Parasport Danmark logo hvid.png

Parasportens helte

Børne og unge-projektet Rising Stars modtog Kulturministerens Parasportspris, og Mads Brix Baulund blev årets forbillede, da dansk idræt blev hædret ved SPORT 2020.

Mads Baulund vinder prisen som årets forbillede ved Sport 2020.
Mads Baulund vinder prisen som årets forbillede ved Sport 2020.

2020 har ikke kun været et forfærdeligt år. Det viste DR Sportens årlige fejring af dansk idræt, der den 2. januar i det nye år rullede over skærmen og mindede om store sportspræstationer, nytænkende idrætsinitiativer og inspirerende ildsjæle.

Fem initiativer, foreninger og personer fra parasporten var nomineret i tre forskellige kategorier (se faktaboks), og to af dem blev hædret med en pris.

Rising Stars, Parasport Danmarks nytænkende holdsatsning, der samler børn og unge med funktionsnedsættelse i et attraktivt og ambitiøst udviklingsmiljø, blev belønnet med Kulturministerens Parasportspris og de medfølgende 100.000 kr.

Projektet, der officielt blev lanceret for tre år siden som et bordtennishold for børn og unge med funktionsnedsættelse, har trods coronapandemien glimret i 2020. Konceptet, der går ud på at skabe et attraktivt træningsmiljø og en klar vej ind i det almene foreningsliv for deltagerne, har spredt sig til hele landet og er så stor en gevinst for Parasport Danmark, at det nu skal kopieres i atletik og svømning. Den bemærkelsesværdige succeshistorie blev belønnet med Kulturministerens Parasportspris ved SPORT 2020.

Rising Stars gør en kæmpe forskel for vores yngste para-atleter.
- Kulturminister, Joy Mogensen
Parabordtennisspiller Peter Rosenmeier er en af kræfterne bag Rising Stars-projektet.
Parabordtennisspiller Peter Rosenmeier er en af kræfterne bag Rising Stars-projektet.

Initiativtager Christoffer Petersen, der til daglig er landstræner i parabordtennis og konsulent i Parasport Danmark, glæder sig over anerkendelsen.

– Det er rigtig fedt at vinde, og jeg ser frem til at fejre det med spillerne og mine medtrænere, når vi forhåbentlig snart kan komme tilbage i hallerne. Jeg håber, at prisen kan give yderligere et boost til rekrutteringen, så endnu flere børn og unge i 2021 og fremover bliver en del af Rising Stars rundt om i landet. Det er utroligt at tænke på, at vi i september 2017 startede op med én spiller, og at vi nu er landsdækkende i bordtennis og har fået to nye idrætter med i konceptet, siger han.

Kulturminister Joy Mogensen siger:

– Rising Stars gør en kæmpe forskel for vores yngste para-atleter. De skaber trygge og inkluderende idrætsfælleskaber, hvor man kan gro som menneske og atlet. Folkene bag projektet og de unge idrætsudøvere er enorme forbilleder for os alle og fortjener en kæmpe hyldest for deres indsats og resultater.

De øvrige nominerende til Kulturministerens Parasportspris i 2020 var idrætsforeningen KIFU, der igennem 30 år har specialiseret sig i idrætstilbud for personer med udviklingshandicap, og Move United-appen, der siden marts 2020 har sat blinde og stærkt svagsynede i kontakt med frivillige seende træningsmakkere.

Engageret ildsjæl og ukuelig fighter

Ud over de tre nominerede til Kulturministerens Parasportspris var to af parasportens store personligheder nomineret i andre kategorier.

Mads Brix Baulund var nomineret til Årets Forbillede i dansk idræt sammen med kvindelandsholdspiller i fodbold Pernille Harder og idrætsprofessor Else Trangbæk, og paradressurrytter Tobias Thorning Jørgensen var sammen med to andre af dansk idræts største talenter nomineret til titlen som Bestsellers Olympiske Håb.

Her blev Mads Brix Baulund, der både som tidligere paralympisk goalballspiller, engageret ildsjæl og ukuelig fighter er en inspiration i dansk parasport, kåret til Årets Forbillede.

Som talentfuld goalballspiller var Mads Brix Baulund, der er født blind på højre øje og med fem procent syn på venstre, med til at repræsentere Danmark ved de Paralympiske Lege i Beijing i 2008. Otte år senere kom han ud for en togulykke, der kostede ham venstre fod og satte en brat stopper for karrieren som eliteatlet. Siden har han kæmpet en lang og hård kamp for igen at kunne dyrke idræt, og målet er at løbe en maraton. Sideløbende har han engageret sig i kampen for at forbedre vilkårene for mennesker med et handicap både som konsulent i Danske Handicaporganisationer og via sit medlemskab af DIF og Team Danmarks fælles Aktivkomité og Parasport Danmarks Eliteudvalg.

– Det er svært at finde de rette ord efter det store skulderklap. Det betyder uendelig meget, og det er kæmpestort, at jeg kan være noget for andre efter min ulykke ved at gøre det, jeg elsker mest; at dyrke sport og udfordre mig selv. Jeg vil gøre mit ypperste for at leve op til anerkendelsen, siger Mads Brix Baulund.

Det var femte gang i træk, at Tryg-prisen blev uddelt ved DR's traditionsrige sportsshow, og med hæderen følger 75.000 kr.

Stærke parasport-nomineringer

Fem parasport-navne var nomineret i tre forskellige kategorier i forbindelse med Sport 2020.

Kulturministerens Parasportspris

  • KIFU – Københavns idrætsforening for udviklingshæmmede
  • Rising Stars – Parasport Danmarks børne- og ungesatsning
  • Move United – løbapp målrettet synshandicappede 

Årets forbillede

  • Mads Brix Baulund

Bestsellers olympiske håb

  • Paradressurrytter Tobias Thorning Jørgensen