Parasport Danmark logo hvid.png

Sidens sidst

Korte nyheder fra parasportens verden, samt liste over nye klubber og tilbud i bunden af artiklen.

Sidens sidst
Parasport Frederiksberg-formand Mansoor Siddiqi og RaceRunning-landstræner Leif Nielsen lykønsker hinanden med Helene Elsass Prisen. Foto: Elsass Fonden

HELENE ELSASS PRISEN HYLDER RACERUNNING

Elsass Fonden og CP Danmark uddelte igen i år Helene Elsass Prisen på 150.000 kroner. I år gik prisen Parasport Frederiksberg og RaceRunning-landstræner Leif Nielsen, som har gjort en særlig indsats for mennesker med cerebral parese.

Grundlaget for at tildele Parasport Frederiksberg prisen er, at foreningen er et epicenter for opfindelsen og udviklingen af parasportsdisciplinen RaceRunning, der nu er tæt på at opnå paralympisk status, ikke mindst takket være Leif Nielsen, der har været landstræner inden for sporten siden 2011.

Prisen blev uddelt den 9. marts hos Elsass Fonden i Charlottenlund, og det var med kongelig glans, da prisen blev overrakt af H.K.H. Prinsesse Benedikte, der er protektor for Parasport Danmark.

Til at præsentere dagens prismodtagere var Mads Witt Demant, næstformand i CP Danmarks hovedbestyrelse, og han gav blandt andet vinderne disse ord med på vejen:

- RaceRunning er mange ting, og det er fantastisk at folk med CP kan dyrke sådan en idræt. Det er både fysiske, den sunde mentale tilstand og fællesskabet omkring at mødes og dyrke idræt, der gør at RaceRunning er med til at sikre, at man kan komme ud, mærke den friske luft og mærke livet omkring sig. Det er enestående at opleve, hvordan svært fysisk handicappede får muligheden for selv at bevæge sig rundt og få fart på.

 

HAR DU DELTAGET I DE PARALYMPISKE LEGE?

I anledningen af Parasport Danmarks 50-års fødselsdag i 2021, bliver der skrevet en bog med historier fra danske deltagere ved de Paralympiske Lege.

Kristian Jensen, tidligere sekretariatschef i Parasport Danmark, Karl Vilhelm Nielsen, formand gennem 38 år, og Jens Boe Nielsen, næstformand i Parasport Danmark og tidligere landstræner i parasvømning, er i anledning af, at Parasport Danmark i 2021 fylder 50 år i gang med at skrive en bog. I den forbindelse leder de tre forfattere efter gode historier fra og om danske deltagere ved de Paralympiske Lege (tidligere Handicap OL) gennem tiden.

Danmark deltog første gang i 1968 og har været med lige siden. Bogen kommer til at handle om udviklingen inden for de Paralympiske Lege i perioden fra '68 og frem, og om de deltagere, som har været med.

De tre forfattere, har gennem deres virke i parasporten kendskab til en lang række tidligere deltagere, men ønsker yderligere information om de tidligere deltagere. Til dette formål er der blevet udformet et spørgeskema, som tidligere deltagere meget gerne må udfylde.

Du kan får et spørgeskema tilsendt, hvis du sender en mail til Jens Boe Nielsen: jb@norreg.dk

Kender du andre, som har deltaget, er du meget velkommen til at gøre dem opmærksom på projektet.


HIVO hædret

Stort tillykke og virtuelle klapsalver til HIVO's frivillige, der sidste år var med til at gøre EM i kørestolsrugby i Vejle til en uforglemmelig oplevelse for både spillere og publikum. Den 2. april blev de hædret for indsatsens ved Vejle Kommunes sportsgalla, hvor idrætsforeningen hjemtog Parasportsrådets Organisationspris. På sportsgallaen løb Daniel Wagner med titlen som Årets Sportsnavn, mens håndboldtræner Lena Lassen Thomsen fik Parasportsprisen for at gøre en uvurderlig indsats for børn med udviklingshandicap.

