Parasport Danmark logo hvid.png

PL-Bobler: Op ad bakke til Tokyo

Læringskurven er stejl for cykelrytteren John Lauridsen Ingemann, men heldigvis er han bedst op ad bakke. Nu kæmper han for at komme til de Paralympiske Lege i Tokyo.

Foto: Lars Møller
Foto: Lars Møller

Selv blandt kendere af parasport er det de færreste der har hørt om den 30-årige odenseaner. Men John Lauridsen Ingemann spås af landstræner Jesper Hvalsøe gode chancer for at tage en plads i det fly, der til august skal fragte det danske hold til de Paralympiske Lege (PL) i Tokyo.

Det til trods for, at han kun har dyrket elite-paracykling i under et år, og at de store resultater lader vente på sig. Ved efterårets verdensmesterskaber i Emmen fik han ikke vist hvad han kunne.

- Foruden mit handicap har jeg diabetes, og det er svært at styre. Det fældede mig til VM, hvor jeg ikke havde doseret min insulin rigtigt, så mine ben eksploderede efter første runde, fortæller John Lauridsen Ingemann.

Stort potentiale

Men talentet er stort, og derfor skal ’grønne’ John Lauridsen Ingemann over foråret konkurrere med veteran-håndcykelrytteren Kim Klüver Christiansen om Danmarks enlige PL-plads i cykling.

- John har et stort udviklingspotentiale, hvor der kan flyttes rigtig meget, både teknisk, taktisk og træningsmæssigst, og det er hans chance. Oprindeligt var han egentlig sat op til at skulle med i Paris i 2024, men qua at den bakkede rute i Tokyo ligger godt til ham, er han kommet i spil allerede, fortæller landstræner Jesper Hvalsøe.

Kører begge ryttere godt, kan Danmark optjene en ekstra plads, men det ændrer ikke på kravene: skal John Lauridsen Ingemann til PL, skal de dyre lærepenge fra efteråret veksles til gode resultater – særligt ved juni måneds World Cup løb i Italien og VM i Belgien. Det tror han også på, at de bliver:

- Jeg synes ikke, at jeg har bevist mig i forhold til, hvad jeg mener, at mit niveau er. Jeg har noget at forbedre, men min motivation er i top, siger han.

Gode resultater kræver dog, at der er styr på blodsukkeret, at han træner optimalt, og at han bliver opgraderet på udstyrsområdet. Der er meget at lære, når man er ny i elitecykling.

- Træningsintensiteten var lidt et chok, og jeg har skulle vænne mig til, at der er presse og en masse arrangementer. Der har været mange indtryk at fordøje. Men Parasport Danmark har været gode til at hjælpe mig, bl.a. ved at tilknytte Jesper Hvalsøe som personlig træner, så jeg får noget guidance, siger John Lauridsen Ingemann. Han har skadet bækken, arm og venstre ben efter en trafikulykke, og bruger primært det højre ben, når han cykler.

”Jeg er frygtelig ked af det”

Det er 10 år siden, at John Lauridsen Ingemann kom til skade, og det er en voldsom historie. Han var 20 år gammel, og havde været til koncert med techno-navnet Tiesto i Parken i København med en kammerat. Han var, med egne ord, en vild knægt fra Viborg, og de to unge mænd havde taget ecstasy til koncerten. De sov i København, og kørte hjem næste dag, stadig med rester af stoffer i blodet. Ikke langt fra Viborg faldt John i søvn bag rattet. Bilen slingede over i den modsatte kørebane og ramte en anden bil frontalt. John blev alvorligt kvæstet og lå i koma i to uger, mens hans ven slap med småskrammer. I den anden bil blev to af passagererne dræbt.

Efterfølgende blev John idømt 15 måneder for uagtsomt manddrab, som han afsonede i Kragskovhede Statsfængsel.

- Jeg er frygtelig ked af det, jeg har været skyld i, og det er jo ar på sjælen, som jeg skal leve med resten af livet og lære at håndtere. Og jeg har selvfølgelig taget min straf. Jeg har gjort noget dumt, og jeg forsøger at gøre bod på det gennem min handlinger, og leve et godt og sundt liv, og skabe noget glæde og kæmpe for Danmark, siger han i dag.

Foto: Sonny Frederiksen
Foto: Sonny Frederiksen

Indre motivation

John Lauridsen Ingemann fortæller, at han i dag er et meget anderledes menneske end dengang. Han har arbejdet meget med selvudvikling, at få det bedste ud af det han har, og at være en god og sund udgave af sig selv. Som ung var han en dygtig amatørrytter, og da han for en seks-syv år siden var kommet sig over ulykken og havde udstået sin fængselsstraf, fik han bygget en mountainbike, og sidenhen også en racercykel. Han føler, at cyklingen gør en positiv forskel i hans liv.

- Jeg ville også cykle 8-10 timer om ugen, selvom jeg ikke var på landsholdet. Motivationen ligger i at være en god udgave af mig selv, og hvis der er noget jeg kan, så er det at cykle. Jeg har gjort det hele livet, og synes, at det er det fedeste. Og det er fedt at komme til at konkurrere igen. Jeg er generelt en type der har brug for nogle mål ude i fremtiden, siger John Lauridsen Ingemann.

Det kommer til at nive

Målet lige nu er kvalifikation til PL i Tokyo. John Lauridsen Ingemann er overbevist om, at han kan præstere så godt, at han står på landstrænerens blok efter juni måneds VM i Belgien.  

- Man skal tro på det ud over alle grænser, for ellers kommer man ikke langt. Så jeg tror fuldt og fast på mig selv, og hvis jeg sætter mig noget for, så kommer det til at ske, siger han.

Bliver han udtaget, så ligger PL-ruten godt til ham. I efteråret sidste år var han i Tokyo med landstræneren og fik mulighed for at prøvekøre den bakkede rute.

- Den er for fed. Jeg elsker højdemeter. Det er jo tit flade ruter, men jeg vil hellere køre i bakket terræn. Det er alligevel 1500 højdemeter, så dem der lægger for hårdt ud, de bliver slagtet til sidst. Det kommer til at nive i benene. Så jeg er spændt og motivationen er i top, slutter John Lauridsen Ingemann.


PL-Boblerne

I serien PL-boblerne følger vi nogle af de atleter, der kæmper for at kvalificere sig til de Paralympiske Lege i Tokyo. Denne gang ser vi nærmere på cykelrytteren John Lauridsen Ingemann.

John Ingemann

Alder: 30 år
Idrætsgren: Cykling (landevej)
Klub: Cykling Odense
Sportklasse: C4
Handicap: Skadet ben og bækken