Parasport Danmark logo hvid.png

Kort Sport

Susanne Jensby Sunesen og Thys Que Faire vandt DM i grad IV med den højeste score på tværs af alle klasser.
Susanne Jensby Sunesen og Thys Que Faire vandt DM i grad IV med den højeste score på tværs af alle klasser.

Paradressur: Landsholdsryttere dominerede DM

Pointene var høje, da de bedste danske paradressurryttere den første søndag i september rundede DM-weekenden af med at ride kür på Cego Arena i Uggerhalne. Ligesom de foregående to dage var det særligt landsholdsprofilerne, der viste høj klasse. Der var ganske vist afbud fra Tobias Thorning Jørgensen og Stinna Tange, men i deres fravær viste blandt andre Katrine Kristensen, Susanne Jensby Sunesen, Caroline Cecilie Nielsen og Renee Igelski, at kvaliteten er høj i dansk paradressur.

I grad I sluttede Line Munk Madsen og Korsgårds Toledo af med en flot kür, men det var ikke nok til at slå overraskelsen Tina Chabert Jensen og Ælling, der løb med DM-titlen efter en flot weekend med en samlet pointsum på 219.029.

Katrine Kristensen og Well Done Dallas levede op til favoritværdigheden i grad II, hvor de med en samlet score på 219.385 henviste Camilla Winther og Kasino Royale til andenpladsen. Katrine Kristensen sluttede af med flot kür til hele 77.389 point.

I grad III satte Caroline Cecilie Nielsen og Davidoff også kronen på værket med en kür til 77.889 point og sikrede sig DM-guldet foran Malene Høi Sommerlund og Moon Dancer. Samlet set hentede Caroline Cecilie Nielsen 217.595 point over weekenden.

I grad IV blev rutinerede Susanne Jensby Sunesen og hesten Leeds danmarksmestre i sikker stil efter flotte ridt hele weekenden. I alt blev det til 220.675 point til duoen, og det var den højeste totalscore i paradressuren i år. Andenpladsen i grad IV gik til Line Schlünsen og Holballes Dero.

Renee Igelski og Beyond Dreams red guldet hjem i grad V med 218.376 point foran Camilla D. F. Christensen og Fürsten.


Cykling: fem danske mestre fundet  

Fem nye danske mestre i paracykling blev fundet søndag den 20. september, da Øsby ved Haderslev var skueplads for sæsonens eneste og vigtigste løb for de danske ryttere.

DM havde 22 ryttere til start, og der var både erfarende ryttere og helt nye, der tog udfordringen op og stillede til start på ruten i det sønderjyske landskab. De fem danske mestre blev fundet efter det samlede resultat fra både enkeltstart og linjeløb.

Idrætskonsulent Peter Kock Hansen, Parasport Danmark, var meget tilfreds med DM-arrangementet.

– DM var vigtigt at afvikle godt og sikkert, ikke blot for at vi kunne finde vores danske mestre, men også fordi coronasituationen har begrænset vores aktiviteter og rytternes muligheder. Vi er glade for samarbejdet med Dansk Håndcykelklub, Haderslev Kommune og opbakningen fra de lokale i Øsby, siger han.

Vindere ved DM 2020


Håndcykel, kvinder: Yasemin Kilic, Dansk Håndcykelklub

Tricykel, kvinder: Simone Kallesø Rasmussen

Håndcykel, mænd: Kim Klüver Christiansen

Tricykel, mænd: Martin Heggelund, Roskilde Cykelring

Landevejscykel: Havard Vatnhamar, Holstebro Triatlonklub


Startopstilling ved DM i paracykling 2020
Startopstilling ved DM i paracykling 2020.

Atletik: Ronni Jensen vandt i Polen

For første gang i mange måneder stillede diskoskaster Ronni Jensen den 21.-23. august op ved et internationalt stævne.

Ronni Jensen deltog sammen med 18 andre diskoskastere fra fem lande ved 48th Polish Open Para Athletics Championship. Målsætningen var at klare det såkaldte high performance-krav på 45,46 m, som kan bringe ham i spil til et wild card til de Paralympiske Lege i Tokyo næste år.

