Parasport Danmark logo hvid.png

Lars Larsen hyldet

JYSK-stifteren fik stående applaus ved gallashowet 'Sport2019', da han blev mindet og hyldet for sin passionerede støtte til parasporten. Også Mette Paabøl Rytsel fra parasport-projektet Team Fred blev hædret.

Lars Larsens kone Kris var på scenen for at modtage prisen på vegne af sin afdøde mand.
Lars Larsens kone Kris var på scenen for at modtage prisen på vegne af sin afdøde mand.

Kulturministerens Parasportspris og aftenens vel nok største bifald gik til Lars Larsen, da Idrætsdanmark den 4. januar var samlet i Jyske Bank Boxen i Herning til den årlige fejring af det forgangne sportsår. Kulturminister Joy Mogensen overrakte med hjælp fra sidste års vinder, Anders Berenth fra landsholdet i Powerchair Floorball, prisen på 100.000 kroner til Lars Larsens enke, Kristine Brunsborg, og JYSK’s Carl Erik Stubkier, der begge har haft nøgleroller i det mangeårige samarbejde mellem JYSK og Parasport Danmark.

- Lars Larsen ville have været meget stolt. Engagementet i parasporten har altid stået både Kris og Larsen meget nært. I bedste Lars Larsen stil og ånd fordobles prisen selvfølgelig og gives videre til Parasport Danmark, lød det fra Carl Erik Stubkier.

Kulturminister Joy Mogensen sagde om valget af Lars Larsen:

- Lars Larsen var en vaskeægte ildsjæl, som med en insisterende og trofast indsats har støttet og løftet parasporten i 30 år. Lars Larsen var en forgangsmand, og det mangeårige sponsorat har været til stor gavn for parasportens udvikling. Jeg håber, at kåringen af Lars Larsen som vinder af Kulturministerens Parasportspris kan inspirere og motivere – for bag de sportslige resultater står ildsjæle, som gør en uundværlig indsats.

Parasport Danmarks formand John Petersson nød at være tilstede og tage del i at fejre og mindes Lars Larsen, der gik bort i sommeren 2019.

- Det var fantastisk stort og rørende at opleve Boxen hylde Larsen for alt det, han har betydet for parasporten herhjemme. Han fortjente denne her fejring – også i et år, hvor både landsholdet i kørestolsrugby og ildsjælene i Viborg Skytte Forening (de øvrige nominerede, red.) havde været værdige vindere af Kulturministerens Parasportspris, lød det fra John Petersson.

Mette Paabøl Rytsel modtog prisen som Årets Energibundt.
Mette Paabøl Rytsel modtog prisen som Årets Energibundt.
Carl Erik Stubkier fra JYSK modtager prisen på vegne af Lars Larsen.
Carl Erik Stubkier fra JYSK modtager prisen på vegne af Lars Larsen.

Team Fred over hele Danmark

Også en af de parasport-ildsjæle kulturministeren nævnte i sin tale, blev hyldet fra scenen i Herning. Mette Paabøl Rytsel modtog prisen som Årets Energibundt for sit store, frivillige engagement i Virum-Sorgenfri Tennisklub, og ikke mindst projektet Team Fred, som hun har stået bag.

Mette Paabøl Rytsel fik ideen til skoletennis, da et ungt medlem i klubben, Frederik, en dag stod og manglede et tilbud. Frederik har autisme og har lagt navn til Team Fred, der senere er blevet udbredt over hele landet.

Da Frederik var blevet for gammel til det tennishold han gik på og gerne ville spille tennis med børn på sin egen alder, tog Mette sagen i egen hånd: Hun inviterede hans skoleklasse over til tennis. De har nu trænet fast i et år i skoletiden, og det har udviklet sig til endnu flere Team Fred-hold, hvor andre børn med autisme eller andre psykiske lidelser kommer og træner i klubben. Flere af børnene er blevet fuldt integreret på klubbens almindelige hold, deltager i sommerskole og har bare lyst til at være en del af klubben. Team Fred er i dag et tilbud, der er tilgængeligt i mange flere klubber end Virum-Sorgenfri Tennisklub.

Med prisen får Mette Paabøl Rytsel 75.000 kr., hvoraf 50.000 kr. går til Virum-Sorgenfri Tennisklub og 25.000 kr. til Mette selv. Hun ved allerede, hvad den store pris skal bruges til:

- Hvert år er vi på en træningstur i Sverige. Det vil jeg gerne støtte op om, så der kan komme endnu flere med. Der er flere, der synes, det er en dyr tur, så pengene skal gøre prisen lidt mindre på træningslejren, og så skal jeg have nogle af mine Team Fred-børn med. De har aldrig været på træningstur, men de vil synes, det er en kæmpe oplevelse, fortæller Mette Paabøl Rytsel .

Med de to store priser, og flere nominerede fra parasporten i andre kategorier, glædede Parasport Danmarks formand sig over parasportens synlighed ved 'Sport2019'.

- Det var rigtig fedt igen at opleve, hvor meget parasporten efterhånden fylder i det danske idrætslandskab og på sportsgallaen specifikt. Vores atleter, klubber og ildsjæle var i spil til rigtig mange priser og i høj grad involveret i showet, Den utrolige udvikling, der er sket, har Lars Larsen uden tvivl været en væsentlig drivkraft bag, lød det fra John Petterson.