Velkommen til A-team
I foreningen A-team har Covid-19-krav om at begrænse fællestræningen ikke været et problem. Løbeklubben for folk med autisme og ADHD er nemlig allerede dansk mester i træning på afstand. Her træner medlemmerne hver for sig – og alligevel sammen.
-Hvis jeg løber en rute, jeg ikke kender, bliver jeg vildt stresset og kan ikke trække vejret ordentligt eller sætte mine fødder rigtigt. Det er dejligt at kunne løbe den samme tur igen og igen.
Anne Skov Jensen kunne ikke drømme om at løbe en anden træningstur end én af de tre ruter, hun kender. For hende er det afgørende, at hun kender turen, og hun bruger derfor lang tid på at gennemgå ruterne, inden hun skal til et løb.
Anne Skov Jensen har autisme og ADHD og har været med til at stifte løbeklubben A-team, der er en klub for mennesker med autisme og/eller ADHD/ADD. At Anne Skov Jensen selv har diagnoserne gør, at hun har en større indsigt i, hvad der skal til for at skabe gode rammer for klubbens medlemmer.
-Vores mål i A-team er, at der skal være plads til alle, både dem der vil løbe hurtigere og længere, dem der aldrig har løbet før og dem, der er så sansefølsomme, at de ikke kan deltage i løb med andre, men måske bedre kan overskue at gå en tur i skoven.
-Det allervigtigste er at skabe et ligeværdigt fællesskab med fokus på at bevæge sig. Skabe et rum med plads til alle uanset funktionsniveau. A-team er kravfrit. Det handler i stedet om at inkludere alle, der har lyst. Vi ved, det er en stor mundfuld for mange autister at komme ud og dyrke motion, fortæller Anne Skov Jensen.
Struktur i træningen
Autismehjernen kan være længere tid om at bearbejde information. Ikke fordi den er langsommere, nærmest tværtimod. Den bombarderes konstant af input og har brug for længere tid til at sorterer informationen. Den er på overarbejde.
Anne Skov Jensen fortæller:
- Min hjerne bliver hurtigt overvældet og det er ikke nødvendigvis forligeligt med faste træningsdage. Der kan være sket noget om morgenen, planerne kan have ændret sig, og så har jeg ikke overskud til træning. Energikontoen er tom. Det er ikke viljen der mangler, men det er kunnen. Så faste træningstider kan give nederlagsfølelse, hvis de ikke kan overholdes.
Fælles for mennesker på autismespektret er behovet for forudsigelighed og struktur, og det er da også det, der kendetegner foreningen, hvor meget af træningen foregår hjemme hos medlemmet selv, eventuelt med støtte fra klubbens facebookgruppe.
Anne Skov Jensen har udarbejdet forskellige træningsprogrammer, der er udpenslet i detaljen og lige til at downloade og krydse af, så medlemmet kan se, hvor langt hun/han er i sin træning. Træningsprogrammerne tager udgangspunkt i hendes eget behov for struktur:
-En hjerne som min har bare brug for meget mere information end andres for at kunne overskue tingene.
Tæl aktive minutter
Klubben gør forskellige ting for at aktivere deres 220 medlemmer.
-Vi mødes ikke fysisk, fortæller Anne Skov Jensen, men vi har med jævne mellemrum indført “virtuel tirsdagstræning” for at motivere til bevægelse. Vi bruger vores Facebookgruppe og opfordrer medlemmerne til at være med og dele deres aktivitet og eventuelt billeder. Det kan også være et medlem, der skriver, at de gerne vil træne op til at kunne løbe 5 km og så spørger hvem, der har lyst til at være med.
Konceptet “Tæl aktive minutter” er et stort hit. Her er man holdt op med at tælle kilometer men tæller i stedet de minutter, man bevæger sig.
-Det er altså ligegyldigt, om medlemmet har løbet langt, bare hun/han har været aktiv, forklarer Anne Skov Jensen,
- Det er noget, vi gør som klub for at alle kan være med. Man må gå, løbe, cykle, hoppe i trampolin eller hvad man har lyst til. Så kan deltagerne indberette det antal minutter, de har været aktive i et online skema, og så trækker vi lod om præmier blandt deltagerne.
Udover “Tæl aktive minutter” holder A-team også et årligt A-team løb, hvor 60-70 deltagere møder fysisk op og løber sammen.