Foto: Brian Rasmussen
Foto: Brian Rasmussen

Idrætsstøtte til corona-sårbare

Der er økonomisk hjælp at hente, når klubber i parasporten skal have medlemmerne tilbage til idrætten. Idrætsforeninger kan nu få op til 50.000 kr. i tilskud fra ny kulturpulje til aktiviteter, der modvirker mistrivsel og ensomhed blandt personer med bl.a. handicap ved at sikre deres deltagelse i lokale idræts- og foreningsfællesskaber efter corona-pausen.

Ansøgningerne kan indsendes løbende frem til 1. oktober i år, eller indtil der er fordelt 5 mio. kr. i alt. Svar på ansøgninger kan forventes inden for ca. 10 dage.

Læs mere på kulturministeriet hjemmeside slks.dk/tilskud, og kontakt evt. en af Parasport Danmarks idrætsidrætskonsulenter for hjælp med ansøgningen.

Digital inspiration fra DIF

Hvordan leder du en forening på afstand? Hvordan holder du medlemmerne varme via Facebook? Og hvordan bruger du coronatiden til at skabe et foreningsårshjul? Det er blot tre af de spørgsmål, som besvares med praktiske værktøjer målrettet din idrætsforening i DIF’s inspirationskatalog til foreningerne.

Danmark er stadig delvist nedlukket, og alle DIF’s knap 9.000 idrætsforeninger er ramt af den igangværende coronakrise. Derfor har DIF skræddersyet et digitalt katalog med inspirerende tricks og praktiske værktøjer, som passer til din forenings coronasituation.

For at inspirationskataloget passer bedst muligt til din klub, skal du svare på to spørgsmål om, hvordan din forening er påvirket af coronakrisen. Herefter ledes du til et digitalt katalog med værktøjer, som passer til din forening.

Kataloget kan findes på DIF’s hjemmeside.

Bordtennisspilleren Peter Rosenmeier glæder sig over støtten fra JYSK.
Bordtennisspilleren Peter Rosenmeier glæder sig over støtten fra JYSK.

100.000 PUDE-KRONER TIL PARASPORTEN

I en tid, hvor de Paralympiske Lege er blevet udsat, og hvor parasporten har trange kår, er her en god nyhed. I april har JYSK’s kunder nemlig købt over 10.000 Wellpur-puder. For hver solgt pude er der blevet doneret 10 kroner til Parasport Danmark, og det har resulteret i en samlet donation på 112.790 kroner.

Bordtennisspilleren Peter Rosenmeier glæder sig over støtten:

– Jeg har været med på eliteniveau i parasport i snart 20 år, og igen og igen har jeg oplevet, hvordan JYSK står bag os atleter. Med det beløb, der er indsamlet gennem Wellpur-kampagnen, får vi et vigtigt rygstød frem mod de Paralympiske Lege i Tokyo næste år. Jeg glæder mig til at betale tilbage på banen.

Hos JYSK er der også glæde over den vigtige, ekstra donation til Parasport Danmark.
– Som mangeårig hovedsponsor af Parasport Danmark er vi i JYSK virkelig stolte over at kunne støtte med ekstra midler. Særligt i denne tid, hvor para-atleterne jo stadig har brug for de bedste faciliteter for at kunne fortsætte træningen, siger Bo V. Andersen, Country Manager for JYSK i Danmark.

 

40 millioner til OL og PL

Under Corona-krisen er Salling Fondene, KIRKBI og regeringen gået sammen om at støtte dansk eliteidræt økonomisk.

Regeringen giver derfor en særbevilling på 15 mio. kr, Salling Fondene støtter Team Danmark med 15 mio. kr., mens KIRKBI donerer 10 mio. kr. til Danmarks Idrætsforbund. Håndsrækningen på 40 millioner kr. skal hjælpe de danske atleter endnu et år frem mod OL og PL, der er udskudt til 2021.

