og unge med CP (cerebral parese).
I dag er han aktiv på landsholdet i CP-fodbold, spiller i den ambitiøse klub FC Storebælt og i den lokale almenklub.
Hvad er dine ambitioner med sporten?
– FC Storebælt skal deltage i Champions League i september, og det glæder jeg mig til. Og så skal vi næste år i gang med kvalifikationen til VM. Det vil jeg virkelig gerne have med. Jeg er jo 34 år, så jeg ved ikke, hvor mange år jeg har tilbage som spiller. Jeg er stadig frisk nok til at kunne spille, og jeg føler, at jeg kan bidrage med noget til de unge spillere og give min erfaring videre. Det er en stor motivation for mig at give videre, men så længe jeg kan bidrage med noget på banen, holder jeg mig til det. På sigt vil jeg meget gerne være træner.
Hvad er det største, du har oplevet?
– De to EM-slutrunder i Skotland 2010 og Portugal 2014 var kæmpe oplevelser. Men Portugal var noget særligt, fordi min familie kom ned og så det. Det var kæmpestort at få lov at dele det med min kone og mine børn, så de kan forstå, hvad man går igennem. Danmark er højt rangeret i verden. Vi ligger omkring nr. 18 ud af 80 hold, men mange lande spiller på professionelt plan. Mit absolut dårligste minde er en turnering, hvor vi lige præcis ikke kvalificerede os til VM i Argentina. Den oplevelse ville vi gerne have haft.
Hvordan har fodbolden udviklet dig?
– Nu er jeg ikke den, der har haft mindst selvtillid i forvejen, men fodbolden har alligevel styrket min selvtillid og gjort mig meget social. Der var en kort periode, hvor vi skulle til EM i Holland i 2018, hvor jeg skulle have været med, men måtte trække mig på grund af arbejde og familie. Der følte jeg, at nu var det tid til at stoppe. Men jeg kunne mærke, at jeg ikke var færdig. Fodbolden gav mig så meget, og det gør det stadig. Bådet spillet og det sociale er svært at slippe.
Hvad betyder det for dig at dyrke CP-fodbold?
– At man har nogen, man kan se sig selv i og omvendt. Det betyder rigtig meget. Jeg lever en tilværelse med ikkehandicappede til hverdag. Jeg går på arbejde som butikschef, jeg har min familie. Men nogle gange er det rart at komme lidt væk. CP-fodbolden er en kasse, jeg passer rigtig godt i. Det er det, der har gjort, at jeg ikke har faldet ned i et sort hul. Fodbolden og det, at jeg har kunnet finde en hylde, jeg passer perfekt ind i, gør, at jeg føler, at mit liv er perfekt.
Jeg vil være den bedste i verden
14-årige Albin Johannes Vognsen har store ambitioner med sin sport. Han har dyrket powerchair football i fem år i klubben Parasport Aarhus, og han bruger det meste af sin fritid på fodbolden.
Allerede som 12-årig fik han sin debut på landsholdet, hvor han med dispensation for sin unge alder repræsenterede Danmark ved EM i Finland. Da danske powerchair-spillere sidste år stemte om, hvem der var den mest værdifulde spiller i Danmark, var Albin Vognsen en klar vinder.
Hvad er dine ambitioner med sporten?
– Jeg vil gerne blive en af de bedste internationalt. Jeg vil gerne deltage i EM, VM og Champions League. Jeg kan drive det her, så langt jeg vil. Jeg ved ikke, hvad der skulle stoppe mig. Jeg bruger al min tid på fodbold. Der er VM i Australien i 2022, og det håber jeg at blive udtaget til.
Hvad er det største, du har oplevet?
– Det vildeste er, at jeg har været med til at vinde DM tre gange. Og så min debut på landsholdet. Til EM i Finland var jeg meget nervøs, da vi gik ind på banen til vores første kamp. Mit hjerte bankede i hvert fald meget hurtigt. Men da kampen gik i gang, var jeg ikke nervøs, for jeg ved godt, hvad jeg kan på banen. Så bliver jeg fokuseret.
Hvordan har fodbolden udviklet dig?
