Parasport Danmark logo hvid.png

Siden sidst

Korte nyheder fra parasportens verden, samt liste over nye klubber og tilbud i bunden af artiklen.

Special Olympics-håndboldspillere i Arena Nord fejrer donationen fra Spar Nord Fonden. Foto: Frederikshavn Kommune.
Special Olympics-håndboldspillere i Arena Nord fejrer donationen fra Spar Nord Fonden. Foto: Frederikshavn Kommune.

200.000 til SPECIAL OLYMPICS IDRÆTSFESTIVAL

Stemningen var så høj den 23. november i Arena Nord i Aalborg, at taget var ved at løfte sig. Morten Kock, direktør i Spar Nord Frederikshavn, og maskotten Frønse dukkede nemlig op til Special Olympics-håndboldstævne med en stor gavecheck på 200.000 kroner, der skal støtte op om årets Special Olympics Idrætsfestival i Frederikshavn den 15.-17. maj 2020.

– Spar Nord Fonden støtter ildsjæle, der gennem frivilligt arbejde ønsker at skabe noget, der giver glæde og sammenhold for andre. Special Olympics Idrætsfestival er en god sag, og vi vil med donationen gerne give Special Olympics-idrætsudøvere fra hele Nordjylland muligheden for at få en fantastisk oplevelse i Frederikshavn, sagde Morten Koch.

– Special Olympics Idrætsfestival i Frederikshavn bliver en oplevelse for livet. Vi vil sætte alle sejl ind på at tiltrække masser af deltagere og skabe synlighed om sporten og vores by. Vi er meget glade for donationen fra Spar Nord Fonden, for den giver mulighed for at tiltrække deltagere fra hele Nordjylland og for at involvere byen i at lave en festival, der giver genlyd i hele landsdelen, siger Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune.

Læs mere om Special Olympics Idrætsfestival på https://so-if.dk

Eva Solo og CP på TEAM PARASPORT

2020 er blevet skudt i gang med et brag for Parasport Danmarks sponsorklub Team Parasport. Eva Solo og CP er blevet tilføjet det i forvejen stærke hold.

Eva Solo er en mere end 100 år gammel danskejet familievirksomhed, som skaber køkken- og boligprodukter i høj kvalitet.

– Hos Eva Solo har vi den indstilling, at en idrætspræsentation udført af passionerede og hårdtarbejdende sportsfolk er lige værdifuld, uagtet om det inden for parasport eller andre typer sport. Derfor brænder vi for at støtte parasporten og være med til at skabe bedre vilkår for idrætsudøvere med et handicap samt for at hylde de fantastiske sportsudøvere og deres præstationer, siger Eva Solos CEO, Jan Engelbrecht.

Hos CP opstod partnerskabet ved en tilfældighed gennem navnesammenfaldet mellem CP ApS og CP-fodboldlandsholdet, hvor ’CP’ i handicapregi dækker over Cerebral Parese (spastiske lammelser). Virksomheden CP arbejder med byggepladsindretning og udlejning af kontor- og mandskabsmoduler. CP’s adm. direktør, Julie Bruun, har med det nye partnerskab særligt fokus på at få flere børn og unge til at dyrke parasport:

– I CP har vi en stærk tradition for at støtte sport og organisationer med sociale formål. Det er derfor oplagt for os at indgå en aftale med Parasport Danmark, som både rummer den sportslige og den sociale dimension. De gør jo en stor indsats for at få flere børn og unge til at dyrke parasport. Den tanke er vi ret vilde med, for sport er både sjovt og bringer alle mulige forskellige mennesker sammen på en rigtig god måde.

Fra venstre: John Petersson, Tobias Thorning Jørgensen, Lisa Kjær Gjessing, Peter Rosenmeier, Daniel Wagner og Frank Jensen. Foto: Louise Dyring Mbae.
Fra venstre: John Petersson, Tobias Thorning Jørgensen, Lisa Kjær Gjessing, Peter Rosenmeier, Daniel Wagner og Frank Jensen. Foto: Louise Dyring Mbae.

Mestre hyldet på Københavns Rådhus

Overborgmester Frank Jensen inviterede i december måned parasportens EM- og VM-guldvindere i 2019 på rådhuspandekager. Det er en ung tradition, som Københavns overborgmester tog initiativ til sidste år.

– Med jeres præstationer inspirerer I andre, og I er forbilleder for alle danske drenge og piger både inden og uden for sportens verden. Det skal I have tak for, lød det blandt andet fra overborgmesteren.

For 19-årige Tobias Thorning Jørgensen, der i sommers red sig til dobbelt guld ved EM i paradressur, var rådhusbesøget en helt speciel oplevelse.

– Det er rigtig stort for mig, og det er vildt at være her sammen med nogle de her store profiler i parasporten, som jeg har gået og fulgt og set op til. Det er ingen hemmelighed, at jeg går efter at vende tilbage her som paralympisk mester næste år, sagde Tobias Thorning Jørgensen.

Lokal hæder til Hillerød Bueskyttelaug

Hillerød Bueskyttelaug har fået årets handicappris i Hillerød Kommune for deres samarbejde med Harløse Skole, der er en specialskole målrettet børn med diagnoser inden for autismespektret.