Styr på de mindste detaljer
Fokusløb er løb, hvor der er andre deltagere end A-teams egne medlemmer. Det kan for eksempel være Spartas nytårsløb i København. Når A-team stiller op til et fokusløb, kræver det en del forberedelse. Medlemmerne i A-team har brug for forudsigelighed struktur og det kan være en overvindelse at deltage i et løb med mange mennesker. Derfor er der styr på alle detaljer før løbet. Klubben sender en mail til A-teams deltagere, hvor de informerer om alt fra mødetidspunkt, rutebeskrivelse, hvem der tager imod dem og hvilken saftevand der serveres.
-Når nye løbere skriver, at de deltager i et løb, stiller vi os til rådighed. Har de brug for at vi henter dem på stationen, følger dem til startområdet eller løber med de første par kilometer, så gør vi det. For nogen kan det også virke uoverskueligt at hente startnummeret, og så hjælper vi også med det, fortæller Anne Skov Jensen.
A-team har altid mødt stor forståelse fra arrangørernes side, når de deltager i løb. De får mulighed for at komme og se området dagen før eller stå i målområdet og tage imod deres medlemmer, når de kommer over målstregen.
-Vi prøver at skabe så positive rammer som muligt, og hvis man møder os til et løb, er vi dem der smiler og griner mest, fortæller Anne Skov Jensen.
A-team har også deres helt egen tradition ved løb. Alle, der deltager, får et diplom og en medalje med hjem.
-Det at få en medalje og et diplom er en stor ting for alle, og det er det selvfølgelig også for vores medlemmer, fortæller Anne Skov Jensen.
Et positivt fællesskab
I A-team er der plads til alle. Der er plads til dem, der går meget op i løbsresultater og statistikker, og der er plads til dem, der synes det er overvældende at komme med til løb og derfor kun deltager i A-teams egen løb.
-Man er som man er i A-team. Når vi mødes til løb, kan du kan sidde med dine store høretelefoner på eller med ryggen til, hvis det er det, du kan rumme. For vi ved, at det kan være svært bare at møde op, fortæller Anne Skov Jensen.
Klubtrøjen er vigtig i A-team. Faktisk var der klubtrøjer, før A-team overhovedet blev en klub.
-Det er også med til fællesskabsfølelsen, at vi har ens trøjer på og går i det der seje tøj. Og at vi kan kende hinanden. Vi forstår hinanden og de udfordringer, vi hver især har. Man tør være sig selv, når man er sammen med andre autister, fortæller Anne Skov Jensen.
De 10 H’er
Som et led i sin egen træning, og sit eget liv i det hele taget, bruger Anne Skov Jensen de 10 H’er. Det er et vigtigt hjælpeværktøj, hvis man for eksempel har svært ved at skabe overblik og motivation til træning.
Anne Skov Jensen forklarer:
-At kende planen er meget vigtigt, når man har autisme. Det er også vigtigt, at tingene giver mening, og derfor kan det være en god idé at minde sig selv om, man træner. Her er de 10 H’er et godt værktøj.
De 10 H’er er med til at skabe struktur og indhold i træningen: Her er et eksempel på, hvordan de 10 H’er kan bruges i forbindelse med træning.
- Hvad skal jeg lave? (Gå og løbe)
- Hvorfor skal jeg lave det? (For at være sund)
- Hvordan skal jeg lave det? (Følge løbeprogrammet)
- Hvor skal jeg lave det? (I Tokkekøb Hegn med start hjemmefra)
- Hvornår skal jeg lave det? (Hver mandag og torsdag)
- Hvor længe skal jeg lave det? (Fra kl. 15 til 16)
- Hvem skal jeg lave det med? (Sebastian)
- Hvor meget skal jeg lave det? (Opvarmning i 5 minutter og derefter skiftevis løbe og gå - følg programmet)
- Hvem kan jeg få hjælp af? (Min mor)
- Hvad skal jeg lave bagefter (spise en banan og i bad)
A-team
A-team er en løbeklub for mennesker i alle aldre med autisme eller ADHD/ADD. Medlemmerne tæller også familier og fagfolk. Der er 220 aktive medlemmer på landsplan. Det unikke ved A-team er fællesskabet. Når A-team deltager i løb, kan man ikke kun melde sig som løber eller hjælper. Man kan også melde sig som hepper til at heppe på alle løberne på ruten.
Læs mere om A-team på www.ateamsport.dk
Vil du vide mere om autisme eller ADHD/ADD kan du kontakte Landsforeningen for autisme på autismeforening.dk eller ADHD Foreningen på adhd.dk
FORMANDEN
Anne Skov Jensen fik diagnosen ADHD og Asperger i en voksen alder og har en baggrund som politibetjent og jurist. hun er aktuel i TV-serien De Skjulte Talenter på TV2, hvor også hendes datter deltager.