Nadja er Danmarks bedste issvømmer
32-årige Nadja Joy Tønnesen elsker det iskolde vand. Ved de første Danmarksmesterskaber i issvømning tog hun tre guldmedaljer i konkurrence med de almene svømmere.
Det er iskoldt ved havnen i Gilleleje, alligevel er flere hundrede mennesker er stimlet sammen på molen en søndag morgen i januar. De er tilskuerne til det første officielle danmarksmesterskab i issvømning. Lige om lidt skal de 8 deltagere i 1000 meter fri i vandet, og blandt dem er Nadja Joy Tønnesen, der har et udviklingshandicap.
Korsør-svømmeren er hurtigere end de fleste, har svømmet siden hun var barn og vundet masser af medaljer, både i Special Olympics-regi, og som åbent hav-svømmer i almenidrætten, i de senere år særligt som is-svømmer.
Alligevel er den generte sjællænder nervøs. Hun har sine to trofaste bamser med. De skal ned og stå ved havnekajen, mens hun svømmer. Bamserne er dekoreret med pins fra de mange svømmekonkurrencer fra ind- og udland, som Nadja Joy Tønnesen har konkurreret igennem årene. De er altid med hende til konkurrence.
Hun har også sin mor med. Lilly Tønnesen fungerer som Nadjas faste hjælper til træning og konkurrence.
- For en atlet, der er udviklingshæmmet, kan det være svært at læse programmet, eller forstå starttiderne, og hun skal ofte have gentaget tingene mange gange. Heldigvis er Nadja god til at spørge dem, hun føler sig tryg ved, fortæller Lilly Tønnesen.
Nadja har mange venner i issvømning, alle ved hvem hun er.
- Mange af svømmerne er fra åbent vand-miljøet, så jeg har svømmet med dem i mange år, siger Nadja.
Bidt af issvømning
Nadja Joy Tønnesen har for længst lagt klorvandet og banetovene på hylden. Hun har svømmet åbent vand i de sidste 10 år og issvømning de seneste 4 år. Hun deltager i så mange turneringer som muligt, og har været til de største stævner i verden, i Sverige, Slovenien og Sibirien i Rusland, som er de store konkurrencelande inden for issvømning. Ofte er det hende, der er endt øverst på sejrsskamlen i konkurrence med de ikke-handicappede svømmere.
-Jeg elsker det. Hele sommeren venter jeg på, at vandet bliver koldt, og så er jeg jo også fri for brandmænd, siger Nadja Joy Tønnesen.
Hos DM-arrangørerne synes man, at det er dejligt, at Nadja Joy Tønnesen stiller op.
-Det er fantastisk at en pige med Nadjas handicap deltager ved DM i issvømning. Næste gang vil vi gøre endnu mere for at få paraatleter og atleter med særlige behov med, fortæller Jeanette Andreasen, der er formand for Gilleleje Vintersvømmere og en af arrangørerne ved DM.
“Tag tøjet af”
Det er ikke mange sportsgrene, hvor konkurrencen starter med ordene “Så må I godt tage tøjet af”, men sådan er det i issvømning. Inden startskuddet lyder, har de 8 svømmere 30 sekunder til at tage tøjet af, så de står klar kun i badedragt og badehætte. Så hopper svømmerne ned i det kolde vand, og straks efter går startskuddet.
Nadja Joy Tønnesen er hurtigt fra start. Sammen med 3 af de mandlige svømmere ligger hun i det forreste felt, og efter de første fem minutter har hun lagt sig i spidsen. Det gælder om ikke at lægge for hårdt ud, så kroppen bliver for træt, men også at give al sin energi, inden kroppen bliver for nedkølet og muskler og led bliver hårde som sten og gør fremdrift umuligt
Gruppen skal svømme 100 meter ud af havnen, runde en bøje og så tilbage igen. Denne runde skal de tage 5 gange. Issvømning er ikke ufarligt, og seks livreddere følger løbet - to af dem står på deres paddle boards, klar til at hjælpe hvis en svømmer kommer i problemer. Når man kommer i koldt vand, mindskes blodtilførslen til hjernen mellem 30-45% og så er der risiko for at besvime.
Det er da også tydeligt at se på svømmerne, at kulden påvirker dem på den lange distance. Tempoet falder og de ligger mere lodret i vandet jo længere frem i løbet de kommer. Fra kajen kan publikum se, hvordan svømmernes kroppe bliver mere og mere røde. Nogle er så nedkølede, at deres ben ikke længere sparker fra. Men ikke Nadja Joy Tønnesen. Hun holder tempo hele vejen igennem, og kommer først i mål blandt kvinderne. Efter 18 minutter og 45 sekunder i det 5,4 C kolde vand kan hun kalde sig dansk mester i 1000 meter issvømning. Stemningen på molen er høj, og der bliver hujet og klappet hver gang en deltager kommer i mål.
Gyldent hattrick
Efter løbet tager Nadja Joy Tønnesen hurtigt sin store røde jakke på. Hun skynder sig ind i det varme klubhus. Hun bryder sig ikke om at gå i sauna og derfor tager det længere tid for Nadja at få varmen. Hun fryser rigtig meget, klaprer tænder og kæmper med at få ordene ud.
-Jeg tænker ikke så meget på at vinde som på at blive hurtigt færdig, så jeg kan komme op og få varmen. Man kan jo ikke ligge derude i vandet og drive den af, fortæller Nadja Joy Tønnesen, der også vinder guld i 200 meter fri og 100 meter bryst ved mesterskaberne, og senere på vinteren skal deltage ved NM i Sverige og VM i Slovenien.
Det til trods, at hun ikke er medlem af nogen klub. Hun har tidligere været medlem af den lokale svømmeklub og har også deltaget i blandt andet Special Olympics stævner, men tilbuddene har ikke passet til hende. Hendes mor, Lilly Tønnesen, synes ikke at almenklubberne har resurserne til at integrere en svømmer som Nadja.
Det betyder, at Nadja i dag er klubløs. Hun svømmetræner indendørs med sin mor som eneste hjælp. I sommerperioden træner hun i åbent hav med andre svømmere, men stadig uden at være en del af en klub.
Alligevel ender hun ofte med en guldmedalje eller flere om halsen til stævner. Men selv om hun efterhånden er ret rutineret i at stille sig øverst på podiet, er det ikke helt let for hende.
-Jeg er glad og stolt, men også meget genert, siger hun.
DM i issvømning
DM i Gilleleje med afholdt den 18.-19.januar og var det første officielle DM i issvømning nogensinde. Mesterskaberne gav kvalifickation til de nordiske mesterskaber i Sverige og VM i Slovenien.
Der var 230 tilmeldte i forskellige aldersgrupper fra 10 til 79 år men en overvægt af kvindelige deltagere.
Ingen VM-medaljer
I starten af februar deltog Nadja Joy Tønnesen ved VM i issvømning i Bled i Slovenien, et stort stævne med over 1200 deltagere. Her deltog hun i 1000 meter, 450 meter, 200 meter, 100 meter 50 meter og 25 meter. Det blev ikke til podiepladser for Nadja i denne omgang, men hun bliver ved med at svømme.