Parasport Danmark logo hvid.png

Keep Living – i en corona-tid

Landstrænerteamet i paraskydning vinder Pressalits Keep Living-pris 2020 for deres kreative og banebrydende tilgang til træning under corona-nedlukningen.

Keep Living – i en corona-tid

Lukkede skydeanlæg og forsamlingsforbud gjorde det i 2020 nødvendigt at tænke i helt nye baner, hvis de bedste danske paraskytter skulle kunne fortsætte deres træning og forsøg på at kvalificere sig til de Paralympiske Lege i Tokyo. Det gjorde landstrænerteamet, og derfor er de netop blevet kåret som vinder af Pressalits Keep Living-pris 2020.

De danske paraskytter, landstræner Jonas Jacobsson og landsholdschef Jens Møllenberg havde ryggen mod muren. Flere af skytterne og landstræneren var i særlig risiko ifht. corona, og klubber og skydeanlæg var lukket. Men det var afgørende at kunne fortsætte træningen og udviklingen for ikke at komme bagud i forhold til konkurrenterne. Derfor gik landsholdschef Jens Møllenberg i tænkeboks og udviklede en online-løsning, der har gjort det muligt for skytterne at træne og få supervision af landstræneren, også selv om han ikke fysisk kunne være til stede.

Skytterne fik opsat træningsanlæg derhjemme, og landsholdet indkøbte webkameraer, så skytterne kunne filme deres træning. Ved hjælp af kameraerne kunne Jens Møllenberg følge med fra København og Jonas Jacobsson fra sit hjem i Norrköping i Sverige. Over sommeren blev det muligt at afholde weekendsamlinger, men stadig uden fysisk deltagelse af landstræneren. Der blev indrettet en skydeplads med fem kameraer, så Jonas Jacobsson kunne se skytten fra alle vinkler og supervisere på de mindste detaljer. Et program sikrede, at han selv kunne vælge vinkel, zoome ind og samtidig snakke med skytten, og en censor på riflen illustrerede minutiøst hele bevægelsen fra aftræk til skive for landstræneren. På den måde fik den enkelte skytte koncentreret supervision en-til-en.

– Det betyder alt. Det fungerer næsten ligesom, hvis Jonas var her i virkeligheden. Og så har vi lavet det sådan, at til samlinger, så har vi ham hver en time ad gangen. Det at landstræneren kun fokuserer på den ene skytte den time ad gangen, det fungerer super godt og har helt sikkert forhøjet mit niveau, fortæller landsholdsskytte Kasper Lousdal.

Løsningen har gjort det muligt for landsholdsskytterne at fortsætte træningen og stå stærkest muligt, når de til foråret forhåbentlig igen kan rejse ud til kvalifikationsstævner internationalt, og det har vakt international opsigt hos den Internationale Paralympiske Komité (IPC), der har bragt en omtale af den danske model.

Gør indtryk

Udviklingen af en kompleks onlineløsning har gjort indtryk på direktør i Pressalit, Dan Boyter:

– Når man ikke længere kan samles og mødes og diskutere detaljerne, er det rigtig godt tænkt at udnytte videoteknologien til onlinetræning. Det at kunne sidde langt væk fra hinanden og kunne fokusere på, hvor man skal forbedre sin sport, det er der fremtid i. Jens og Jonas' idérigdom og dedikation har virkelig gjort et stort indtryk på mig, og jeg glæder mig meget til at følge paraskytternes udvikling og håber på kvalifikation til de Paralympiske Lege i Tokyo, men i høj grad skal der også satses på deltagelse ved de Paralympiske Lege i 2024 i Paris. På vegne af Pressalit vil jeg ønske dem et stort tillykke med Keep Living-prisen 2020.

Stolte prisvindere

Jens Møllenberg og Jonas Jacobsson er naturligvis stolte og glade for prisen og anerkendelsen:
– Jeg er overrasket og virkelig glad og stolt over, at vi har fået denne her anerkendelse for det arbejde, vi har lavet. Det var nogle rigtig stærke kandidater, vi var nomineret sammen med, der alle har gjort et stort stykke arbejde og fortjener anerkendelse. Det gør også, at man bliver endnu mere motiveret for at fortsætte i denne her stil, siger Jens Møllenberg og fortsætter:

– Det har været en spændende proces, og der er kommet mange gode ting ud af det her, som vi ikke havde tænkt på forhånd. Vi har lært meget, og der er flere elementer, vi kan bruge fremover, også efter corona.

Med Pressalits Keep Living-pris følger ud over æren også 40.000 kr.

Jens Møllenberg

  • Landsholdschef
  • Alder: 40 år
  • Bopæl: København, opvokset i Roskilde
  • Medlem af Dansk Skytte Unions bestyrelse. Selvstændig, arbejder bl.a. som manager for professionelle atleter.

Jonas Jacobsson

  • Landstræner i paraskydning 
  • Alder: 55 år
  • Bopæl: Norrköping, Sverige
  • Han er den mest vindende paraskytte nogensinde med imponerende 17 paralympiske guldmedaljer, to sølvmedaljer og ni bronzemedaljer.

Keep Living i et corona-år

Ud over landstrænerteamet i paraskydning var også talentholdet i svømning inkl. træner Helle Kjær og holdleder Bettina Fisker samt landstrænerteamet i parataekwondo (landstræner Bjarne Johansen, assistenttræner Jasmin Andersen og fysisk træner i Team Danmark Line Hovgaard-Hansen) nomineret til prisen.

Normalt tildeles Pressalits Keep Living-pris til årets para-atlet. Resultater ved de store internationale mesterskaber plejer at veje tungt i den sammenhæng, men i år har de danske atleter måttet kigge langt efter stævner og mesterskaber. Derfor er de nominerede i år valgt ud fra deres helt særlige evne til at tænke kreativt og konstruktivt i et corona-præget år, hvor idrætsaktiviteterne og motivationen har været alvorligt udfordret.

De seneste ti seneste vindere af prisen er:

2010: Landsholdet i ridning
2011: Kvindelandsholdet i goalball
2012: Jackie Tony Christiansen, atletik
2013: Landsholdet i kørestolsrugby
2014: Amalie Vinther, svømning
2015: David Amager, landstræner i ridning
2016: Peter Rosenmeier, bordtennis
2017: Daniel Wagner, atletik
2018: Stinna Tange Kaastrup, ridning
2019: Lisa Kjær Gjessing, taekwondo