EM er en øjenåbner
Da EM i kørestolsrugby i august blev afholdt i Vejle, var det ikke kun den elitære del af parasporten, der blev vist frem. Det europæiske mesterskab gav også anledning til en lang række sideløbende events, der skulle inkludere og engagere lokalmiljøet.
I en af DGI-huset Vejles store haller lød der en forventningsfuld summen, da stolerækkerne en torsdag morgen var fyldt med børn fra lokale SFO’er, der glædede sig til at prøve para-idrætgrene som kørestolsbasket, goalball og el-hockey.
Først var det dog tid til spørgsmål fra de mange undrende børn fra Vinding Skole, Bredsten/Gadbjerg Skole, Firehøjeskolen og Alminde-Viuf Fællesskole. For hvordan er det egentlig at sidde i kørestol? Kan man køre bil? Og kan man selv tage sit tøj på om morgenen? Der var mange spørgsmål, og svarene fra Parasport Danmarks instruktører var simple: Det meste kan man godt, det tager bare lidt længere tid, og der er altid en løsning på det hele.
Da uroen bredte sig på stolerækkerne og nysgerrigheden ikke kunne klare at vente længere, blev de næsten 150 børn sluppet løs i parasportens verden.
- Elhockey og kørestolsrugby var rigtig sjovt. I hockey kunne man dreje hurtigt rundt i stolen, og man kunne køre hurtigt efter bolden. Det gik virkelig stærkt. Det var sværere i rugby hvor man selv skal dreje hjulene, men jeg scorede et mål, fortæller 7-årige Melissa fra Vinding Skole.
Et større perspektiv
Selvom dagen bød på en lang række sjove aktiviteter for børnene, var der også andre tanker bag besøget. Lene Borup, der er pædagog i SFO’en på Vinding Skole, håber, at mødet med parasport og para-atleter kan give børnene et andet perspektiv på hverdagen.
- Jeg håber, at besøget her i dag gør, at børnene får øjnene op for, at folk er forskellige. De møder jo en masse mennesker i kørestol og hører om deres liv, og det håber jeg, at de tager med sig fremover, når de møder en person med et handicap. De har godt af at se verden fra en anderledes og ny vinkel, fortæller Lene Borup.
Elite- og breddesport smelter sammen
SFO-besøget var kun ét ud af flere sideløbende events under EM i kørestolsrugby. Inden mesterskabet blev skudt i gang, spillede lokalpolitikere fra Vejle en showkamp mod kørestolsrugby-landsholdet på Rådhustorvet.
EM fik også besøg af 250 elever fra Egmont Højskolen, en højskole hvor elever med og uden handicap lever og studerer sammen.
Peter Kock Hansen, der er bredde- og udviklingskonsulent i Parasport Danmark, forklarer, at de mange side-events kan skabe tilknytning til den lokale kommune og samarbejdspartnere, og kan være med til at flytte holdninger og åbne op for nye muligheder for parasport i foreningslivet.
- Side-events skal være en øjenåbner for deltagerne, og det er også det Vejle Kommune gør netop nu med Parasportens År. Det indeholder ikke kun elitedelen med store events, der er også et stort arbejde med, hvordan vi nemmere kan inkludere og skabe åbenhed over for mennesker med et handicap. Det er en kombination af elite og bredde, der skal være med til at ændre holdninger, fortæller han.
Skaber liv og mening
Vejle Kommune, der har udnævnt sig til at være Parasportens Hovedstad og 2019 til at være Parasportens År, har også set mulighederne i at få inkluderet mere parasport i de lokale foreninger.
Derfor blev alle lokale idrætsforeninger også inviteret til EM, for at styrke båndene mellem almen- og paraidrætten og skabe grobund for nye parasports-tilbud. Vejle har desuden gjort et stort arbejde for at promovere mesterskaberne lokalt med bl.a. flag og store outdoor-reklamer i bybilledet.
- Uden sideevents og folkelig involvering er det ’blot’ en sportskonkurrence, men takket være alt det udenom EM får det liv og mening og skaber en oplevelse i kommunen. Og det er oplevelser som disse der trækker folk til og skaber samhørighed, fortæller Dan Arnløv der er formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Vejle Kommune.
Udsolgte kampe
Det hårde arbejde for at skabe nysgerrighed hos lokalbefolkningen og involvere dem i parasportens verden bar frugt, da flere af Danmarks kampe under EM måtte melde udsolgt.
Under hele EM har der været en fantastisk stemning i hallen, og de nysgerrige børn fra de lokale SFO’er var også med til at skabe en festlig ramme om mesterskabet.
Efter flere timer, hvor de selv kunne afprøve parasport og lære mere om livet i kørestol, blev det børnenes tur til at indtage Spectrum-hallen og opleve en kørestolsrugby landskamp.
- Jeg glæder mig helt vildt, og vi har også lavet trøjer med rugby-tegninger på, for nu skal vi se de rigtige spille rugby. Jeg hepper på England, for dem skal vi se i dag, men jeg håber mest på, at Danmark vinder det hele, siger en forhåbningsfuld Melissa fra Vinding Skole på vej mod den store Spectrum-hal med flag på kinderne og hjemmelavede bannere sammen med alle de andre SFO-børn.