Parasport Danmark logo hvid.png

30 år med JYSK

Siden 1989 har JYSK været hovedsponsor for Parasport Danmark. Et samarbejde der bygger på fælles værdier, gensidig respekt og tro på egne evner.

30 år med JYSK
Lars Larsen og hans hustru Kris har fulgt de danske atleter ved alle Paralympiske Lege siden 1992. Her jubler de ved PL i 2008, mens Parasport Danmarks daværende formand Karl Vilhelm Nielsen ser mere bekymret ud. Foto: Lars Møller

I år er det 30 siden, at JYSK og Parasport Danmark første gang fik papir på hinanden i form af en sponsorkontrakt. Det gør det til et af Danmarks længstvarende sportssponsorater.

- I JYSK tror vi på de beslutninger, vi tager. På vores medarbejdere, gode samarbejder og på at holde fast. Det er vi stolte af, siger Rune Jungberg Pedersen, CSR Direktør i JYSK.

Hos Parasport Danmark glæder man sig også over den mangeårige støtte fra JYSK. 

- Det har givet mange store og gode oplevelser for alle parter gennem årerne. Udover den faste støtte har JYSK også bakket os op med mange ekstra tiltag, som har givet os ekstra midler, siger formand John Petersson.

Bygger på samme værdier

Oprindeligt var det JYSK-grundlægger Lars Larsens hustru, Kris, der fik idéen til sponsoratet efter de Paralympiske Lege (PL) i Seoul i Sydkorea i 1988, hvor Parasport Danmark (dengang Dansk Handicap Idræts-Forbund), manglede en hovedsponsor.

- Lars Larsen og Kris så i 1988 et uopfyldt potentiale i parasporten. De så en gruppe mennesker, der som forbilleder viste, at man kan opnå meget, når man sætter sig for det og arbejder hårdt. På den måde er der mange ligheder mellem Lars Larsens opbygning af JYSK, og de værdier der kendetegner para-atleterne: dedikation, fightervijle og gåpåmod, fortæller Rune Jungberg Pedersen.

Den opfattelse deler John Petersson: 

- Vi var, og er stadig, meget stolte af at JYSK, Lars Larsen og Kris kunne se værdierne i det, vi står for, og ikke støtter os af medlidenhed. Begge parter ser muligheder i stedet for begrænsninger, og vi tør også tage en chance ind i mellem, som Lars Larsen også har gjort det.

Sponsor med på sidelinjen

Ifølge John Petersson, der var aktiv verdensklassesvømmer med tilnavnet ”Piskeriset”, da JYSK trådte til som sponsor, betød støtten, at flere danske atleter kvalificerede sig til PL i Barcelona 1992. Den økonomiske støtte gjorde nemlig, at flere atleter havde mulighed for at komme på træningslejre og deltage i stævner.

- I 92’ var det stort for os at have en hovedsponsor med til PL, som også støttede os på sidelinjen. Vi var jo på ingen måde vant til at have en million kroner om året til forberedelser, og slet ikke at have en sponsor, som samtidig fulgte os så tæt, siger John Petersson, der vandt 15 paralympiske medaljer fra 1984 til 2000.

På vej mod 8. PL

Lars Larsen og Kris har sammen med Event & Media Manager i JYSK, Carl-Erik Stubkier, fulgt atleterne tæt gennem alle 30 år. Til samtlige Paralympiske Lege er de rejst med atleterne og har heppet på sidelinjen. Når det går løs i Tokyo i 2020, er det ottende PL, hvor JYSK har støttet atleternes forberedelser.

Over de 30 år er der sket meget i Parasport Danmark som organisation og med parasporten generelt.  

- Der er kommet et langt større fokus på sporten gennem tiden. Det er gået fra, at man støttede handicappede, der dyrker sport, til at man nu støtter sporten, som er udøvet af mennesker med handicap, siger John Petersson.

Det er man enige i hos JYSK, der siden samarbejdet begyndte, er vokset til en milliardkoncern med mere end 2800 butikker i hele verden. Her glæder man sig over at have fulgt parasportens udvikling på tæt hold.

- Atleterne har i en række lande opnået meget opmærksomhed om deres sport, resultater og personlige historier. Det kan man også se på den generelle interesse for parasporten, hvor især medierne de seneste år virkelig har fået øjnene op for atleternes præstationer, siger Rune Jungberg Pedersen.  

I takt med JYSKs ekspansion til flere og flere lande, er støtten til Parasporten også vokset.

- Vi har løbende udvidet vores støtte til også at gælde andre parasport-forbund rundt om i Europa, og vi ser frem til at være blandt de vigtigste støtter af parasport i Europa, slutter Rune Jungberg Pedersen.

JYSK & parasporten

·        JYSK blev hovedsponsor for Parasport Danmark i 1989. I dag er JYSK én af parasportens tre hovedsponsorer sammen med Pressalit og Elsassfonden.

·        JYSK er også sponsor af parasport-organisationer i Norge, Sverige, Rumænien, Finland, Tjekkiet og Slovakiet.  

·        JYSK Franchise sponsorerer Parasport i Canada, Island, og Færøerne.

Parasporten mindes Lars Larsen


Den 19. august gik Lars Larsen bort efter kort tids kamp med leverkræft, og nyheden blev modtaget med stor sorg i Parasport Danmark.

Formand John Petersson fremhæver Larsens store indsats og betydning for parasporten gennem de seneste 30 år, hvor JYSK har sponsoreret og støttet parasporten i Danmark.


- Dynekongen og købmanden Lars Larsen har været en kæmpe støtte for vores arbejde med atleter med handicap og har været med til at løfte parasporten til det nuværende høje niveau. Lars Larsen efterlader et stort tomrum, og vores tanker og medfølelse går til hustruen Kris, børn og børnebørn, siger John Petersson.


Også blandt nuværende og tidligere paralympiske atleter ramte nyheden hårdt. På Facebook skrev den paralympiske mester i bordtennis, Peter Rosenmeier, blandt andet:


- Lars Larsen, købmanden over dem alle, og manden som sammen med hans kone Kristine har betydet så uendeligt meget for parasporten i Danmark, er død. De støttede os i en tid hvor ingen andre ville, de var med til at udvikle idrætten, trække andre sponsorer med og påvirkede det danske mediebillede til at dække parasporten.


- Jeg har deltaget i fire Paralympiske Lege og alle gange har Lars og Kris været i bordtennishallen og set mine kampe. Jeg kommer til at savne Lars, når vi drager til Tokyo om et år og vil for altid mindes ham som en humoristisk mand med hjertet på det helt rigtige sted, uagtet hvor mange nuller der stod på bankbogen.

label