Ronnis personlige rekord er 48,40 m, men der har kun været meget få muligheder for at konkurrere i år pga. coronasituationen. Ronni vandt konkurrencen med et kast på 40,25 m, men det var desværre et godt stykke fra high performance-kravet.

– Jeg er rigtig glad for at komme i gang igen til et udenlandsk stævne og at ’mærke duften af savsmuld’ igen. Men resultatet er jeg ikke helt tilfreds med, sagde Ronni Jensen, der også roste stævnearrangørerne for et velfungerende stævne med godt styr på corona-forholdsreglerne.

Thor Johansson i aktion ved VM 2014. Foto: Lars Møller
Thor Johansson i aktion ved VM 2014. Foto: Lars Møller
Diskoskaster Ronni Jensen ved stævne i Polen.
Diskoskaster Ronni Jensen ved stævne i Polen.

Kørestolsrugby: Legende styrker landstrænerteamet

Kørestolsrugby-landstræner Jason Regier får ny højre hånd i form af landsholdslegenden Thor Johansson, der med øjeblikkelig virkning tiltræder som assisterende landstræner. Han erstatter amerikanske Steve Pate.

– Jeg er begejstret over at få Thor tilbage som en del af det program, han har brugt store mængder tid og kræfter på at opbygge. Thor har allerede taget fat på opgaven, og jeg er overbevist om, at ansættelsen kan være med til at give os en væsentlig konkurrencefordel, siger Jason Regier.

Thor Johansson skal have særligt fokus på at udvikle og optimere landsholdets arbejde med video- og præstationsanalyse frem mod PL i Tokyo og VM i Vejle.

– Nu sætter vi for alvor fokus på brugen af video og præstationsanalyse sammen med Team Danmark, og der tror jeg virkelig på, at der er noget at hente. Jeg ser også frem til at arbejde med nogle strategiske projekter omkring udvikling af vores lineups og taktik, lyder det fra Danmarks nye assistenttræner, der allerede er i gang med at studere kommende modstandere.

Thor Johansson var spillende dansk landstræner fra 2010 til 2016, og inden da var han i en årrække anfører og blandt profilerne i dansk kørestolsrugby. Den 42-årige vestjyde er fortsat aktiv på klubplan, hvor han tørner ud for Falcons på Frederiksberg.

Doping: Dansk håndcykelrytter udelukket i fire år

Håndcykelrytter Michael Jørgensen er blevet idømt fire års udelukkelse af DIF’s Dopingnævn. Michael Jørgensen, der deltog ved de Paralympiske Lege i Rio i 2016, er i juni og juli 2019 blevet testet positiv for stoffet SR9009, der tilhører dopingklassen 'hormonelle og metaboliske modulatorer'.

Michael Jørgensen ved PL i 2016. Foto: Lars Møller
Michael Jørgensen ved PL i 2016. Foto: Lars Møller

Der er tale om to positive prøver foretaget uden for konkurrence, og resultatet er blevet bekræftet af de efterfølgende B-prøver. Dertil kommer indkøb af et produkt indeholdende det forbudte stof RAD140 i 2017.

Dopingnævnet har udelukket Michael Jørgensen i fire år fra al trænings- og konkurrencevirksomhed under Danmarks Idrætsforbund og andre organisationer. Karantænelængden på de fire år bliver regnet fra den 3. juli 2019.

– Jeg er både skuffet og utroligt ked af denne her sag og kan ikke understrege nok, at vi på det kraftigste tager afstand til enhver form for doping, siger formand for Parasport Danmark, John Petersson, og fortsætter:

– Vi har et tæt og godt samarbejde med Anti Doping Danmark, og vi bakker selvfølgelig fuldt ud op om deres retningslinjer. Denne her sag understreger med al tydelighed, hvor vigtigt det er, at man som eliteatlet er sit ansvar bevidst og opmærksom på, hvordan man agerer, og at det er et område, vi fortsat skal have meget stort fokus på.

Michael Jørgensen har appelleret kendelsen til DIF's Appelinstans.