Hillerød Bueskyttelaug har i samarbejde med Harløse Skole givet alle skolens elever mulighed for at afprøve bueskydning i mindre hold som en del af en varieret skoledag. Det er skolen, der har indstillet idrætsforeningen til handicapprisen, som uddeles en gang om året af Handicaprådet i Hillerød Kommune.

– Det, som præger foreningen, er, at den både kan og vil elever/børn med særlige behov, skriver skoleinspektør Carsten Odefei Poulsen blandt andet i indstillingen.

Prisen blev overrakt på rådhuset af Hillerød-borgmester Kirsten Jensen i starten af december.


Idrætsskolen hædret

Den 3. december 2019 fik Idrætsskolen for Udviklingshæmmede den årlige handicappris fra Københavns Kommunes Handicapråd.

Socialborgmester Mia Nyegaard var i Grøndal MultiCenter for at overrække prisen til Idrætsskolen, der på mange måder var et banebrydende dagtilbud til udviklingshæmmede borgere, da den startede for 25 år siden.

Socialborgmesteren gav bl.a. prisvinderne, forstander Søren Stenkilde og eleverne, disse ord med på vejen:

– I har her på Idrætsskolen for Udviklingshæmmede siden 1994 ikke bare ydet en særlig indsats for borgere med handicap i København. I har vendt op og ned på rigtig mange menneskers liv. (…) Det handler om personlige sejre. Det handler om at lære nye ting. Flytte sine grænser. Overvinde noget, som man troede var uovervindeligt. Og når man som her hos jer tilmed gør det sammen med andre. I et fællesskab. Så får man en masse ekstra med. Alt det sociale, alle de nye venner. Et helt særligt fællesskab, hvor det er fuldstændig lige meget, hvor man kommer fra, eller hvem man ellers er.


Sjippetov for kørestolsbrugere

At sjippe er godt for konditionen, men for kørestolsbrugere og andre, der har svært ved at hoppe, har det ikke været en træningsmulighed. Indtil nu. Split Ropes kan bedst forklares som et overskåret sjippetov. Det findes i 200, 310 og 450 gram pr. reb samt med speciel Assist Grip, hvis du har dårlig håndfunktion.

– Jeg bruger Split Ropes både i min undervisning og i min egen træning. Med rebene får man kredsløbstræning (cardio), skuldre og overarmstræning, fortæller Cathrine Guldberg, der bl.a. træner siddende fitness i Lyngby Handicap Idrætsforening, og har taget initiativ til at hente Split Ropes til Danmark.

– Split Ropes er super for alle, men som kørestolsbruger eller dårligt gående har du svært ved at få pulsen op, og her er rebene er fantastisk mulighed, som du kan bruge alle steder. Personligt får jeg pulsen op på ca. 130 BPM inden et minut, siger Cathrine Guldberg.

Læs mere på www.kiibee.dk/cathrine-guldberg

 

IPC ÅBNER PARALYMPISK MUSEUM I TOKYO

Verdens første Paralympiske Museum åbner i Tokyo den 25. august og frem til slutningen af september, hvor museet vil fremvise den ekstraordinære historie og vækst i den paralympiske bevægelse.

Med udstillinger dedikeret til forskellige parasportsgrene, inklusive dem der blev dystet i til de første Lege i 1960, skal museet begejstre og inspirere med historier om legendariske atleter, hvis bemærkelsesværdige præstationer har bidraget til at omdanne den globale holdning til personer med handicap.

 

Nye klubber & tilbud

CP-fodbold i Korsør
FC Storebælt tilbyder nu fodbold for personer med mindre fysiske handicap (CP Fodbold). Kontakt Brian Holm på bhfcstorebelt@gmail.com eller tlf. 60 88 49 02.

www.fcstorebelt.dk

 

Håndbold i Rødovre
Rødovre Håndboldklub har oprettet et hold for unge og voksne med udviklingshandicap. Kontakt Maria Roos på tlf. 53 77 08 05 eller maria.roos@rodovrehk.dk

www.rodovrehk.dk

 

Svømning i Odense
Svømmeklubben FREM til byder svømning for personer med handicap. Kontakt Christian Heyde-Petersen på chp@sdu.dk eller tlf. 51 91 86 18.

www.frem-odense.dk

 

Golf i Herning
Herning Golf Klub tilbyder golf for mennesker med bevægelseshandicap. Kontakt Bo West Møller på bwm@herninggolfklub.dk eller tlf. 40 42 24 22.

www.herninggolfklub.dk

 

Fodbold i Thisted
Thisted Fodbold Club har oprettet et tilbud for unge og voksne med indlæringsvanskeligheder og udviklingshandicap. Kontakt Sanne Mortensen på sanne@thistedfc.dk eller tlf. 22 98 45 18.

www.thistedfc.dk

 

Svømning i Assens
Tommerup Svømmeklub tilbyder svømning for personer med udviklingshandicap. Kontakt Mie Borg på tlf. 23 23 10 38 eller mborg0611@gmail.com.

www.tskfyn.dk