Parasport Danmark logo hvid.png

Ny klub: I Sønderjylland er der para-idræt for alle

Nedlukningen af idrætten bremsede åbningen, men den 3. september kunne Tønder Kommunes nye klub ’Para-idræt for alle’ byde velkommen til den første træning.

I den nye klub 'Para-idræt for alle' kan man blandt andet prøve kræfter med floorball og kørestolsbasketball.
I den nye klub 'Para-idræt for alle' kan man blandt andet prøve kræfter med floorball og kørestolsbasketball.

Bag ’Para-idræt for alle’ står Anja Ebsen, hvis egen søn Mads, der er kørestolsbruger, har haft stor betydning for klubbens tilblivelse. Idéen til at starte klubben opstod efter, at Anja deltog i et møde i Tønder Kommune omkring initiativet ’Bevæg dig for livet’. Her oplevede hun, at der ikke var et eneste af de tilbud, som blev fremlagt, der havde tænkt personer med et handicap ind i deres målgruppe.

- Jeg besluttede hurtigt, at det ville jeg gøre noget ved. Da jeg i forvejen er holdleder for den basketball-klub, som min søn Mads spiller for i Esbjerg og min mand er træner, blev vores beslutning, at vi selv ville starte en parasportsklub. Mads var også klar med det samme, da han selv elsker at være aktiv og social, så han fik trænerrollen for dem i kørestol, fortæller Anja om klubbens tilblivelse.

Efter beslutningen blev taget, begyndte Anja det store arbejde med at starte en klub op, og ’Para-idræt for alle’ er nu en underafdeling af den lokale Sparta Idrætsforening i den sønderjyske kommune.

Det hårde arbejde kulminerede i, at ’Para-idræt for alle’ den 27. august kunne byde indenfor til åbent hus, for at vise lokalområdet, alt hvad parasporten kan. Til åbningen deltog mere end 50 besøgende, der alle kunne prøve kræfter med blandt andet badminton og kørestolsbasket, samt prøve en tur i klubbens nyerhvervede FatBike, der er en håndcykel til alt terræn.

Alle er velkomne

Som det antydes i klubbens navn, er målgruppen bred, og klubben ønsker at tilbyde parasport til alle på tværs af handicap og alder. Man er velkommen sammen med sin familie, med sine kammerater eller alene.

 - Da Mads var lille savnede vi et sted, hvor vi som familie kunne være aktive sammen. Men på grund af Mads’ handicap kunne vi ikke deltage i de idrætstilbud, som blev udbudt i området. Derfor er vores klub åben for alle, der ikke føler sig hjemme i andre klubber. Det eneste krav er, at man er selvhjulpen eller medbringer sin egen hjælper, fortæller Anja.

Hos ’Para-idræt for alle’ er der ikke kun målgruppen men også idrætstilbuddene der favner bredt. Lige nu er kørestolsbasket, badminton, volley, fodbold og fitness at finde på programmet, og det er klubbens mission med tiden at rumme så mange medlemmer og idrætsgrene som muligt.

Efter åbningen har klubben fået otte faste medlemmer, der siden den 3. september har mødtes hver torsdag i minihallen i Dødstrup. Her står træningen på fælles opvarmning, og efterfølgende fordeles deltagerne ud på de forskellige sportsgrene som klubben tilbyder. Træningen afsluttes altid med en fælles aktivitet som samler kørestolsbrugerne og de gående deltagere.  

Fokus på det sociale

Udover det fysiske aspekt af parasporten, har Anja også stort fokus på at skabe gode sociale rammer i klubben. Fremtidsplanerne indeholder både familieture med klubbens medlemmer og samarbejder på tværs af Sparta Idrætsforenings almene idrætter, hvor horisonten kan udvides hos alle og der er mulighed for at møde nye mennesker i trygge omgivelser.

 - Jeg håber, at klubben giver vores medlemmer et socialt netværk og selvtillid, så de på egen hånd deltager i andre sociale aktiviteter i kommunen. Vi ønsker at give vores medlemmer muligheden for at være den, der inviterer familien til noget. Det er ofte resten af familien, der skal til en masse og personen med et handicap der ’bare er med’. Her er vores mål at vende det om, så det er de andre, der skal inviteres med. Ved at have fokus på det sociale aspekt håber vi samtidig, at klubben kan være med til at synliggøre, at man uanset handicap stadig kan være aktiv og social, forklarer Anja Ebsen.

Tag ud i den friske luft med en tur på klubbens FatBike.