Parasport Danmark logo hvid.png

De vilde kaniner vandt

Svendborg Basketball Club er kåret som danmarksmester i at rekruttere børn og unge med handicap.

De vilde kaniner vandt

Flaget var hejst, og gensynsglæden stor foran Svendborg Idrætscenter, da idrætsudøvere fra Svendborg Basket Clubs Wild Rabbits-dansehold den 21. april, midt under Corona-krisen, mødtes med trænere og klubformand Karin Olsen for første gang i adskillige uger – naturligvis med behørig afstand.

Årsagen var da også festlig: Klubbens initiativ med at skabe et danse-og cheerleaderhold for børn med særlige behov i tilknytning til klubbens baskethold for samme målgruppe var udpeget som vinder af Parasport Danmarks konkurrence DM i rekruttering. Derfor skulle klub og hold hyldes med blomster og en check på 25.000 kr.

– Det er helt fantastisk! lød den umiddelbare reaktion fra en rørt formand Karin Olsen fra Svendborg Basketball Club, der var overrasket over, at en lille forening kunne vinde konkurrencen over de store foreninger og andre gode projekter, de var oppe imod.

Stolte klubfolk  

Også børn og trænere fra Wild Rabbits var stolte:

– Jeg oplever, at børnene føler, at de er del af noget som er større end dem selv, at de er en del af et fællesskab. Det er en måde for børnene at lære om det sociale spillerum, og de lærer hinanden forskelligheder og bliver rummelige over for hinanden. At opleve glæden fra børnene og at de glæder sig til at komme til træning, det er så værdifuldt, lød det fra træner Anja Hersbøl Trabjerg.

Hun blev suppleret af basketspiller Jeppe Hansen fra Wild Rabbits:

– Jeg synes, det er ret sejt, at vi har vundet den her pris. Det er godt at stå med 25.000 kr. i hånden. Måske skal vi bruge pengene til en tur til Lalandia, lød buddet.

En tæt finale

Igennem det seneste år har ni klubber fra hele landet knoklet for at skabe bedre idrætsmuligheder for børn og unge med handicap i Parasport Danmarks konkurrence DM i rekruttering. Svendborg Basketball Club har deltaget i konkurrencen med et mål om at udvide basketholdet Wild Rabbits – for børn med særlige behov – med et dansehold, som skal fungere som cheerleaders for deres baskethold. Til sammen har holdene nu 18 medlemmer.

Efter en online-afstemning gik tre finalister videre til finalerunden. Ud over Svendborg-klubben var det Københavns Idrætsforening For Udviklingshæmmede og Virum-Sorgenfri Tennisklub.

Parasport Danmarks Breddeudvalg fungerede som jury og valgte Svendborg Basketball Club som finalevinder. Det var dog ikke et let at vælge ét initiativ over de andre, fortæller formand for Parasport Danmarks Breddeudvalg, Lene van der Keur:

– Det har virkelig været et svært valg, da alle tre finalister på hver deres måde har formået at rekruttere, fastholde og forankre og også kan overføre til andre klubber.

Juryen lagde særlig vægt på, at Svendborg Basketball Club har formået at inkludere deres nye medlemmer på de to Wild Rabbits hold i hele foreningen:

– Det er fantastisk, at børnene bliver inddraget i rigtig mange af klubbens aktiviteter, og at klubben også rækker ud og samarbejder med andre lokale ressourcer, lyder det fra Lene van der Keur.

At de nye Rabbits-hold skal være en fast forankret del af klubbens øvrige aktiviteter, har da også været et af kardinalpunkterne for vinderklubben.

– Vi har hele vejen igennem haft fokus på at inkludere børnene i foreningen – uanset om man har nogle lidt særlige behov, så er man lige så meget en ”Svendborg Rabbit” som alle andre. Det er en stor glæde at opleve, hvordan hele klubben bakker op om vores tiltag, fortæller formand Karin Olsen.

Wild Rabbits-holdet træner i Svendborg inden corona-nedlukningen. Nu har de også fået cheerleaders.
Wild Rabbits-holdet træner i Svendborg inden corona-nedlukningen. Nu har de også fået cheerleaders.
Fejring af præmien med corona-venlig afstand.
Fejring af præmien med corona-venlig afstand.