Kulturminister Joy Mogensen siger:
- Det var en kæmpe skuffelse for de danske atleter og alle danske sportsfans, at sommerens OL og de Paralympiske Lege i Tokyo blev udskudt. Det var dog den helt rigtige beslutning. Udsættelsen sætter de danske OL- og PL-forberedelse under massivt pres, når der er endnu et år til, atleterne skal i aktion. Regeringen er derfor klar med en ekstra håndsrækning. Nu kan Danmark stille i stærkeste opstilling til kamp for medaljer til næste års OL og Paralympiske Lege.

 

Pressalit corona-forlænger

Pressalit har som hovedsponsor i Parasport Danmark været med til at præge og udvikle parasporten siden 2003. Sponsoratet tegnes normalt for fire år af gange, og stod til at udløbe med udgangen af 2020.

Men i lyset af corona-krisen og udsættelsen af de Paralympiske Lege i Tokyo til 2021, er Pressalit og Parasport Danmark blevet enige om at forlænge sponsoraftalen, der nu løber til udgangen af 2021. Således er Pressalit med til at skabe ro og sikkerhed om de sportslige forberedelser til PL.

 

Paragolf-succes på feriemesse

Golfudvalget under Parasport Danmark var i samarbejde med Dansk Golf Union for første gang repræsenteret på messen Ferie for Alle 2020 i Messecenter Herning i dagene 21.-23. februar.

Og det viste sig at være en god idé, for der var stor interesse for paragolf blandt messegæsterne.

- Vi havde en jævn strøm af interesserede golfere på vores stand gennem alle tre dage, så interessen var overvældende, siger Rene Elley, formand for golfudvalget, der har svært ved at få armene ned.

Det målbare resultat af indsatsen på messen var 18 nye paragolfere, hvilket er en fremgang på næsten 15%.

Alle gode gange 30 I Tommerup 

De første cronoatilfælde havde ramt Danmark, da der den 7. marts for imponerende 30. gang blev afholdt gymnastikopvisning i Tommerup på Fyn.

Den begyndende Corona-epidemi fik flere hold til at melde afbud, men der var alligevel omkring 100 deltagere til jubilæumsstævnet.  

- Vi havde en rigtig hyggelig dag. Folk er simpelthen så glade for at komme. Det er jo det eneste landsdækkende gymnastikstævne for målgruppen i Danmark, fortalte gymnastikudvalgets nestor, 72-årige Elsebeth Eilsø, der har været primus motor på stævnet gennem alle årene.

- Det er den bedste dag i året for hele gymnastikudvalget og især for mig der har været med til at starte det op.

 

Nye klubber & tilbud

Bordtennis i Hjørring
Green Halvor Spinners tilbyder bordtennis for under med bevægelseshandicap.
Kontakt Jens Beerman på  peter@halvorsminde.dk eller tlf. 51 34 31 65.


Håndbold i Ebeltoft
Ebeltoft håndboldafdeling tilbyder håndbold for voksne med udviklingshandicap.
Kontakt træner Malene Kapper på malene.kapper@gmail.com eller tlf. 20 45 20 61.


Tennis i Nyborg
Nyborg Tennis Klub tilbyder tennis for voksne med bevægelseshandicap.
Kontakt Robert Williamsen på row@leasy.dk eller tlf. 20 60 10 16.
Klubbens hjemmeside: www.nyborgtennisklub.dk


Tennis i Rødovre
Rødovre Tennisklub tilbyder tennis for børn og unge med udviklingshandicap.
Kontakt Poul Lundberg Andreasen på poul@lundberg-consulting.dk eller tlf. 20 21 99 13.
Klubbens hjemmeside: www.roedovretennis.dk

 

Paragliding i Værløse
Airwave paragliding klub tilbyder paragliding for alle, uanset funktionsnedsættelse.
Kontakt træner Michael Essie Saadi på tlf. 41 67 89 61 eller kontakt@airwave-gliders.dk.
Klubbens hjemmeside: www.airwave.dk

 

Fodbold i Ledøje-Smørum
Ledøje-Smørum Fodbold tilbyder nu fodbold for unge og voksne med handicap.
Kontakt Helle Dehlsen Toxværd på kasserer@lsf.dk eller 20 42 73 42.
Klubbens hjemmeside: www.lsf.dk