Parasport Danmark logo hvid.png

Spændende PL-hold tager form

Der er gode chancer for, at Danmark er repræsenteret i ti af de 22 idrætter, der er på programmet, når det går løs ved de Paralympiske Lege i Tokyo. 17 danske kvotepladser er indtil videre kommet i hus i et efterår, der har været præget af store op- og nedture for de bedste danske para-atleter.

Spændende PL-hold tager form

Først de dårlige nyheder: Sophie Walløe er, som det ser ud lige nu, klassificeret ud af parabordtennis og de Paralympiske Lege i Tokyo. Niels Korfitz Mortensen har valgt at indstille sin svømmekarriere med øjeblikkelig virkning. Stinna Tange Kaastrup og Susanne Sunesen har pensioneret de rutinerede heste, der bar dem begge til medaljer i Rio 2016, og kæmper mod tiden for at blive PL-aktuelle. Altså fire gode bud på danske PL-medaljer, der i bedste fald er tvivlsomme startere i Tokyo.

Det til trods er det svært at komme udenom, at det danske hold til næste års Paralympiske Lege tegner til at blive både større og stærkere end længe. Profiler som Peter Rosenmeier, Daniel Wagner og Lisa Kjær Gjessing har vist klassen i efteråret, og i dressur er talentet Tobias Thorning Jørgensen for alvor blomstret op.

Elitechef i Parasport Danmark Michael Møllgaard Nielsen erklærer sig tilfreds med første del af kvalifikationen til PL i Tokyo, der i foråret spidser til frem mod en deadline, der for de fleste idrætter ligger i juni. Han håber, at Danmark har omkring 30 atleter med, når PL 2020 skydes i gang den 25. august.

- Hvis vi lander der, vil det være tilfredsstillende. Vi havde 21 atleter til start i Rio for fire år siden, men seks af dem kom med som konsekvens af Ruslands udelukkelse. Denne gang har vi på baggrund af DIF’s engagement i PL haft en helt anden økonomi i ryggen, og det har allerede på den korte bane givet vores landstrænere og atleter bedre betingelser i form af øget ekspertbistand og flere muligheder for at samles til træning og stævner, konstaterer elitechefen, som dog forventer endnu mere på sigt.

- Det er bedrøveligt, at vi ikke er bedre med i tidligere store danske PL-idrætter som svømning og goalball, og samtidig er det bekymrende, at det ser ud som om, vi slet ikke får synshandicappede atleter med til Tokyo. Der er noget, vi ikke gør rigtigt, og det skal vi have rettet op på frem mod PL i 2024 og 2028, siger han.

 

Antal sikre danske kvotepladser til PL i Tokyo pr. 15. november 2019

Atletik: 2

Bordtennis: 1

Cykling: 1

Kørestolsrugby: 12

Taekwondo: 1

Derudover er der realistiske muligheder for at danske atleter kan kvalificere sig i badminton, ridning, svømning, skydning, triatlon og kørestolstennis, ligesom der kan sikres flere kvotepladser i atletik, bordtennis, cykling og taekwondo.