– På landsholdet er de andre over 20 år. Det er fint nok at være den yngste på holdet, og de andre er voksne. Jeg har mine kammerater i skolen. Jeg ser fodbold næsten hver dag, både mine egne kampe men også andres. Det gør jeg for at blive bedre og lære. Fodbold fylder virkelig meget i mit liv.
Hvad betyder det for dig at dyrke powerchair football?
– Det betyder rigtig meget. Jeg har altid sagt, at jeg vil spille fodbold, være fodboldspiller, men det kan jeg jo ikke. Så jeg havde aldrig troet, at det var en mulighed. Da jeg var mindre, og jeg hørte min kammerater snakke om, at de skulle til fodbold efter skolen, følte jeg ikke, at jeg kunne være med i snakken. Men det kan jeg nu. Jeg har mødt mange mennesker og har fået mange venner både i Danmark og internationalt. Det bedste ved at dyrke fodbold er, at jeg føler mig lidt mere normal, og så er jeg jo et kæmpe konkurrencemenneske.
Fire slags parafodbold
Special Olympics fodbold
Special Olympics fodbold er den mest udbredte form for parafodbold i Danmark. Parasport Danmarks turnering for spillere med udviklingshandicap er opdelt i fire seniorrækker og to ungdomsrækker, og der spilles efter de almindelige fodboldregler. Der spilles hhv. 7-mandsfodbold og 5-mandsfodbold alt efter rækkens niveau. Udvalgte hold for både herrer og damer deltager i internationale Special Olympics-turneringer.
CP-fodbold
CP-fodbold er fodbold for mennesker med cerebral parese eller andre motoriske handicap. Spillerne kan løbe og gå uden brug af hjælpemidler. CP-fodbold er en populær sport, der spilles i omkring 80 lande. Man følger med enkelte undtagelser reglerne for 7-mandsfodbold. Spillerne er inddelt i tre sportsklasser, FT1, FT2 og FT3, hvor FT1 er for spillere med det største handicap og FT3 er for spillere med det mindste handicap. Et hold skal have mindst en FT1-spiller på banen og må højst have en FT3-spiller på banen.
Powerchair football
Powechair football er udviklet specifikt til el-kørestolsbrugere. Det foregår i et højt tempo, og det kræver hurtighed og præcision at styre stolen. Spillerne har en specialstol – Strikeforce – hvor der er monteret en beskyttelsesskærm foran. Spillet foregår på en bane, der er på størrelse med en basketballbane, og der spilles i 2 x 20 minutter. Der er fire personer på hvert hold.
Blindefodbold
Der har tidligere været forsøg på at starte et fodboldhold for blinde i Danmark, men det er ikke rigtig kommet i gang. Blindefodbold har været spillet i mange år. De første verdensmesterskaber blev afholdt i 1998, og sporten er på det paralympiske program. Banen er samme størrelse som en indendørs bane med 1,3 m høje bander. Bolden indeholder lydgivere, så spillerne kan høre den. Det betyder også, at tilskuerne skal være helt stille under kampen. Der er fem spillere på hvert hold, hvor målmanden er den eneste seende. Målmanden kan derfor instruere sine medspillere. Der spilles i 2 x 20 minutter.
FC STOREBÆLT ER CP-FODBOLDENS NYE HOVEDKVARTER
Med en ny aftale i marts har FC Storebælt overtaget Parasport Danmarks talentholds- og landsholdsaktiviteter. Det sker ud fra et ønske om at sikre en mere stabil organisering af landsdækkende CP-fodboldaktiviteter og at samle dem ét sted.
FC Storebælt har siden starten af 2020 været nationalt træningscenter for Parasport Danmarks CP-landshold og talenthold, men den nye aftale skal give FC Storebælt bedre vilkår i forhold til at varetage både klub-, talentholds- og landholdsaktiviteter.
– Med den nye aftale får vi endnu bedre mulighed for at organisere klub- og landsholdssamlinger, så de støtter og supplerer hinanden, og vi vil gerne takke Parasport Danmark for det gode samarbejde. En fælles træner for både klub- og landshold har således bedre mulighed for at følge spillernes træningsindsats og udvikling, og med talentholdet står vi også for at udvikle den næste generation til CP-landsholdet, siger formand Rune Ravn.