Parasport Danmark logo hvid.png

Rising Stars har vokseværk

Børne-bordtennisprojektet Team Rising Stars åbner fire nye afdelinger op. Samtidig udvides konceptet til svømning og atletik.

Rising Start bordtennisholdet. Foto: Thomas Sjørup
Rising Start bordtennisholdet. Foto: Thomas Sjørup

Team Rising Stars er et børne-bordtennisprojekt, der på en gang rekrutterer og talentudvikler unge bordtennisspillere. Projektet i Brøndby har været så stor en succes at der nu etableres fire nye bordtennisafdelinger i Brønderslev, Viby, Odense og Hillerød.

De nye afdelinger får tilgang af anerkendte bordtennis-trænere, og de glæder sig til at komme i gang:

- Projektet er superspændende, og ud fra hvad jeg har set og fået fortalt om træningsgruppen i Brøndby, så er jeg overbevist om, at vi kan lave en rigtig fed træningsgruppe her, lyder det fra Viby-træner Dan Refstrup Jakobsen.

I det nordjyske har man tyvstartet lidt, og Brønderslev-træner Martin Lund Nielsen synes, at det er en interessant faglig udfordring at træne paraspillere.

- Parabordtennis er anderledes på den måde, at man skal tænke mere kreativt og taktisk mht. indlæring af nye slag og teknikker, men det synes jeg bare gør det mere spændende.

Succesfuldt koncept

Da landstræner og projektleder Christoffer Petersen og stjernespiller Peter Rosenmeier tog initiativ til Team Rising Stars, var det med én spiller og drømme om mange flere.

- Vi troede på, at hvis vi kunne skabe nogle trygge rammer med kompetente trænere, så kunne vi hurtigt rykke de deltagende børn op på et niveau, hvor det blev naturligt at deltage på en ungdomstræning i en bordtennisklub. Udfordringen var, at vi ikke rigtig vidste, hvordan vi skulle finde deltagere, samt hvordan vi skulle overbevise dem om, at bordtennis er den fedeste sport, der findes. Efter et besøg hos Gentofte Børneterapi blev vi sat i kontakt med nogle terapeuter, der heldigvis kunne se de samme ting i projektet som vi selv, siger Christoffer Petersen.

Træningsgruppen tæller nu 15 spillere med forskellige funktionsnedsættelser. De træner en gang om ugen samt én lørdag om måneden, og når den enkelte spiller er klar til det, indbefatter Rising Stars-medlemskabet desuden minimum en ugentlig træning i den lokale klub.

- Spillerne i Brøndby er på klubplan repræsenteret fem forskellige klubber og samarbejdet har været en rigtig positiv oplevelse. Vi håber og tror, at samarbejdet med klubberne på Fyn og Jylland bliver lige så succesfuldt, lyder det fra Christoffer Petersen.

Rising Stars springer i vandet

Sideløbende med de nye bordtennis-hold er Rising Stars konceptet ved at starte op i svømning og atletik. Det første svømmetilbud startede op i september Aarhus i samarbejde med IF Lyseng Svømning, og til november starter et hold op i Odense, i samarbejde med Svømmeklubben FREM.

Med 1700 medlemmer er FREM en af landets store svømmeklubber, og formand Christian Heyde-Petersen glæder sig til at byde velkommen til de nye unge para-atelter:

- Parasport er absolut noget, vi ser frem til at kunne gøre noget mere ud af. Folk kan have forskellige udgangspunkter i livet, så det er vigtigt, at alle kan finde et fællesskab. Alle skal kunne føle sig hjemme i FREM og i idrætten. Vi er jo også en folkeoplysende forening, og derfor skal vi jo bidrage til at gøre os alle sammen lidt klogere og mere oplyste. Men hvem ved, måske Odense skal til at sende svømmere til de Paralympiske Lege? Det ville da være super!

I FREM er målet at etablere to hold - et Rising Stars-hold for børn med et fysisk handicap eller et synshandicap samt et hold for børn med et udviklingshandicap. Og på den lidt længere bane at inkludere parasvømmerne på de almene hold.

- Ideen her er, at vi laver nogle opstartshold til børn med funktionsnedsættelser, og så er det tanken, at efterhånden som de bliver bedre og får lyst til at svømme mere, så tilbydes de mere og mere tid på de almindelige svømmehold. Vi håber, at vi som klub kan løfte dem alle, og at de får et socialt fællesskab, funktionsnedsættelser eller ej, siger udviklingschef Brian Marshall.

 

HVAD ER RISING STARS?

"Rising Stars” er titlen på et succesfuldt træningsfællesskab for børn og unge i parabordtennis. Konceptet overføres nu også til parasvømning og para-atletik.

Målgruppen er børn og unge med funktionsnedsættelse i alderen 7-15 år. Der er plads til både etablerede unge atleter der vil have ekstratræning i et inkluderende og udfordrende para-miljø, og nybegyndere, der gerne vil prøve, om idrætten er noget for dem. Det er ikke et krav, at man er medlem af en klub.

Tilbuddet er en mulighed for, at unge atleter med handicap fra forskellige klubber og landsdele kan mødes og udveksle erfaring og få hjælp til at få den bedst mulige træning tilpasset deres handicap.

Trænerteamsne består både af højt kvalificerede trænere, bl.a. flere paralandstrænere, og etablerede para-atleter, der kan dele ud af deres erfaringer.

Kontakt

Rising Stars bordtennis: Projektansvarlig Christoffer Petersen på cpe@parasport.dk eller tlf. 51 59 72 91.

Rising Stars svømning: Idrætskonsulent Anne-Dorte Andersen på ada@parasport.dk eller tlf. 21 34 44 24.