En tredje idræt på vej?

Ni foreninger deltog i konkurrencen og projektleder i Parasport Danmark Line Kruse fortæller, at alle deltagende klubber fortjener stor anerkendelse for deres arbejde med målgruppen:

– Det har været utroligt spændende at opleve alle deltagernes rekrutteringsindsatser folde sig ud, og de har allesammen arbejdet meget målrettet på at få flere børn og unge med handicap aktive. Det er vores håb i Parasport Danmark, at de mange nye tiltag, der er blevet igangsat, må trives i det videre forløb. Lige så vel håber vi, at indsatserne kan være til stor inspiration for andre foreninger.

Selvom foreningslivet på grund af coronavirus ligger lidt stille i øjeblikket, er klubben i fuld gang med at planlægge nye aktiviteter til næste sæson, og Karin Olsen ved godt, hvad pengene skal bruges til, når Wild Rabbits igen får lov at komme tilbage til Svendborg Idrætscenter.

– Pengene er selvfølgelig øremærket til Wild Rabbits-holdene. Måske skal nogle af pengene gå til at deltage i den nye Happy Hoops-liga, som er en basketliga for børn med særlige behov. Vi leger også lidt med at udvide med en tredje idræt, der passer ind i konceptet for klubben, men for os er antallet af børn på holdene ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel – det er indholdet, der først og fremmest er vigtigt.Viborg-Sorgenfris tennishold Team FRED.
Viborg-Sorgenfris tennishold Team FRED.
Randers Freja Kidz håndboldhold.
Randers Freja Kidz håndboldhold.
KIFU's brobygningshold med Esport.
KIFU's brobygningshold med Esport.

9 foreninger der gør en forskel

De 9 deltagende foreninger ved DM i rekruttering var:

Randers Freja, håndbold
Randers Freja deltog med deres Kidz-hold for børn med særlige behov. Holdet er nu en fast del af klubbens håndboldtilbud. De har fået 23 nye medlemmer.

Viborg Svømmeklub
Viborg Svømmeklub deltog med et mål om at oprette varmtvandssvømning for børn og unge med fysisk handicap. Det er lykkes dem at få 11 nye medlemmer.

Bramdrupdam Gymnastik & Idrætsforening
BGIF stillede op med deres gymnastikhold ”Keglerne” for børn med særlige behov. Klubben har nu 7 medlemmer på holdet.

Virum-Sorgenfri Tennisklub
Virum-Sorgenfri Tennisklub har dystet med at etablere og udbrede projektet Team FRED. Projektet er nu udbredt til tre tennisklubber, og VST har selv fået 18 nye medlemmer.

Viborg Gymnastik-Forening
VGF deltog med holdet ”Bevægelsesglæde”, som er afholdt hver femte lørdag for børn og unge med særlige behov. Der er kommet to nye medlemmer, mens der deltager 10-20 børn/unge som ”pay & play” hver gang.

Svendborg Basketball Club
Svendborg Basketball Club havde et mål om at opstarte et dansehold, som skal fungere som cheerleaders for deres Wild Rabbits basketballhold. Klubben har nu 18 nye medlemmer med særlige behov.

Silkeborg IF, fodbold
Silkeborg IF fodbold havde en målsætning om at oprette et fodboldhold for børn og unge med særlige behov. Der arbejdes fortsat på at finde frivillige til opgaven, og klubben er derfor ikke kommet i mål.

Københavns Idrætsforening For Udviklingshæmmede (KIFU)
KIFU ville oprette tre nye børn- og ungehold i e-sport, Karate og Motion for sjov. Klubben er kommet i mål med hele fem nye hold, hvoraf to er igennem brobygning til almene idrætsforeninger. De nye hold har givet klubben 32 nye medlemmer.

Idrætsforeningen for Handicappede i Aalborg
I. H. Aalborg deltog med konceptet ”Lille Sportsskole”, ”Hop & Spring”-hold samt idrætsdag for specialskoler. Klubbens rekrutteringsaktiviteter har givet 55 nye deltagere.

KIFU, Virum-Sorgenfri Tennisklub og Svendborg Basketball Club nåede finalen, som sidstnævnte vandt.